NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Ιατρική & υγεία / Ψυχολογία / Ψυχολογία - Γενικά έργα / Η διεκδίκηση της Αντιγόνης

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Η διεκδίκηση της Αντιγόνης
ΤΖΟΥΝΤΙΘ ΜΠΑΤΛΕΡ

Εκδόσεις
Αλεξάνδρεια

ISBN: 978-960-221-564-7
Μετάφραση: Βαρβάρα Σπυροπούλου
Σελίδες: 136
Σχήμα: 21X14
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 02/2014

Τιμή | 10.8 €

προσθήκη στο καλάθι

 Αν η Αντιγόνη, η εξεγερμένη ηρωίδα του Σοφοκλή, αποτελεί σύμβολο απείθειας και ανυπακοής, πόσο ξεφεύγει, αλήθεια, από την εξουσία που αντιμάχεται; Αν η αγάπη για τον αδελφό της την οδηγεί στο θάνατο, ποιες μορφές συγγένειας θα την άφηναν να ζήσει; Πόσο διαφορετική θα ήταν η ψυχανάλυση αν, αντί για τον Οιδίποδα, είχε εκλάβει ως αφετηρία την Αντιγόνη (το «μεταοιδιπόδειο» υποκείμενο); Και τι περιθώρια σεξουαλικής ελευθερίας θα προέβαλλαν αν το ταμπού της αιμομιξίας δεν υπαγόρευε μια κανονιστική ετεροσεξουαλικότητα;

   Κορυφαία φυσιογνωμία της σύγχρονης κριτικής σκέψης στα πεδία της πολιτικής φιλοσοφίας, των πολιτισμικών σπουδών, της ανθρωπολογίας, του φεμινισμού και της κουήρ θεωρίας, η Τζούντιθ Μπάτλερ καταπιάνεται μ? αυτά τα ερωτήματα, περνώντας από τον Χέγκελ, τον Λεβί-Στρως, τον Λακάν, την Ιριγκαρέ, την ?ρεντ, τον Αγκάμπεν. Συνδέοντας τα λόγια και τα έργα της Αντιγόνης με τις διεκδικήσεις όσων δεν χωράνε στις αποδεκτές σχέσεις συγγένειας, επανατοποθετεί τη μορφή της σε μια ριζοσπαστική προοπτική, στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου.
 
«Η Αντιγόνη δεν αντιπροσωπεύει τη συγγένεια στην ιδεατή μορφή της, αλλά την παραμόρφωση και μετατόπισή της, αυτή που θέτει σε κρίση τα κυρίαρχα καθεστώτα αντιπροσώπευσης κι εγείρει το ερώτημα ... ποιος υποστηρικτικός ιστός σχέσεων κάνει δυνατή τη δική μας ζωή, όσων από μας διαταράσσουν τη συγγένεια αναδιατυπώνοντας τους όρους της. Ποια νέα σχήματα νοητότητας κάνουν τους έρωτές μας θεμιτούς κι αναγνωρίσιμους; ... Κι αυτό το ερώτημα, που φαίνεται τόσο δύσκολο να τεθεί όταν πρόκειται για τη συγγένεια, καταπνίγεται τόσο γρήγορα από εκείνους που ζητούν να καταστήσουν τις κανονιστικές εκδοχές της συγγένειας απαραίτητες για τη λειτουργία του πολιτισμού και τη λογική των πραγμάτων ? ένα ερώτημα που τόσο συχνά αποκλείεται απ? όσους, έντρομοι, υμνούν την οριστική ισχύ εκείνων των ταμπού που σταθεροποιούν την κοινωνική δομή ως άχρονη αλήθεια, χωρίς να ρωτούν ποτέ τι απέγιναν, στην πραγματικότητα, οι κληρονόμοι του Oιδίποδα.»
                                                                                                                                          J.B. 
 
