NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Οικονομικά / Οικονομία / Πολιτικές ζωής και θανάτου

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Πολιτικές ζωής και θανάτου
Ντέιβιντ Στάκλερ - Σάντζεϊ Μπάσου

Εκδόσεις
Ψυχογιός

ISBN: 978-618-010-115-7
Μετάφραση: Μαρία Μυρώνη
Σελίδες: 360
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 06/02/2014

Τιμή | 15.93 €

προσθήκη στο καλάθι
Πολιτικές ζωής και θανάτου Πολιτικές ζωής και θανάτου

 Αμέτρητες συζητήσεις έχουν γίνει για τις τρομακτικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της σημερινής κρίσης, αλλά πολλοί πολιτικοί εξακολουθούν να αγνοούν τις καταστροφικές συνέπειές της στην ανθρώπινη υγεία. Το χειρότερο είναι ότι έχουν φτάσει στο σημείο να οξύνουν την κατάσταση, υιοθετώντας σκληρά μέτρα και περικόπτοντας κοινωνικά προγράμματα στήριξης, τη στιγμή που οι πολίτες τα χρειάζονται όσο τίποτε άλλο. Το αποτέλεσμα είναι ότι αρκετές κυβερνήσεις καταστρέφουν ή κυριολεκτικά εξοντώνουν χιλιάδες ζωές σε μια απόπειρα να ισορροπήσουν ισολογισμούς και να αναστήσουν τις αγορές. 

Οι Στάκλερ και Μπάσου συγκεντρώνουν στοιχεία από όλο τον κόσμο και αποδεικνύουν ότι οι κυβερνητικές πολιτικές γίνονται ζήτημα ζωής και θανάτου σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Από την Αμερική του 1930 και τη Ρωσία και Ινδονησία του 1990 μέχρι τη σημερινή Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, αποκαλύπτουν ότι οι κακοί πολιτικοί χειρισμοί προκαλούν ανθρώπινες τραγωδίες, από αυτοκτονίες μέχρι αύξηση των κρουσμάτων του AIDS. Κι όμως, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν σωματική και ψυχική υγεία ακόμη και σε δύσκολες περιόδους. Σήμερα, οι κάτοικοι στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ιαπωνία είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς από ποτέ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η δημόσια υγεία δε χρειάζεται να θυσιάζεται στον βωμό της οικονομικής επιβίωσης.

 


?και δυο λόγια από τους συγγραφείς 

 

Στην Ελλάδα, όπου τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία έχουν υποστεί μια μείωση της τάξης του 40%, τα ποσοστά των νοσούντων από AIDS έχουν αυξηθεί κατά 200%, ενώ η χώρα αντιμετώπισε το πρώτο κρούσμα ελονοσίας από τη δεκαετία του ?70. 

 

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο της καταστροφής που υφίσταται ο τομέας της δημόσιας υγείας. Προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων που της έχει θέσει η Τρόικα, περιέκοψε τις σχετικές δαπάνες παραπάνω από 40%. Σε μια εποχή όπου ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται και η λιτότητα έχει οδηγήσει στα ύψη την ανεργία των νέων, είμαστε μάρτυρες της δραματικής ανόδου των νοσούντων από AIDS, κυρίως λόγω της κοινής χρήσης των συρίγγων από τοξικομανείς. Η εμφάνιση της ελονοσίας συνδέθηκε με την περικοπή των προγραμμάτων ψεκασμού κατά των κουνουπιών, κι αυτό αποδείχτηκε πιο κοστοβόρο από τα χρήματα που περικόπηκαν από τον προϋπολογισμό. Η πλειονότητα των πολιτών που δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταξιούχοι που προσέφεραν στο σύστημα όσο εργάζονταν. Κι αυτά είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία και η Ιταλία, και ως έναν βαθμό η Αγγλία και οι ΗΠΑ.

 

Τι σας σόκαρε περισσότερο γράφοντας το βιβλίο; 

 

Προερχόμενοι από τον χώρο της δημόσιας υγείας, ακολουθούμε «την αρχή της πρόληψης»: όταν μια ιδέα ή μια πολιτική είναι αμφιλεγόμενες, πρέπει να κάνουμε πρώτα αυτό που προστατεύει περισσότερο τους ανθρώπους. Και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ακριβώς το αντίθετο. Στην ουσία πραγματοποιήσαμε ένα μαζικό πείραμα, το οποίο δεν απέτυχε απλώς, αλλά, αν λάβουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα, φαίνεται να είναι θανατηφόρο.

 

(Απόσπασμα από συνέντευξη των Ντέιβιντ Στάκλερ και Σάντζεϊ Μπάσου στην τηλεοπτική εκπομπή Democracy now)