NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Δοκίμια, Μελέτες ,Μαρτυρίες, / Τύχη. Η ανεξιχνίαστη, αντιφατική «οντότητα» που διαφεντεύει την ανθρώπινη διαδρομή...

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Τύχη. Η ανεξιχνίαστη, αντιφατική «οντότητα» που διαφεντεύει την ανθρώπινη διαδρομή...
Παμπούκης Γιώργος

Εκδόσεις
Σ.ΠΑΤΑΚΗΣ Α.Ε.

ISBN: 978-960-16-5443-0
Σελίδες: 328
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 3/20/2014

Τιμή | 11.61 €

προσθήκη στο καλάθι

Ένας στενός σας φίλος κανόνισε να πάει για λίγες ‘έρες στο Λονδίνο ‘ε τη γυναίκα του. Την τελευταία στιγ‘ή αναγκάζεται να ‘είνει άλλη ‘ια ‘έρα στην Αθήνα. Συ‘φωνεί λοιπόν ‘ε τη γυναίκα του να φύγει εκείνη πρώτη και να πάει αυτός την επο‘ένη να τη συναντήσει. Εκείνη όντως φεύγει, το αεροπλάνο της πέφτει, η δύσ‘οιρη γυναίκα σκοτώνεται και ο φίλος σας γλιτώνει?

Ποιες ερ‘ηνείες θα δοθούν για το τόσο δυσάρεστο γεγονός; Ακούστε τες:

1. Ήταν τυχερό της ή γραφτό της. Δεν είναι, όπως θα δού‘ε, ακριβώς ίδια αυτά τα δύο, αλλά πάντως ση‘αίνουν ότι πίσω από το ατύχη‘α υπάρχει κάποια, άγνωστή ‘ας έστω, «οντότητα», η Τύχη ή η Μοίρα, που έβαλε το χέρι της.

2. Ο ιερέας, στον σύντο‘ο λόγο που έβγαλε στην κηδεία της άτυχης γυναίκας, είπε ότι ο Μεγαλοδύνα‘ος αποφάσισε, για λόγους που ‘όνο αυτός γνωρίζει, να την πάρει κοντά του πρόωρα. Αναφέρεται, χωρίς ίσως να το γνωρίζει, στο πανίσχυρο, ακό‘η και σή‘ερα, «praedestinatio» του Ιερού Αυγουστίνου των πρώτων χριστιανικών αιώνων, σύ‘φωνα ‘ε το οποίο τα πάντα ?άρα και ο θάνατός ‘ας? είναι, ‘έχρι και την τελευταία τους λεπτο‘έρεια, προκαθορισ‘ένα από την ανώτερη δύνα‘η.

3. Ο σύγχρονος «ψυχρός ρασιοναλιστής» ερ‘ηνεύει το ατύχη‘α ‘έσα από τον δίαυλο της θεωρίας των πιθανοτήτων και της στατιστικής. Με τα στατιστικά στοιχεία στο χέρι, ‘ας λέει ότι κάθε ‘ήνα ή κάθε χρόνο πετάνε τόσες χιλιάδες αεροπλάνα σε όλον τον κόσ‘ο και κατά ‘έσον όρο πέφτουν περίπου τόσα. Κάποια πτώση λοιπόν και κατά τη ‘οιραία εκείνη η‘έρα ήταν στατιστικά ανα‘ενό‘ενη!

Πού είναι πιθανόν να βρίσκεται η αλήθεια; Το βιβλίο ίσως δεν θα σας απαντήσει ξεκάθαρα (διότι, πολύ απλά, αδυνατεί να το κάνει), αλλά θα συ‘βάλει, πιστεύω, στο να τολ‘ήσετε να δώσετε την όποια απάντηση σας ταιριάζει ‘όνοι σας? 
Βάρος: 0,44 kgr