NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Μυθιστόρημα / Τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο Γλώσσα, πολιτική και το δικαίωμα του ανήκειν

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο Γλώσσα, πολιτική και το δικαίωμα του ανήκειν
Τζούντιθ Μπάτλερ & Γκαγιάτρι Τσακραβόρτι Σπίβακ

Εκδόσεις
Τόπος

ISBN: 978-960-499-154-9
Σελίδες: 128
Σχήμα: 17x24 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 22/10/2015

Τιμή | 9.81 €

προσθήκη στο καλάθι

 «Ο άνθρωπος χωρίς χαρτιά

είναι η πιο σύγχρονη μορφή του υποτελούς ανθρώπου»

Γκαγιάτρι Τσακραβόρτι Σπίβακ 

Στο Τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο συναντώνται δύο από τις πιο εξέχουσες θεωρητικούς της τελευταίας δεκαετίας και μαζί διερευνούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του έθνους-κράτους στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Αφορμή για τον άμεσο και ζωηρό διάλογό τους -που αποτυπώνεται και στον τίτλο του βιβλίου- αποτελούν οι μεγάλες διαδηλώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων την άνοιξη του 2006 στις ΗΠΑ, για την αναθεώρηση των μεταναστευτικών νόμων. Σε αυτές ο αμερικανικός εθνικός ύμνος τραγουδήθηκε στην ισπανική εκδοχή του προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ακόμα και παρέμβαση του τότε προέδρου Μπους.

Η Τζούντιθ Μπάτλερ και η Γκαγιάτρι Σπίβακ πραγματεύονται ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών φαινομένων (μετανάστευση, μισαλλοδοξία, ρατσισμός, εθνικισμός) που διογκώνουν τους απάτριδες των σύγχρονων εθνικών κρατών καθώς και τον ιδιότυπο αποκλεισμό τους από στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ένας διάλογος-πρόσκληση σε αναστοχασμό και δράση για τα καίρια ζητήματα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης ύπαρξης.


Η Τζούντιθ Μπάτλερ (Judith Butler) είναι Αμερικανίδα φιλόσοφος με σημαντική συμβολή στα πεδία του φεμινισμού, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ηθικής. Είναι καθηγήτρια στο τμήμα Ρητορικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της: Σώματα με σημασία: Οριοθετήσεις του «φύλου» στο λόγο (Εκκρεμές, 2008). Ευάλωτη ζωή: Οι δυνάμεις του πένθους και της βίας (Νήσος, 2008). Λογοδοτώντας για τον εαυτό (Εκκρεμές, 2009). Η ψυχική ζωή της εξουσίας (Πλέθρον, 2009). Αναταραχή φύλου: Ο φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας (Αλεξάνδρεια, 2009). Ακόμα, κείμενά της περιλαμβάνονται στους συλλογικούς τόμους:  Αθηνά Αθανασίου (επιμ.), Φεμινιστική θεωρία και πολιτισμική κριτική (Νήσος, 2006). Κώστας Γιαννακόπουλος (επιμ.), Σεξουαλικότητα: Θεωρίες και πολιτικές της ανθρωπολογίας (Αλεξάνδρεια, 2006). Δήμητρα Μακρυνιώτη (επιμ.), Τα όρια του σώματος: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις (Νήσος, 2004). Δήμητρα Μακρυνιώτη (επιμ.), Περί θανάτου: Η πολιτική διαχείριση της θνητότητας (Νήσος, 2008).

 

Η Γκαγιάτρι Τσακραβόρτι Σπίβακ (Gayatri Chakravorty Spivak), από τις σημαντικότερες ερευνήτριες στον χώρο των μετααποικιακών σπουδών και της φεμινιστικής θεωρίας, έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και από το 2007 είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το συγγραφικό της έργο είναι πολυσχιδές και εκτείνεται στα πεδία της φιλοσοφίας, των μετααποικιακών σπουδών και της λογοτεχνίας, ενώ βραβεύτηκε στο σύνολό του με το Βραβείο Κιότο το 2012. Παράλληλα με το συγγραφικό και ακαδημαϊκό της έργο, η Σπίβακ έχει αναπτύξει πλούσια δράση στο κίνημα για την αγροτική εκπαίδευση κοινοτήτων των υποτελών (Subalterns) ιδρύοντας σχολεία και παρέχοντας εκπαίδευση σε καθηγητές και μαθητές στη Δυτική Βεγγάλη. Στα ελληνικά κυκλοφορεί η ομιλία της (2012) στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με θέμα: Η αρπαγή της Ευρώπης από τον ταύρο των αγορών (Νήσος, 2013).