NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Γενικά Βιβλία / Δίκαιο-Νομικά Βιβλία / Τραπεζικό Δίκαιο / Δίκαιο Εκκαθάρισης Τραπεζών

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Δίκαιο Εκκαθάρισης Τραπεζών
Δημήτριος Ρούσσης 

Εκδόσεις
Νομική Βιβλιοθήκη

ISBN: 978-960-562-276-3
Σελίδες: 280
Σχήμα: 17 x 24
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 5/27/2014 12:00:00 AM

Τιμή | 37.8 €

προσθήκη στο καλάθι

 

Το έργο «Δίκαιο Εκκαθάρισης Τραπεζών» αναδεικνύει ένα σύστημα δικαίου, που άπτεται της εκκαθάρισης των νομικών προσώπων των πιστωτικών ιδρυμάτων, στον βαθμό που τα τελευταία αντιμετωπίζουν τα επίχειρα της κρίσης. Το νεοπαγές αυτό σύστημα δικαίου συντίθεται από κανόνες αστικού, δικονομικού και πτωχευτικού δικαίου, οι οποίοι ρυθμίζουν το σύνολο της διαδικασίας περάτωσης των εν λόγω χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Η μονογραφία διαρθρώνεται σε δύο μείζονα μέρη: α) Η lex specialis της εκκαθάρισης του νομικού προσώπου της τράπεζας, όπου αναλύονται σε επιμέρους κεφάλαια:

i) το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο,

ii) ο σκοπός και οι αρχές του δικαίου εκκαθάρισης του ν.π. της τράπεζας,

iii) τα όργανα της εκκαθάρισης του ν.π. της τράπεζας,

iv) τα επιμέρους στάδια της εκκαθάρισης του ν.π. της τράπεζας, και

v) η ευθεία επενέργεια των πτωχευτικού δικαίου ρυθμίσεων στη λειτουργία του υπό εκκαθάριση ν.π. της τράπεζας, και

β) Η μεθοδολογική εναρμόνιση των κανόνων της εκκαθάρισης του νομικού προσώπου της τράπεζας με τις τέμνουσες αυτήν ιδιωτικού δικαίου ρυθμίσεις, όπου αναλύονται σε ίδια κεφάλαια:

i) η διαδικασία εξέλεγξης του παθητικού της περιουσίας του ν.π. της τράπεζας και η εναρμόνιση με το δίκαιο αφερεγγυότητας επιχειρήσεων, ii) η διαχείριση του ενεργητικού της περιουσίας του υπό εκκαθάριση ν.π.,

iii) η εκποίηση της περιουσίας του υπό εκκαθάριση ν.π. της τράπεζας,

iv) η περαιτέρω ρευστοποίηση της περιουσίας του υπό εκκαθάριση ν.π. και η διανομή του προϊόντος αυτής, και τέλος

v) η εναρμόνιση του δικαίου εκκαθάρισης με σύγχρονες νομοθετικές αξιολογήσεις του ουσιαστικού ιδιωτικού δικαίου. Επιδίωξη του έργου «Δίκαιο Εκκαθάρισης Τραπεζών» είναι αφενός η χαρτογράφηση των επιμέρους σταδίων εκκαθάρισης του νομικού προσώπου της τράπεζας, τα οποία καταλαμβάνουν την εξέλεγξη του παθητικού, τη διαχείριση και εκποίηση του ενεργητικού και τη διανομή του προϊόντος ρευστοποίησης, αφετέρου η μεθοδολογική εναρμόνιση του δικαίου εκκαθάρισης τραπεζών με τις σύγχρονες νομοθετικές αξιολογήσεις αστικού και δικονομικού δικαίου, οι οποίες επιδρούν στα επηρεαζόμενα από τη διαδικασία συμφέροντα.