NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Ιατρική & υγεία / Ιστορία / Ανθρωπιστικές επιστήμες | Φιλολογία /  Οβίδιος 

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

 Οβίδιος 
Τάσος Νικολόπουλος 

Εκδόσεις
Στιγμή

ISBN: 978-960-269-257-8
Σελίδες: 320
Σχήμα: 22x15
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 4/4/2014 12:00:00 AM

Τιμή | 17.25 €

προσθήκη στο καλάθι

Στον παρόντα τόμο οι Σημειώσεις αναφέρονται τόσο στη μετάφραση (για πραγματολογικά και νοηματικά ζητήματα) όσο και στο λατινικό πρωτότυπο (για ζητήματα γλώσσας, ύφους και κριτικής του κειμένου). Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για αναγνώριση του έργου των παλαιότερων σχολιαστών που αναφέρονται ονομαστικά εντός παρενθέσεως μετά την αυτολεξεί ή ελεύθερη απόδοση των ερμηνειών τους. Στην εισαγωγή ο αναγνώστης θα μυηθεί κυρίως στην πολύπλευρη θεματική του Τρίτου Βιβλίου· με το ύφος των Μεταμορφώσεων επιφυλάσσομαι να ασχοληθώ εκτενώς σ' έναν από τους επόμενους τόμους. Τα σύγχρονα βιβλία και άρθρα που μνημονεύονται πάνω από μία φορά έχουν συντομογραφηθεί. Για τα λατινικά έργα χρησιμοποιούνται ελληνικοί τίτλοι· οι πρωτότυποι υπάρχουν στο Ευρετήριο χωρίων.
Το κείμενο ερείδεται στις δύο κριτικές εκδόσεις αναφοράς -του W. S. Anderson στην Bibliotheca Teubneriana (1993) και του R. Tarrant στην Oxoniensis (2004)- χωρίς να αναπαράγει κάποια από τις δυο. Όπως φαίνεται στις Σημειώσεις, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την ευκολία με την οποία ο γεραρός καθηγητής του Harvard δέχεται εικασίες, ενώ οι αποκλίσεις των δύο εκδοτών στην ανάγνωση κάποιων χειρογράφων μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για νέα αντιβολή.
Ο λαμπρός συνάδελφος Ορέστης Καραβάς και ο πολύπειρος εκδότης Αιμίλιος Καλιακάτσος έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την αρτιότητα του κειμένου. Στη σύνταξη των Ευρετηρίων βοήθησε η μητέρα μου Χρυσή και η αδελφή μου Χριστίνα. Όποια σφάλματα και αβλεψίες παρέμειναν είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη. Αθήνα, Ημέρα της Γυναίκας 2014, Τ. Ν.