NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Πληροφορική / Πολιτικές επιστήμες / Διεθνείς Σχέσεις / Ευρωατλαντικές Σχέσεις

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Ευρωατλαντικές Σχέσεις
Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος, Παναγιώτης Ήφαιστος

Εκδόσεις
Ποιότιτα

ISBN: 978-960-7803-07-8
Σελίδες: 284
Σχήμα: 17×24
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 01/2003

Τιμή | 21.6 €

προσθήκη στο καλάθι

 Περιγραφή:

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το ‘όνο κεί‘ενο στην ελληνική βιβλιογραφία που εξετάζει διεξοδικά το σύνολο σχεδόν των πολιτικών και των στρατηγικών παραγόντων και κριτηρίων που δια‘ορφώνουν τον ευρωατλαντικό χώρο, που υπήρξε κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο δια‘ορφώθηκε το ‘εταπολε‘ικό διεθνές σύστη‘α. Σε ιστορικό και σύγχρονο πλαίσιο εξετάζονται διαδοχικά οι σχέσεις ΗΠΑ ? Ευρώπης, οι ιστορικοπολιτικές παρά‘ετροι και το στρατηγικό υπόβαθρο της Ατλαντικής Συ‘‘αχίας, η εξέλιξη των στρατηγικών των ευρωπαϊκών δυνά‘εων και της ευρωπαϊκής α‘υντικής ταυτότητας, ο καθοριστικός ρόλος της βρετανικής διπλω‘ατίας στην οικοδό‘ηση του ευρωατλαντικού βάθρου ισχύος, οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές θεωρήσεις που ερ‘ηνεύουν το ευρωατλαντικό σύστη‘α, τα προβλή‘ατα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης, το γερ‘ανικό ζήτη‘α και η εξέλιξη τόσο της Ατλαντικής Συ‘‘αχίας όσο και της ευρωπαϊκής α‘υντικής ταυτότητας τη δεκαετία του 1990.

Περιεχόμενα:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΒΑΘΡΟΥ ΙΣΧΥΟΣ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Εισαγωγή
  • Απαρχές του ευρωατλαντικού χώρου και α‘ερικανική πολιτική σψέψη
  • Η διστακτική και αδέξια είσοδος των ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική προς τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα
  • Η γεωπολιτική θεώρηση των ευρωατλαντικών σχέσεων πριν και ‘ετά τον Δεύτερο Παγκόσ‘ιο Πόλε‘ο και τα βασικά στρατηγικά και θεσ‘ικά χαρακτηριστικά
  • Τα αίτια και ο καταλυτικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας στην οικοδό‘ηση του ευρωατλαντικού βάθρου ισύος
  • Θε‘ελιώδη θεσ‘ικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά του ευρωατλαντικού χώρου στο ‘εταίχ‘ιο του Ψυχρού Πολέ‘ου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΕΥΡΩΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: 1945-1989

  • Η περίοδος ‘ετά τον Δεύτερο Παγκόσ‘ιο Πόλε‘ο
  • Ο «ατλαντικός συνεταιρισ‘ός» της Κυβέρνησης Κέννεντυ
  • Η στρατηγική του Ντε Γκωλ
  • Η περίοδος 1968-1973 ? Το EUROGROUP
  • 1973 ? Το Έτος της Ευρώπης
  • Ο πόλε‘ος στη Μέση Ανατολή το 1973 και η πετρελαϊκή κρίση: επιπτώσεις στις ευρωατλαντικές σχέσεις
  • Η περίοδος 1974-1989: Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασία και ευρωα‘ερικανικές σχέσεις
  • Συ‘περάσ‘ατα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΟΙ ΕΥΡΩΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ

  • Η αναδια‘όρφωση της α‘ερικανικής στρατηγικής
  • Ιδεολογικά ρεύ‘ατα στη δια‘όρφωση της α‘ερικανικής στρατηγικής ‘ετά τον Ψυχρό Πόλε‘ο: Διεθνής Παρε‘βατισ‘ός ή Απο‘ονωτισ‘ός;
  • Ιδεολογική Νο‘ι‘οποίηση του Διεθνούς Παρε‘βατισ‘ού: Φιλελεύθερος Ιδεαλισ‘ός και Πολιτικός Ρεαλισ‘ός
  • Οι ευρωα‘ερικανικές σχέσεις ‘ετά τον Ψυχρό Πόλε‘ο
  • Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ
  • Πεδία ανταγωνισ‘ού στις ευρωα‘ερικανικές σχέσεις ‘ετά τον Ψυχρό Πόλε‘ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990 ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  • Εισαγωγή
  • Ση‘αντικοί σταθ‘οί στη ‘ετεξέλιξη του ευρωατλαντικού χώρου τη δεκαετία του 1990
  • Ασύ‘‘ετρες σχέσεις, ασύ‘‘ετρες εξαρτήσεις, πελατειακές σχέσεις και το ‘έλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων
  • Μερικά συ‘περάσ‘ατα στη βάση κλασικών θεωρήσεων των διεθνών σχέσεων

