NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Τα τελευταία απογεύματα με την Τερέζα

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Τα τελευταία απογεύματα με την Τερέζα
Χουάν Μαρσέ

Εκδόσεις
Σ.Πατάκης Α.Ε.

ISBN: 978-960-16-4059-4
Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου
Σελίδες: 544
Σχήμα: 14Χ21
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 4/9/2014

Τιμή | 17.01 €

προσθήκη στο καλάθι

Ο Μανόλο Ρέγιες, όμορφος αλήτης της Βαρκελώνης, περνάει τις μέρες του κλέβοντας μηχανάκια και αλλάζοντας κορίτσια. Ένα βράδυ γλιστράει στους κήπους μιας υπέροχης βίλας με μόνο σκοπό να κατακτήσει μια ωραία και πλούσια κοπέλα. Όμως στο παιχνίδι της αγάπης, πιάνεται στα δίχτυα καμιά φορά ο ίδιος ο ψαράς...


Τα «Τελευταία απογεύματα με την Τερέζα», μυθιστόρημα-σταθμός της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας και το έργο που καθιέρωσε διεθνώς τον συγγραφέα του, είναι η ιστορία ενός θυελλώδους έρωτα σε μια Βαρκελώνη φωτοσκίασης και αντιθέσεων της δεκαετίας του ?60. Ένας νεαρός άντρας με τσιγγάνικη καταγωγή και μεγαλωμένος στις φτωχογειτονιές, η μεγαλύτερη φιλοδοξία του οποίου είναι να αποκτήσει κοινωνικό γόητρο, και μια όμορφη και ευγενική νεαρή γυναίκα, η Τερέζα, γόνος οικογένειας της υψηλής καταλανικής κοινωνίας της πόλης. Τα πρόσωπα αυτού του μυθιστορήματος, ρομαντικά και ταυτόχρονα σαρκαστικά, ανήκουν πλέον δικαιωματικά στην πινακοθήκη των λογοτεχνικών ηρώων που αντικατοπτρίζουν μια ολόκληρη εποχή και εκφράζουν την ανθρώπινη κατάσταση στην πιο μύχια αλήθεια της.

 

Ο Χουάν Μαρσέ γεννήθηκε στην Βαρκελώνη το 1933. Ως τα 26 του χρόνια δούλεψε σε ωρολογοποιείο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Encerrados con un solo juguete», κυκλοφόρησε το 1960, και ακολούθησε το «Esta cara de luna» το 1962. Τα «Τελευταία απογεύματα με την Τερέζα» (1966), που βραβεύτηκαν με το Biblioteca Breve, αποτελούν μαζί με το «La oscura historia de la prima Monche» (1970) την απαρχή ενός αφηγηματικού σύμπαντος που θα παραμείνει παρόν σε όλη τη λογοτεχνική παραγωγή του συγγραφέα: η μεταπολεμική Βαρκελώνη και η αντίθεση ανάμεσα στην υψηλή καταλανική κοινωνία και τους μετανάστες. Το «Si te dicen que caí» (1973) απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία του Φράνκο, εκδόθηκε στο Μεξικό και τιμήθηκε με το Premio Internacional de Novela México, το 1973. Το «La muchacha de las bragas de oro» (1978) του χάρισε το βραβείο Planeta. Το 1984 εξέδωσε το «Ronda del Guinardó» (υπό έκδοση στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη), το 1986 τη συλλογή διηγημάτων «El teniente Bravo» και το 1990 το «El amante bilingüe». Η «Μαγεία της Σαγκάης» (1993), τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κριτικών και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 1994. Το 2000 εξέδωσε την «Ουρά της σαύρας», που τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κριτικών και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην Ισπανία. Το 2008 του απονεμήθηκε το Βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, «Caligrafia de los suenos», κυκλοφόρησε το 2011 (υπό έκδοση στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη).