NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Ιατρική & υγεία / Ιστορία / Αυτοκρατορίες σε πόλεμο

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Αυτοκρατορίες σε πόλεμο
Ελένη Αστερίου

Εκδόσεις
Αλεξάνδρεια

ISBN: 978-960-221-630-9
Σελίδες: 440
Σχήμα: 24X17
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2014

Τιμή | 23.97 €

προσθήκη στο καλάθι

 Η πρώτη ιστορία του Μεγάλου Πολέμου ως παγκόσμιας σύγκρουσης αυτοκρατοριών γραμμένη από 16 κορυφαίους ειδικούς στο θέμα. 

Αν είναι να εννοήσουμε σοβαρά τον Μεγάλο Πόλεμο ως έναν παγκόσμιο πόλεμο, χρειάζεται πλέον, έναν αιώνα μετά το γεγονός, να αλλάξουμε οπτική: να λάβουμε πληρέστερα υπόψη τα θέατρα του πολέμου που βρίσκονταν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και πολύ πέραν της Ευρώπης, στην Ασία και την Αφρική, και μαζί τις εμπειρίες εκατομμυρίων αυτοκρατορικών υπηκόων που κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της κυβέρνησής τους σε όλη την εμπόλεμη περίοδο.

   Το βιβλίο δίνει αυτή τη νέα προοπτική στην ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου επεκτείνοντάς την στο χώρο και το χρόνο. Το επιχείρημα που το διατρέχει είναι ότι η παραδοσιακή επικέντρωση στην περίοδο 1914-18 έχει περισσότερο νόημα για τις νικήτριες δυνάμεις του Δυτικού μετώπου (κυρίως τη Βρετανία και τη Γαλλία) απ? ό,τι για μεγάλο μέρος της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης ή για εκείνα τα στρατεύματα που δεν διαλύθηκαν τον Νοέμβριο του 1918. Συμπεριλαμβάνονται επομένως εδώ οι βίαιες συγκρούσεις που προηγήθηκαν και επακολούθησαν -- από την ιταλική εισβολή στη Λιβύη το 1911 μέχρι την εκτεταμένη βία μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής, της Ρωσικής και της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας ώς το 1923. Και περιγράφονται οι μαζικές κινητοποιήσεις σε παγκόσμια κλίμακα που έφεραν Αφρικανούς στρατιώτες και Κινέζους εργάτες στα χαρακώματα του Δυτικού μετώπου, ινδικά σώματα στην Ιερουσαλήμ και ιαπωνικά κατοχικά στρατεύματα σε κινεζικά εδάφη.

   Έτσι ο τετραετής πολεμικός παροξυσμός παρουσιάζεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των ένοπλων συγκρούσεων που οδήγησαν στην κατάρρευση όχι μόνο συγκεκριμένων αυτοκρατοριών αλλά και μιας ολόκληρης αυτοκρατορικής παγκόσμιας τάξης. 

 

«Οι Αυτοκρατορίες σε πόλεμο αποτελούν μια σημαντική και αναγκαία συνεισφορά στην ιστορία του Μεγάλου Πολέμου, θυμίζοντάς μας ότι ήταν στ? αλήθεια μια σύγκρουση παγκόσμιας εμβέλειας, η οποία μάλιστα, για πολλές περιοχές από την Κεντρική Ευρώπη ώς την ?πω Ανατολή, συνεχίστηκε πολύ μετά από την ανακωχή του 1918. Αυτή η επιβλητική συλλογή στοχαστικών δοκιμίων διευρύνει την κατανόηση μιας κεντρικής στιγμής του 20ού αιώνα δείχνοντας τις οικουμενικές επιπτώσεις και συνέπειες του πολέμου.»

                                                                                        Margaret MacMillan, Oxford University

 

«Δεν υπάρχει καλύτερη περιγραφή του παγκόσμιου πλαισίου των εχθροπραξιών στην περίοδο πριν, κατά και μετά τον Μεγάλο Πόλεμο. Η αξία αυτής της πλούσιας συλλογής είναι ότι καταδεικνύει αποφασιστικά πόσο βαθιά είχαν εμπλακεί τα εμπόλεμα έθνη σε υπερεθνικά σχέδια, όνειρα, παραδόσεις και εμπειρίες.»

                                                                                                     Jay Winter, Yale University

 

«Με συμβολές από τους πιο εξέχοντες ιστορικούς αυτής της γενιάς, οι Αυτοκρατορίες σε πόλεμο προσφέρουν μια συγκλονιστική επανεκτίμηση των οικουμενικών διαστάσεων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αποκαλύπτοντας με εξαιρετική διαύγεια πώς ο ιμπεριαλισμός έφτασε στο ζενίθ και στη συνέχεια κατέρρευσε καθώς πρόσφατα πολιτικοποιημένες εθνοτικές και φυλετικές ομάδες ήρθαν στο προσκήνιο για να διεκδικήσουν τη θέση που δικαιούνταν στην παγκόσμια τάξη.»

                                                                                                                                                                Jennifer D. Keene, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Chapman University 

 

Ο Robert Gerwarth είναι καθηγητής νεότερης ιστορίας και διευθυντής του Κέντρου Πολεμικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Έχει γράψει και συνεπιμεληθεί τα βιβλία Political Violence in Twentieth-Century Europe (με τον Donald Bloxham, 2011) και War in Peace: Paramilitary Violence after the Great War (με τον John Horne, 2012).

 

Ο Erez Manela είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου διευθύνει το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Κοινωνίας και Ασφάλειας. Έχει γράψει το βιβλίο The Wilsonian Moment: Self-Determination and the International Origins of Anticolonial Nationalism (2007) κι έχει συνεπιμεληθεί το The Shock of the Global: The 1970s in Perspective (2010).