 
«Στην ανάγνωση της Μπάτλερ, η Αντιγόνη γίνεται πρόσφορο παράδειγμα, όχι απλώς μιας ηρωικής αφήγησης για την αμφισβήτηση της εξουσίας, αλλά, κυρίως, των δυνατοτήτων που αναδύονται από την αναπόφευκτη διαπλοκή του αντιστασιακού λόγου με αυτόν της εξουσίας. Το ζήτημα, με άλλα λόγια, είναι πώς η φωνή που εισέρχεται στο λόγο του νόμου επιθυμεί και μπορεί να διαρρήξει τη μονοφωνία του.»
                                                              
                                                          Έλενα Τζελέπη (από την Εισαγωγή στην ελληνική έκδοση)
 
 
«Διαισθάνεται κανείς στο ενδιαφέρον της Μπάτλερ ... ένα φόρο τιμής σ? εκείνους που έζησαν, ή προσπάθησαν να ζήσουν, και σ? εκείνους που πέθαναν στο περιθώριο της σεξουαλικότητας.»
                                                                                                                                                                                                                                                      Georgette Fleischer, The Nation
 
 
 
 
Η JUDITH BUTLER γεννήθηκε το 1956 στο Κλίβελαντ του Οχάιο, στις ΗΠΑ. Το 1984 έλαβε διδακτορικό στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Yale. Δίδαξε σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, και σήμερα είναι καθηγήτρια στην Έδρα Ρητορικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ. Από τις πιο σημαντικές θεωρητικούς στο χώρο του φεμινισμού, της queer θεωρίας, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ηθικής, το έργο της έχει επηρεάσει διαφορετικά επιστημονικά πεδία και έχει προκαλέσει συζητήσεις που ξεπερνούν τον ακαδημαϊκό ορίζοντα, για να επεκταθούν στον κινηματικό και πολιτικό χώρο. Η ίδια, πέρα από τη θεωρητική της ενασχόληση με ζητήματα φύλου, σεξουαλικότητας, επιτελεστικότητας, υποκειμενικότητας, συγγένειας, εξουσίας, βίας και πένθους, έχει πολλές φορές τοποθετηθεί κριτικά στην πολιτική σκηνή και έχει συμμετάσχει σε ακτιβιστικές οργανώσεις υπέρ της ακαδημαϊκής ελευθερίας του λόγου, των δικαιωμάτων των μεταναστών και της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. 
Έργα της είναι: Subjects of Desire: Hegelian Reflections in Twentieth-Century France (Columbia University Press, 1987), Gender Trouble. Feminism and the Subversion of Identity (Routledge, 1990, 1999) [ελλ. έκδ.: Αναταραχή φύλου. Ο φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας (Αλεξάνδρεια, 2009)], Bodies that Matter. On the Discursive Limits of ?Sex? (Routledge, 1993) [Σώματα με σημασία. Οριοθετήσεις του «φύλου» στο λόγο (Εκκρεμές, 2008)], Excitable Speech: A Politics of the Performative(Routledge, 1997), The Psychic Life of Power: Theories of Subjection (Stanford University Press, 1997) [Η ψυχική ζωή της εξουσίας (Πλέθρον, 2009)] Antigone?s Claim: Kinship Between Life and Death(Columbia University Press, 2000) [Η διεκδίκηση της Αντιγόνης: Η συγγένεια μεταξύ ζωής και θανάτου(Αλεξάνδρεια, 2014)], Precarious Life: The Power of Violence and Mourning (Verso Press, 2004) [Ευάλωτη ζωή. Οι δυνάμεις του πένθους και της βίας (νήσος, 2009)], Undoing Gender (Routledge, 2004), Giving an Account of Oneself (Fordham University Press, 2005) [Λογοδοτώντας για τον εαυτό(Εκκρεμές, 2009)], Frames of War: When is Life Grievable? (Verso Press, 2009), Parting Ways: Jewishness and the Critique of Zionism (Columbia University Press, 2012), Dispossession: The Performative in the Political (μαζί με την Αθηνά Αθανασίου, Polity Press, 2013).