NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Ανθρωποσοφία / Η Ανθηση του Κινέζικου Βουδισμού

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Η Ανθηση του Κινέζικου Βουδισμού
ΙΚΕΝΤΑ, ΝΤΑΪΣΑΚΟΥ

Εκδόσεις
Κέδρος

ISBN: 978-960-04-4384-4
Μετάφραση: Σταθόπουλος, Πάνος
Σελίδες: 336
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 17/03/2014

Τιμή | 14.85 €

προσθήκη στο καλάθι

 Βάρος: 366.00 γραμ.

Στον τρίτο και τελευταίο τόμο της τριλογίας της Σόκα Γκάκκαϊ καταγράφονται η συναρπαστική διαδρομή της ιστορίας του Βουδισμού και η μεταμόρφωσή του σε παγκόσμια θρησκεία, κατά τη διάρκεια της πορείας του από την Ινδία, τη γενέτειρα του Βούδα, στην Κίνα και ακόμη παραπέρα.
Ο Νταϊσάκου Ικέντα, συγγραφέας του βιβλίου και πρόεδρος της Διεθνούς Σόκα Γκάκκαϊ, συνθέτει μια παραστατική αφήγηση στην οποία αρχικά πρωταγωνιστούν οι μοναχοί και οι έμποροι, που εισήγαγαν το Βουδισμό στην Κίνα ακολουθώντας το Δρόμο του Μεταξιού, και στη συνέχεια οι επιφανείς Κινέζοι βουδιστές. Περιγράφει την ανάπτυξη συγκεκριμένων βουδιστικών σχολών στην Κίνα, εστιάζοντας στη σχολή του Τιαντάι, που αργότερα άσκησε επιρροή και στην Ιαπωνία. Τέλος, παραθέτει συνοπτικά την παρακμή του Βουδισμού στην Κίνα μετά τις σκληρότατες διώξεις του 10ου αιώνα. 
Η σοφία και η ενόραση χαρακτηρίζουν τα κεντρικά πρόσωπα του βιβλίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο σπουδαίος μεταφραστής Κουμαρατζίβα και ο διαπρεπής βουδιστής Τιαντάι Ζιγί. Εμφανίζονται ολοζώντανοι στο προσκήνιο της ?νθησης του Κινεζικού Βουδισμού, αφενός για να μας διαφωτίσουν για το ρόλο του Βουδισμού στην κινεζική κοινωνία και, κατ? επέκταση, σε όλη την ανθρωπότητα, και αφετέρου για να χαράξουν το δρόμο που η θρησκεία οφείλει να ακολουθήσει, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αδήριτες ανάγκες των καιρών, τότε και τώρα.

 

ΙΚΕΝΤΑ, ΝΤΑΪΣΑΚΟΥ

ΙΚΕΝΤΑ, ΝΤΑΪΣΑΚΟΥ

Ο Νταϊσάκου Ικέντα, βουδιστής φιλόσοφος, φιλειρηνιστής με πολύπλευρη δράση, παιδαγωγός, συγγραφέας και ποιητής, γεννήθηκε στο Τόκιο το 1928. Είναι ο τρίτος πρόεδρος της βουδιστικής οργάνωσης λαϊκών πιστών Σόκα Γκάκκαϊ και ο ιδρυτής της Διεθνούς Σόκα Γκάκκαϊ (Soka Gakkai International, SGI). Η SGI είναι μία από τις πιο πολυμελείς βουδιστικές οργανώσεις στον κόσμο, που έχει στόχο να προωθήσει τη φιλοσοφία της βελτίωσης του χαρακτήρα και τον ακτιβισμό υπέρ της ειρήνης, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πιστοί της εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία.
Ο Νταϊσάκου Ικέντα, ως πρόεδρος της SGI, ίδρυσε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Σόκα (δημιουργίας αξιών), στα οποία εφαρμόζεται ένα μη θρησκευτικό εκπαιδευτικό σύστημα που στοχεύει τόσο στην ανάπτυξη των ιδιαίτερων δημιουργικών ικανοτήτων κάθε μαθητή, όσο και στην καλλιέργεια των ηθικών αξιών της ειρήνης, της κοινωνικής συνεισφοράς και της συνειδητοποίησης του ατόμου ως μέλους της παγκόσμιας κοινότητας. Η φοίτηση στα ιδρύματα αυτά, τα οποία ήδη λειτουργούν στο Τόκιο και στην Καλιφόρνια, ξεκινά από το νηπιαγωγείο και, μέσα από τις βαθμίδες του δημοτικού και του γυμνασίου, καταλήγει στο πανεπιστήμιο. Από τη δεκαετία του 1970, ο Νταϊσάκου Ικέντα, ο οποίος θεωρεί το διάλογο θεμέλιο λίθο της ειρήνης και είναι ένθερμος υποστηρικτής του, έχει συζητήσει μ? ένα ευρύ φάσμα διεθνών προσωπικοτήτων από το πεδίο της πολιτικής και του πολιτισμού, καθώς και από εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους. Υπερβαίνουν τα εβδομήντα τα βιβλία στα οποία έχουν καταγραφεί οι διάλογοί του με σημαντικούς ανθρώπους, όπως ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Αντρέ Μαλρό, η Ελίζ Μπόουλντιγκ και ο Τζόζεφ Ρότμπλατ.
Ο Νταϊσάκου Ικέντα, προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά του σχετικά με την προώθηση και την παγίωση του διαλόγου για την ειρήνη, ίδρυσε αρκετά ανεξάρτητα και μη κερδοσκοπικά ερευνητικά ινστιτούτα, που επιδιώκουν τη διαπολιτισμική και τη διεπιστημονική συνεργασία σε διάφορους τομείς. Μεταξύ αυτών είναι το Ερευνητικό Κέντρο της Βοστόνης για τον 21ο Αιώνα (το 2009 μετονομάστηκε σε Κέντρο Ικέντα για την Ειρήνη, τη Γνώση και το Διάλογο), το Ινστιτούτο Τόντα για την Παγκόσμια Ειρήνη και την Αναζήτηση Πολιτικής, καθώς και το Ινστιτούτο της Ανατολικής Φιλοσοφίας. 
Η Ένωση Συναυλιών Μιν-Ον και το Μουσείο Τέχνης Φούτζι, στο Τόκιο, προωθούν την αμοιβαία κατανόηση και τη φιλία σε πολιτισμούς διαφορετικών εθνών διαμέσου της τέχνης. 
Τα βιβλία που έχει εκδώσει έχουν ποικίλα θέματα (βουδιστική φιλοσοφία, βιογραφικά και άλλα δοκίμια, ποίηση, ιστορίες για παιδιά, φωτογραφικά λευκώματα), ξεπερνούν τα εκατό και έχουν μεταφραστεί σε τριάντα πέντε γλώσσες.
Το 1983 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.