NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Μυθιστόρημα / Ελληνική Πεζογραφία -1 / Με μια σκάλα στο φεγγάρι

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Με μια σκάλα στο φεγγάρι
Σοφία Φιλιππίδου

Εκδόσεις
Καστανιώτη

ISBN: 978-960-035-840-7
Σελίδες: 296
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 12/2014

Τιμή | 13.42 €

προσθήκη στο καλάθι

 

Περίληψη

Με ερέθισμα τα μεγάλα γεγονότα της επικαιρότητας και τα μικρά επεισόδια της καθημερινής ζωής, η Σοφία Φιλιππίδου καταφεύγει στην αγνότητα και στα χαμόγελα της παιδικής αθωότητας, θυμάται τους προγόνους και τους τιμά, σατιρίζει με αγάπη και κατανόηση τα ανθρώπινα, αναστενάζει με τα δάκρυα των πραγμάτων, απορεί με την αναλγησία της πολιτικής και «πολιτιστικής» εξουσίας και τολμάει, προδίδοντας μυστικά και εκθέτοντας προσωπικές αλήθειες, να ανοίξει ένα διάλογο με τους ανθρώπους που καταπιάνονται με τις λέξεις και με την αλχημεία της γραφής, αλλά και με όλους όσοι γοητεύονται από τη μαγεία της τέχνης.

Το βιβλίο αυτό είναι μια επίμονη περιπλάνηση στα σκοτεινά λαγούμια της πρόσφατης μνήμης και της παλιάς ελληνικής περιπέτειας, μια «συνομιλία» με τα στοιχειά και τα φαντάσματα, τα πλάσματα της φαντασίας και του ονείρου, αλλά και με το φως του ήλιου και της σελήνης, με τα λουλούδια και τα πουλιά.

Βιογραφικά στοιχεία

Σοφία Φιλιππίδου

Η Σοφία Φιλιππίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Θέατρο στο Κρατικό Ωδείο της ίδιας πόλης. Έκανε για ένα χρόνο μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής.

Εργάστηκε επί οκτώ χρόνια, παράλληλα με το θέατρο, ως καθηγήτρια Γερμανικών στα ΚΑΤΕΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης, από όπου παραιτήθηκε αμέσως μετά τη μονιμοποίησή της. Ήταν μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης (1972-1979) και της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (1980-1985).

Από το 1985 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας.
Έγραψε τα κείμενα της τηλεοπτικής εκπομπής Ομιλείτε Ελληνικά (1986-89), τη σατιρική σειρά Στη χώρα των φευγάτων(1993), την επιθεώρηση Κου-Κου? Τσα για το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου (1994) και άλλα κείμενα για την επιθεώρηση και γιαραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Δίδαξε Θέατρο και Υποκριτική στα «Σεμινάρια Λαϊκής Επιμόρφωσης» του Υπουργείου Παιδείας σε όλη την Ελλάδα από το 2002 έως το 2005.
Διασκεύασε για το θέατρο τη νουβέλα του Χέρμαν Μέλβιλ Μπάρτλεμπυ ο γραφιάς (2013) και μετέφρασε τις Ευτυχισμένες μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ για το Εθνικό Θέατρο (2014).

Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια και σκηνοθέτις στη Φοιτητική Σκηνή Τ3χνη που ίδρυσε το 2000 στο Πνευματικό Ίδρυμα «Κρητική Εστία». Με αυτή τη θεατρική ομάδα πειραματιζόμενη, έχει ανεβάσει δώδεκα παραστάσεις.