NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Εκπαίδευση / Εκπαίδευση -Παιδαγωγική / Η αναπαραγωγή

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Η αναπαραγωγή
ΠΙΕΡ ΜΠΟΥΡΝΤΙΕ, ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΠΑΣΕΡΟΝ

Εκδόσεις
Αλεξάνδρεια

ISBN: 978-960-221-593-7
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
Σελίδες: 304
Σχήμα: 21X14
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 02/2014

Τιμή | 15.3 €

προσθήκη στο καλάθι

 Η αναπαραγωγή
Στοιχεία για μια θεωρία του εκπαιδευτικού συστήματος

Το σχολείο δημιουργεί αυταπάτες που τα αποτελέσματά τους δεν είναι διόλου απατηλά: στην ψευδαίσθηση της σχολικής ανεξαρτησίας και ουδετερότητας θεμελιώνεται η κυριότερη συμβολή του στην αναπαραγωγή της καθεστηκυίας τάξης. Γι? αυτό και η προσπάθεια να έρθουν στο φως οι νόμοι σύμφωνα με τους οποίους το σχολείο αναπαράγει δομικά την κατανομή του πολιτισμικού κεφαλαίου, την κοινωνική κληρονομικότητα των προνομίων και των «αναπηριών», δεν σταματάει στην κατανόηση των αντιφάσεων που διατρέχουν σήμερα τα εκπαιδευτικά συστήματα. Προχωρά επίσης σε μια θεωρία της πρακτικής, η οποία ξεπερνάει τόσο τον υποκειμενισμό της δημιουργικής ελευθερίας όσο και τον αντικειμενισμό που προσυπογράφουν, στη σκιά του στρουκτουραλισμού, η γλωσσολογία, η κυβερνητική και η ψυχανάλυση. 
   Ξεκινώντας από εμπειρικές έρευνες γύρω από την παιδαγωγική σχέση, τη λόγια ή κοινή χρήση της γλώσσας και της κουλτούρας, τα οικονομικά και συμβολικά αποτελέσματα των εξετάσεων και του διπλώματος, η Αναπαραγωγή ?το αξεπέραστο αυτό κοινωνιολογικό «long seller»? συνθέτει μια γενική θεωρία των πράξεων συμβολικής βίας και των κοινωνικών συνθηκών της συγκάλυψής της.
 
 
 

 

Ο Pierre Bourdieu (1930-2002) ήταν Γάλλος κοινωνιολόγος και μαχητικός διανοούμενος, με ευρύτατο έργο και παγκόσμια αναγνώριση. Υπήρξε διευθυντής σπουδών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, ιδρυτής του Centre de Sociologie Européenne, καθηγητής στο Collège de France, διευθυντής των σειρών Le Sens Commun (Minuit) και Liber (Seuil), καθώς και ιδρυτής και διευθυντής των περιοδικών Actes de la Recherche en Sciences Sociales και Liber και των εκδόσεων Raisons d?Agir.
 
O Jean-Claude Passeron (γ. 1930) είναι Γάλλος κοινωνιολόγος και επιστημολόγος, διευθυντής σπουδών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και διευθυντής της επιθεώρησης Enquêtes