NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Τεχνικά / Βάζοντας τάξη στη χώρα μας

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Βάζοντας τάξη στη χώρα μας
Λουδοβίκος Κ. Βασενχόβεν

Εκδόσεις
Κριτική

ISBN: 978-960-586-404-0
Σελίδες: 560
Σχήμα: 17 x 24 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2022

Τιμή | 34.2 €

προσθήκη στο καλάθι

 

Η ρύθμιση του γεωγραφικού χώρου και η εξασφάλιση μιας τάξης στη χρήση του εδάφους τους αποτελεί κεντρικό στόχο των σύγχρονων κρατών. Για τον λόγο αυτό, κύριο μέλημα του συγγραφέα είναι να ενταχθεί το ιστορικό της χωροταξίας στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνικής ιστορίας των μεταπολεμικών χρόνων, μέχρι τις μέρες μας, με τη βοήθεια ιστοριογραφικής βιβλιογραφίας και αναλύσεων πολιτικών επιστημόνων, χωρίς να μετατραπεί το βιβλίο σε ένα συμβατικό επαγγελματικό εγχειρίδιο, έστω κι αν περιέχει πλήθος πληροφοριών για τη χωροταξία στην πράξη.

Το βιβλίο αποτελεί και ένα χρονικό εξελίξεων, όπως και μια ανθολογία απόψεων, αφού βασικός στόχος ήταν να δοθεί ο λόγος σε όσους ασχολήθηκαν με τη χωροταξία στην Ελλάδα. Δεν είναι μια μελέτη για τα συστήματα σχεδιασμού άλλων χωρών, παρά το γεγονός ότι περιέχει κεφάλαια για την περιφερειακή και χωροταξική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προβληματισμός για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την περιφερειακή ανάπτυξη άσκησε μεγάλη επίδραση στη χωροταξία. Εξίσου σημαντική ήταν η επιρροή του Συντάγματος του 1975 και της νομοθεσίας που ακολούθησε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αφιερώνονται ειδικά κεφάλαια στα θέματα αυτά. Το βιβλίο κλείνει με ένα συνοπτικό θεωρητικό κεφάλαιο, όπου το κράτος και η πολιτική λειτουργία αναδεικνύονται σε κρίσιμες παραμέτρους της οικοδόμησης μιας θεωρίας του σχεδιασμού κατάλληλης για την ερμηνεία της χωροταξίας στις ελληνικές συνθήκες.

Ο Λουδοβίκος Κ. Βασενχόβεν είναι ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία στη Σχολή Αρχιτεκτόνων της Architectural Association του Λονδίνου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο London School of Economics and Political Science του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τη δεκαετία του 1960 υπηρέτησε ως βοηθός και κατόπιν επιμελητής στην τότε Έδρα Πολεοδομίας του ΕΜΠ. Κατά την περίοδο 1973-1982 δίδαξε ως μόνιμος Lecturer και κατόπιν Senior Lecturer στο Development Planning Unit της Bartlett School of Architecture and Planning (University College London, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου). Από το 1982 διατέλεσε επί 23 χρόνια καθηγητής στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης, όπου διηύθυνε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Δίδαξε, ως επισκέπτης καθηγητής, στο London School of Economics και στο Bandung Institute of Technology της Ινδονησίας. Κατά την τετραετία 2005-2009 δίδαξε το μάθημα Πολεοδομίας και Χωροταξίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Περιφερειακής Διοίκησης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και μέλος του Βρετανικού Ινστιτούτου Πολεοδόμων. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών. Το 2020 ορίστηκε μέλος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη Κώδικα Χωροταξίας και Πολεοδομίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Άλλα βιβλία του συγγραφέα