NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Ιατρική & υγεία / Υπερινσουλινισμοί Νεογνού Βρέφους Και Παιδιού

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Υπερινσουλινισμοί Νεογνού Βρέφους Και Παιδιού
Ιωάννης Α. Βαλιούλης

Εκδόσεις
University Studio press

ISBN: 978-960-12-2514-2
Σελίδες: 200
Σχήμα: 17 x 24 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 06/2021

Τιμή | 28 €

προσθήκη στο καλάθι

 H συχνότερη αιτία επιμένουσας ή υποτροπιάζουσας βαριάς υπογλυκαιμίας στα βρέφη και η δεύτερη κατά σειρά συχνότητας στα παιδιά εν γένει, είναι ο υπερινσουλινισμός. Πρόκειται για μια σπάνια νόσο που οφείλεται σε διαταραχή της έκκρισης της ινσουλίνης σε σχέση με το επί-

πεδο της γλυκόζης του πλάσματος. Ανεξαρτήτως της παθολογοανατομικής βλάβης που υπάρχει στο πάγκρεας, αυτά τα παιδιά εμφανίζουν τη συνήθη συμπτωματολογία της υπογλυκαιμίας, συχνά ανταποκρίνονται ανεπαρκώς στη διαιτητική και φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να υποστούν μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη, εάν η θεραπεία είναι ανεπαρκής ή καθυστερήσει.
Στο παρόν πόνημα επιχειρείται μια σφαιρική αλλά και σε βάθος θεώρηση της νοσολογικής αυτής οντότητας. Μέσα από τρεις διαφορετικές ενότητες γίνεται αρχικά αναφορά στη φυσιολογία της ομοιόστασης της γλυκόζης και ειδικά στον ρόλο της ινσουλίνης. Παρουσιάζεται μια γενική έκθεση των υπογλυκαιμιών του παιδιού, αναφέρονται τα αίτια της υπογλυκαιμίας, η εργαστηριακή διερεύνησή της καθώς και οι τρόποι θεραπείας της υπογλυκαιμίας. Στην τρίτη ενότητα του συγγράμματος αναλύονται τα αίτια του συγγενούς υπερινσουλινισμού, η διαγνωστική του προσέγγιση αλλά και η διαδικασία θεραπευτικής αντιμετώπισής του. Το σύγγραμμα απευθύνεται σε χειρουργούς παίδων, νεογνολόγους, παιδιάτρους, ενδοκρινολόγους, αλλά και παθολόγους, καθώς πραγματεύεται και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.
ΟΙωάννης Α. Βαλιούλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Παίδων του ΑΠΘ.