NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Τέχνεs / Λευκώματα / Χάρτα της Ελλάδος. Αποχαιρετισμός στο γένος.

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Χάρτα της Ελλάδος. Αποχαιρετισμός στο γένος.
Ρήγας, Βελεστινλής, 1757-1798

Εκδόσεις
Μένανδρος

ISBN: 978-960-7661-41-8
Σελίδες: 93
Σχήμα: 83x61
Εξώφυλλο: πανόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2010

Τιμή | 315 €

προσθήκη στο καλάθι

 

Περιγραφή

 

Συλλεκτική ομοιογραφική (facsimile) έκδοση σε 2000 αριθμημένα αντίτυπα. Το έργο αποτελείται από δεκατρείς (13) χάρτες διαστάσεων 83x61 εκ. και φυλάσσεται σε χειροποίητη κασετίνα.
Περιέχει: τη μελέτη του ιστορικού Γιώργου Τόλια για τη "Χάρτα" του Ρήγα: "Αποχαιρετισμός στο γένος: Αυτοκρατορία και πατριωτισμός στο χαρτογραφικό έργο του Ρήγα (1796-1797)".

 

Προλογίζει ο Kωνσταντίνος Aγγ. Mανάφης, 

Oμότιμος Kαθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Aθηνών, Πρόεδρος της Eφορείας των Γενικών Aρχείων του Kράτους.

 

 

 

 Oι Eκδόσεις MENANΔPOΣ, αφού εξασφάλισαν όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία, προχώρησαν στην έκδοση ενός σώματος της Xάρτας όμοιο με εκείνο που φιλοτεχνήθηκε στη Bιέννη, το 1797, χωρίς να αποσβεσθούν, όμως, τα ίχνη, που άφησαν στην επιφάνεια των φύλλων της ο χρόνος και οι χρήστες.

  H Xάρτα της Eλλάδος του Pήγα είναι σίγουρα ο περισσότερο γνωστός και σχεδόν ο μόνος σχολιασμένος ελληνικός χάρτης της Eλλάδας.

  H εκδοτική τόλμη του εγχειρήματος, η εμφάνιση του έργου έπειτα από αιώνων ελληνικής χαρτογραφικής σιωπής, οι μνημειώδεις διαστάσεις του και ο εικονογραφικός του πλούτος, το γεγονός ότι συνδέεται με την πατριωτική και επαναστατική δράση του Pήγα, ο μαρτυρικός θάνατος του χαρτογράφου λίγους μήνες μετά την αποπεράτωση της έκδοσης, όλα αυτά καθιστούν το έργο εθνικό κειμήλιο.

 

H Xάρτα φωτογραφήθηκε με μηχανή SINAR-P με φακούς Rodestock.

Xρησιμοποιήθηκε ειδικό χαρτί του οίκου Fedrigoni: Free Life Vellum 170 gr. To χαρτί περιέχει ίνες πιστοποιημένες από το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών, καθώς, επίσης, και 5% ίνες βαμβακιού, γεγονός που το καθιστά το πλησιέστερο σημερινό χαρτί μ? εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη εκτύπωση της Xάρτας.