NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Ιατρική & υγεία / Θεραπείες / Φακοί Επαφής Τ.ΙΙ

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Φακοί Επαφής Τ.ΙΙ
Συλλογικό έργο

Εκδόσεις
Σύγχρονη Γνώση

ISBN: 9789609853149
Σελίδες: 190
Σχήμα: 24x17
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2014

Τιμή | 22.5 €

προσθήκη στο καλάθι

 Η διόρθωση της όρασης με φακούς επαφής αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και πλούσιους σε έκταση τομείς της οπτομετρίας.
Ανάμεσα στα γυαλιά όρασης και τη διαθλαστική χειρουργική, οι φακοί επαφής πλεονεκτούν σε αρκετά σημεία σε ό,τι αφορά στη διόρθωση της όρασης, και μπορούν να φτάσουν εκεί που τα γυαλιά και η διαθλαστική χειρουργική δεν μπορούν, όπως σε μεγάλη αμετρωπία, ή ασυμμετρία του κερατοειδή, όπως τον κερατόκωνο. Η δυνατότητα της αποκατάστασης της όρασης σε τέτοια ακραία περιστατικά είναι αυτό που γεμίζει ικανοποίηση την καριέρα ενός εφαρμοστή φακών επαφής.
Η αισθητική λειτουργία των φακών επαφής, από την άλλη, δεν είναι δυνατό να παραβλεφθεί. Το παράδειγμα της αυτοπεποίθησης που αποκτά κάποιος όταν βγάζει τα γυαλιά του και φορά τους φακούς επαφής είναι το ένα σκέλος. Το δεύτερο είναι η αισθητική αποκατάσταση που προσφέρουν φακοί όπως οι κοσμητικοί, δίνοντας τη δυνατότητα στον ασθενή να καλύψει κάποια οφθαλμική δυσμορφία, και να κυκλοφορεί χωρίς το 'στίγμα' που αυτή συνεπάγεται.
Η ορθοκερατολογία είναι άλλο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εφαρμογής φακών επαφής. Μέσω της μηχανικής διόρθωσης της αμετρωπίας, με χρήση των φακών μόνο το βράδυ, και με ελάχιστη ενόχληση του χρήστη την ημέρα, ο εφαρμοστής καταφέρνει όχι μόνο να διορθώσει την αμετρωπία στον ενεστώτα χρόνο, αλλά και να επενδύσει στο μέλλον της όρασης του χρήστη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ορθοκερατολογική θεραπεία σε παιδιά καθυστερεί και ελαττώνει την εξέλιξη της μυωπίας, μέσω της ελάττωσης του ρυθμού αύξησης του αξονικού μήκους του οφθαλμού. Συστήνοντας, λοιπόν, την ορθοκερατολογική θεραπεία, ο εφαρμοστής προσφέρει μια εναλλακτική, μη χειρουργική λύση αντιμετώπισης της αμετρωπίας.
Ίσως όμως το πιο ικανοποιητικό κομμάτι της εφαρμογής φακών επαφής, είναι τα περιστατικά με σοβαρή πάθηση της οφθαλμικής επιφάνειας, στα οποία η στιβάδα δακρύων ανάμεσα στο φακό και τον οφθαλμό παίζει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην επούλωση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων πόνου και φωτοφοβίας. Η βελτίωση στην όραση αλλά και στην ποιότητα ζωής που επιτυγχάνεται με ένα σκληρό αεροδιαπερατό ή σκληρικό φακό επαφής σε τέτοια περιστατικά, είναι η εκπλήρωση του σκοπού της οπτομετρίας και της εφαρμογής των φακών επαφής, και ο ένας πολύ σημαντικός λόγος να ασχοληθεί κάποιος με τον τομέα αυτό. Βρίσκοντας λύση σε τέτοια περιστατικά, ο οπτομέτρης και ο εφαρμοστής εξυπηρετεί όχι μόνο τον ασθενή, αλλά εκπληρώνει και το ρόλο που του ανέθεσε η κοινωνία, δηλαδή να βελτιώνει τη ζωή των συνανθρώπων του χρησιμοποιώντας οπτικά μέσα.
Ο εφαρμοστής μπορεί να πετύχει πάρα πολλά με τους φακούς επαφής. Η τεχνολογία, η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία είναι εδώ, και μπορεί ο κατάλληλα εκπαιδευμένος επιστήμονας να τις χρησιμοποιήσει. Έτσι, η εφαρμογή των φακών επαφής προσφέρει την ικανοποίηση και στον επιστήμονα της όρασης, και του ενισχύει την πίστη ότι διάλεξε έναν από τους πιο όμορφους δρόμους για να εξυπηρετεί τους συνανθρώπους του.
Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να παρουσιαστούν όλες οι εξελίξεις στο χώρο των φακών επαφής, οι οποίες είναι και πολλές και πολύπλευρες.
Το βιβλίο αυτό διαιρείται σε δύο τόμους. Ο πρώτος τόμος επικεντρώνεται στην επιστημονική πλευρά της έννοιας 'φακός επαφής', τόσο από την άποψη της θεωρητικής κατάρτισης όσο και από την άποψη της τεχνολογίας υλικών και βασικών αρχών εφαρμογής τους, καταλήγοντας στην παρουσίαση της διόρθωσης των βασικών σφαιροκυλινδρικών αμετρωπιών με φακούς επαφής.
Ο δεύτερος τόμος επικεντρώνεται στην παρουσίαση των εξειδικευμένων κλινικών πρακτικών και εφαρμογών. Παρουσιάζονται οι λύσεις που προσφέρουν οι φακοί επαφής για την πρεσβυωπία, που στις μέρες μας γίνονται ολοένα και περισσότερο πιο ελκυστικές. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι περιπτώσεις που οι φακοί επαφής έχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο να παίξουν, όπως για παράδειγμα η διόρθωση εκτασιών και άλλων ακραίων περιστατικών, η θεραπευτική και κοσμητική τους εφαρμογή, και η ορθοκερατολογία.

Άλλα βιβλία του συγγραφέα