NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Ιατρική & υγεία / Ιστορία / Ελληνική Ιστορία / Πολιτικοστρατιωτικές αναταραχές και πληθυσμιακές μετακινήσεις: Ο ελληνικός 19ος αιώνας και το 1821

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Πολιτικοστρατιωτικές αναταραχές και πληθυσμιακές μετακινήσεις: Ο ελληνικός 19ος αιώνας και το 1821
Κωνσταντίνος Κόμης 

Εκδόσεις
Παπαζήση

ISBN: 978-960-02-3006-2
Σελίδες: 263
Σχήμα: 14 x 21
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 4/10/2014 12:00:00 AM

Τιμή | 14.38 €

προσθήκη στο καλάθι

Το βιβλίο απαρτίζεται από έξι μελετήματα, στην ουσία επιμέρους κεφάλαια. Τα μελετήματα αυτά έχουν ως αντικείμενο την ιστορία του ελλαδικού χώρου κατά τον 19ο αιώνα, είτε υπό οθωμανική είτε υπό ελληνική κυριαρχία (μετά την Επανάσταση του 1821). Δηλαδή, ο κύριος πυρήνας του βιβλίου, εκ των πραγμάτων, επικεντρώνεται στην έκρηξη της ελληνικής Επανάστασης και τις μετέπειτα εξελίξεις. Δεδομένου ότι τα γεγονότα που σχετίζονται με το 1821, εκτός της κοινωνικής, οικονομικής και βεβαίως της εθνικής προοπτικής που παρήγαγαν, εν πρώτοις, από την αρχή της έκρηξης, ως πολεμικές πράξεις, οδήγησαν σε σχετικές με αυτή την παράμετρο, των πολεμικών γεγονότων δηλαδή, παράλληλες εκδηλώσεις και παρεπόμενα· με θεαματικότερο όλων το φαινόμενο των πληθυσμιακών μετακινήσεων, οι οποίες, με τη σειρά τους, δημιούργησαν περαιτέρω και ευρείας εκτάσεως νέα δεδομένα και προοπτικές οικονομικής, δημογραφικής και κοινωνικής φύσεως. Ένα δε επίπεδο στο οποίο, χωρίς αμφιβολία, ο ρόλος αυτών των μετακινήσεων υπήρξε προωθητικός και καθοριστικός, είναι το δίκτυο των αστικών συγκεντρώσεων, σε μία πρώιμη βεβαίως εκδοχή· η οποία, καθώς γνωρίζουμε, στη συνέχεια συμπληρώθηκε από τα κύματα εσωτερικής μετανάστευσης, του 19ου αλλά και του 20ού αιώνα, στο πλαίσιο αναζήτησης οικονομικών ευκαιριών. Στο βιβλίο αναλύεται επαρκώς το πλέγμα των παραμέτρων που λειτούργησαν κατά την Επανάσταση καθώς και οι συνέπειες αυτών, με βασικά δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά παραδείγματα του είδους, όπως το Ναύπλιο, η Ερμούπολη και άλλες νησιωτικές ή και ηπειρωτικές περιοχές.
Παράλληλα, στο βιβλίο μελετώνται και άλλα γεωγραφικά τμήματα (το Ανατολικό Αιγαίο, η Ήπειρος και τα ?γραφα), υπό οθωμανική κυριαρχία ακόμη  την εποχή αυτή, διερευνώντας άμεσες ή ακόμη και πλάγιες συνάφειες με τα εδάφη του νεοπαγούς ελληνικού  κράτους. Επιπλέον, στο πόνημα περικλείονται 22 στατιστικοί πίνακες, 31 χάρτες και φωτογραφίες, 2 γραφήματα και 4 Παραρτήματα με αναλυτικά στοιχεία προερχόμενα από ιστορικά αρχεία. Τέλος, προστίθεται και ?Ευρετήριο Κυρίων Ονομάτων και Τοπωνυμίων?. 

 

Άλλα βιβλία του συγγραφέα