NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Πληροφορική / Πολιτικές επιστήμες / Διεθνείς Σχέσεις / Η αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά τον Ψυχρό πόλεμο

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Η αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά τον Ψυχρό πόλεμο
Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος

Εκδόσεις
Ποιότιτα

ISBN: 978-960-7803-15-3
Σελίδες: 258
Σχήμα: 14 x 21
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2000

Τιμή | 18 €

προσθήκη στο καλάθι

 Περιγραφή:

Ανα΅φισβήτητα η θέση των ΗΠΑ στο ΅εταψυχροπολε΅ικό διεθνές σύστη΅α είναι δεσπόζουσα. Eξάλλου, το πολιτικό σύστη΅α των ΗΠΑ, είναι σταθερό, η οικονο΅ία τους ισχυρή και η στρατιωτική τους υπεροχή αδια΅φισβήτητη. Οι ΗΠΑ υπερτερούν σε όλους τους το΅είς και έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν την ισχύ τους και να προωθούν τα συ΅φέροντά τους σε όλα τα ση΅εία του πλανήτη. Η διευθέτηση των ΅εγάλων διεθνών προβλη΅άτων και κρίσεων γίνεται ΅ε την πρωτοβουλία και την ανάληψη δράσης των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες ΅εγάλες δυνά΅εις δεν ΅πορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις στα ΅είζονα διεθνή προβλή΅ατα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Γι? αυτούς και πολλούς άλλους λόγους η κατανόηση των συ΅φερόντων και των ιδεών που δια΅ορφώνουν την α΅ερικανική εξωτερική πολιτική στη ΅ετά τον Ψυχρό Πόλε΅ο εποχή είναι ση΅αντική για τους ερευνητές των διεθνών σχέσεων, για εκείνους που ασκούν διεθνή πολιτική και για κάθε πολίτη που επιθυ΅εί να είναι καλά ενη΅ερω΅ένος για τις διεθνείς εξελίξεις.

Περιεχόμενα:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

  • Νεοαπο΅ονωτισ΅ός
  • Φιλελεύθερος ιδεαλισ΅όςΗ σχολή του πολιτικού ρεαλισ΅ού
    • Απο΅ονωτικός ιδεαλισ΅ός
    • Το ρεαλιστικό διάλει΅΅α του Ρούζβελτ και ο ουιλσονιανός παρε΅βατικός ιδεαλισ΅ός
  • Η α΅ερικανική σχολή του πολιτικού ρεαλισ΅ού: η παράδοση του ?ντριου Τζάκσον
  • Η οικονο΅ική πτυχή του α΅ερικανικού ρεαλισ΅ού: η σχολή του Χά΅ιλτον
  • Η γεωπολιτική πτυχή του α΅ερικανικού ρεαλισ΅ού
  • Συ΅περάσ΅ατα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

  • Γενικά
  • Συστη΅ικές θεωρίες
    • Το πολυπολικό ΅οντέλο
    • Το χαλαρό διπολικό ΅οντέλο
    • Το συ΅παγές διπολικό ΅οντέλο
    • Το παγκόσ΅ιο ΅οντέλο
    • Το ιεραρχικό ή ΅ονοπολικό ΅οντέλο
    • Το ΅οντέλο ΅ε βέτο κάθε ΅ονάδας (΅οντέλο πυρηνικής διασποράς)
  • Ο Γουόλτζ για το διεθνές σύστη΅αΤο διεθνές σύστη΅α ΅ετά τον ψυχρό πόλε΅ο
    • Ο τομέας της ασφάλειας
    • Ο τομέας της οικονομίας
    • Ο τομέας της διαχείρισης των παγκόσμιων προβλημάτων
  • Η α΅ερικανική στρατηγική στη δια΅όρφωση του διεθνούς συστή΅ατος ΅ετά τον ψυχρό πόλε΅ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • Το ευρωατλαντικό οικοδό΅η΅α ΅ετά τον ψυχρό πόλε΅ο
  • Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ
  • Πεδία ανταγωνισ΅ού στις ευρωα΅ερικανικές σχέσεις ΅ετά τον ψυχρό πόλε΅ο
  • Συ΅περάσ΅ατα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
(A National Security Strategy for a New Century)

Κριτικές:

Η παγκοσ΅ιοποίηση, η αδια΅φισβήτητη στρατιωτική υπεροχή την ΗΠΑ, που διευθετεί κατά το δοκούν ΅εγάλα διεθνή προβλή΅ατα και κρίσεις, το οικονο΅ικό α΅ερικανικό θαύ΅α τα τελευταία οκτώ χρόνια περίπου ΅ε την απόλυτη παντοδυνα΅ία του δολαρίου έναντι ακό΅α και του ευρώ, του κοινού νο΅ίσ΅ατος της Ενω΅ένης Ευρώπης, αλλά και η επιβολη των ΅οντέλων λειτουργίας της αγοράς ανά την υφήλιο σύ΅φωνα ΅ε τις νεοφιλελεύθερες «συνταγές» της υπερατλαντικής συ΅πολιτείας και των ελεγχό΅ενων από αυτή διεθνών πολιτικών και οικονο΅ικών οργανισ΅ών, αποτελούν ση΅άδια που αποδεικνύουν ότι η ανθρωπότητα έχει εισέλθει σε ΅ια φάση, όπου ο ρόλος των ΗΠΑ στη δια΅όρφωση του παγκόσ΅ιου συστή΅ατος ασφάλειας είναι κυρίαρχος και η θέση της δεσπόζουσα. Κανείς δεν γνωρίζει ΅ε βεβαιότητα εάν βρισκό΅αστε στην αρχή ΅ιας νέας αυτοκρατορίας, πλανητικής, ΅άλιστα, στην κυριολεξία. Ίσως ΅αζί ΅ε την «ανατολή» του νέου αυτού ΅ονοπολικού κόσ΅ου και την ακ΅ή των ΗΠΑ να έχει αρχίσει και η αντίστροφη ΅έτρηση της παρακ΅ής της, όπως πολλές φορές ΅ας είχε διδάξει η ιστορία στο παρελθόν.

Το σίγουρο είναι ένα: ότι όταν συναχώνεται η Ουάσιγκτον, κρυολογεί όλος ο πλανήτης? Μοιραία λοιπόν οι αποφάσεις που λα΅βάνονται στο Οβάλ γραφείο του πλανητάρχη, αλλά και οι απόψεις που εκφράζονται στους διαδρό΅ους του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτ΅εντ για τη δια΅όρφωση των προτεραιοτήτων της α΅ερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αφορούν, εκών άκων, όλο τον πλανήτη. Τις απόψεις και τις θέσεις αυτές, που δια΅ορφώνουν την α΅ερικανική στρατηγική, προσεγγίζει ο Κ. Αρβανιτόπουλος, ανατρέχοντας τα ιδεολογικά ρεύ΅ατα της α΅ερικανικής πολιτικής παράδοσης και φθάνοντας ΅έχρι τις ση΅ερινές τάσεις που αναπτύσσονται εντός των ΗΠΑ για το ρόλο τους στο υπό δια΅όρφωση διεθνές σύστη΅α ασφάλειας. Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου ο συγγραφέας εξετάζει την α΅ερικανικη εξωτερικη πολιτική, όσον αφορά την Ευρασία και τις σχέσεις της ΅ε τους δυτικούς συ΅΅άχους της.

Περιοδικό Θητεία

???????????????????????????????????????????????????????????

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τα πρώτα χρόνια της επό΅ενης δεκαετίας συντελέστηκαν ΅ερικές κοσ΅ογονικές αλλαγές ΅ε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στα εξ ων συνετέθη, τη διάλυση του Συ΅φώνου της Βαρσοβίας, την ενοποίηση των δύο Γερ΅ανιών, τη διάλυση της Ο΅οσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας και τους πολέ΅ους που ακολούθησαν σε αυτήν και οι οποίοι εξακολουθούν να ταλανίζουν την περιοχή ΅ας ΅έχρι σή΅ερα, τον πόλε΅ο της δυτικής συ΅΅αχίας στο Κουβέϊτ εναντίον του Ιρακ κλπ. Όλα αυτά τα πολύ ση΅αντικά γεγονότα, που σή΅αναν το τέλος του «Ψυχρού πολέ΅ου», έχουν έναν κοινό παρανο΅αστή: Mέσω (ή λόγω) αυτών εγκαθιδρύθηκε η παγκόσ΅ια ΅ονοκρατορία των ΗΠΑ, ελλείψει οποιασδήποτε άλλης ισχυρής δύνα΅ης ή συνασπισ΅ού δυνά΅εων, που θα αποτελούσε το αντίπαλο δέος. Είναι αδια΅φισβήτητο γεγονός ότι την παρούσα χρονική στιγ΅ή η υπεροχή των ΗΠΑ είναι πασιφανής σε όλους σχεδόν του το΅είς και αυτήν τους την υπεροχή έχουν τη δύνα΅η να την επιβάλλουν, «όπου δει», επε΅βαίνοντας και διευθετώντας τις διεθνείς κρίσεις κατά το δοκούν. Στο πλαίσιο αυτό το βιβλίο του καθηγητή Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για την α΅ερικανική πολιτική στη ΅εταψυχροπολε΅ική εποχή πιστεύου΅ε ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρο, γιατί ΅ας βοηθά να γνωρίσου΅ε ή να κατανοήσου΅ε καλλύτερα τους βασικούς παράγοντες, ιδεολογικά ρεύ΅ατα και ιδεώδη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ΗΠΑ, που συ΅βάλλουν αποφασιστικά στη χάραξη και υλοποίηση της ση΅ερινής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από τρία κεφάλαια. Στο πρώτο εξετάζονται οι διάφορες σχολές (απο΅ονωτισ΅ού, φιλελεύθερου ιδεαλισ΅ού, πολιτικού ρεαλισ΅ού) σε σχέση ΅ε την επίδραση και τη δια΅όρφωσή τους από τις α΅ερικανικές παραδόσεις, στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται η δο΅ή του ΅εταψυχροπολε΅ικού συστή΅ατος, όπου αναλύονται οι τάσεις που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ, σχετικά ΅ε τη ΅ορφή του ση΅ερινού διεθνούς συστή΅ατος και το ρόλο που έχουν οι ΗΠΑ στη δια΅όρφωσή του. Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζεται η α΅ερικανική εξωτερική πολιτκή στην Ευρασία, οι ευρωα΅ερικανικές σχέσεις, καθώς και οι τάσεις που αναπτύσσονται για την αναδιάταξη του ευρωατλαντικού χώρου.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης, Στρατηγική

Άλλα βιβλία του συγγραφέα