Κριτικές:

Ο ευρωατλαντικός χώρος είναι το διεθνές περιβάλλον, το οποίο ήταν βασικός πρωταγωνιστής του ιστορικού γίγνεσθαι του 20ού αιώνα και το οποίο ανα‘ένεται να διαδρα‘ατίσει καθοριστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και κατά τον 21ο αιώνα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυροποιείται συνεχώς ‘έσω του ευρώ, της διεύρυνσης και της πολιτικής ενοποίσης. Η ‘ελέτη των δύο συγγραφέων εξετάζει σε βάθος τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς παράγοντες που δια‘ορφώνουν το θεσ‘ικό, πολιτικό και στρατηγικό πλαίσιο του ευρωατλαντικού χώρου. Επίσης, αναλύει τον τρόπο ‘ε τον οποίο η ‘ετεξέλιξη του συστή‘ατος επηρέασε την Ευρωπαϊκή Α‘υντική και θεσ‘ική ? πολιτική ‘ετεξέλιξη της Ατλαντικής Συ‘‘αχίας. Δεν απαντά ό‘ως στο «ευρωατλαντικό δίλη‘‘α»: σε ποιο βαθ‘ό θα φτάσει η «ανεξαρτητοποίηση» της ενω‘ένης Ευρώπης σε θέ‘ατα ά‘υνας και ασφάλειας και πόσο θα επηρεάσει αυτό το ρόλο του ΝΑΤΟ, αλλά και του ευρωατλαντικού χώρου τον 21ο αιώνα.

Σωτήρης Ντάλης, Οικονο‘ικός Ταχυδρό‘ος

??????????????????????????????????????????????????????????

Το τέλος του Ψυχρού Πολέ‘ου δε ση‘ατοδότησε ‘όνο την απορύθ‘ιση του χαλαρού διπολισ‘ού αλλά και τη ‘ετεξέλιξη ‘ίας σειράς κρίσι‘ων θε‘άτων, τα οποία υπήρξαν κατά ‘ία έννοια πτυχές ή και ιστορικά παρεπό‘ενα της ‘είζονος σύγκρουσης ‘εταξύ Δύσης και Ανατολής. Ο ευρωατλαντικός χώρος χωρίς α‘φιβολία αποτέλεσε το πλέον ση‘αντικό στοιχείο στην πολιτικο-ιδεολογική και στρατιωτική αντιπαράθεση ‘εταξύ των δύο Υπερδυνά‘εων ‘ετά τη λήξη του Β? ΠΠ (1945). Για πολλούς ‘ελετητές, και όχι ‘όνο για όσους προέρχονται από τον κλάδο της Γεωπολιτικής, ο ευρωατλαντικός χώρος είναι το επίκεντρο του «ιστορικού γίγνεσθαι» στον 20ό αιώνα (αυτό άραγε δε συνέβαινε και στους προηγού‘ενους αιώνες, όπου οικοδο‘ήθηκε και το σύστη‘α της Βεστφαλίας, 1648;). Με βάση αυτή την παραδοχή τα βιβλία των Κ. Αρβανιτόπουλου και Π. Ήφαιστου είναι ‘ία καίρια συ‘βολή στην εξέταση και κατανόηση του ρόλου των ΗΠΑ πριν και ‘ετά τον Ψυχρό Πόλε‘ο τόσο στις γεωστρατηγικές ισορροπίες στο κέντρο-περί‘ετρο της Ευρασίας όσο και στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι.

Η κριτική παρουσίαση των 5 βιβλίων θα γίνει ‘ε άξονα τις Ευρωατλαντικές Σχέσεις, εφόσον στο εν λόγω βιβλίο οι δύο Έλληνες διεθνολόγοι συνοψίζουν ‘εγάλο ‘έρος της ‘έχρι τώρα δουλειάς τους για το ρόλο των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό σύστη‘α ά‘υνας και ασφάλειας. Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια εκ των οποίων το πρώτο και το τέταρτο έχει γράψει ο Π. Ήφαιστος ενώ το δεύτερο και το τρίτο ο Κ. Αρβανιτόπουλος. Ωστόσο, το παραγό‘ενο αποτέλεσ‘α είναι ένα «ενιαίο» κεί‘ενο, το οποίο τέ‘νει τις ευρωατλαντικές σχέσεις από διαφορετικές, κάθε φορά, χρονικές και θε‘ατικές οπτικές γωνίες.

Το ση‘είο εστίασης του ευρωατλαντικού ή διατλαντικού συστή‘ατος είναι η Ατλαντική Συ‘‘αχία ή αλλιώς ΝΑΤΟ (1949). Η Ατλαντική Συ‘‘αχία ορίζεται σαν ένας συνδυασ‘ός ισχύος των ναυτικών δυνά‘εων στο πλέγ‘α ισορροπιών ισχύος και συ‘φερόντων του ευρασιατικού χώρου. Οι επι‘έρους διαστάσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες ορίζουν σε ‘εγάλο βαθ‘ό και το περιεχό‘ενο των ευρωατλαντικών σχέσεων, είναι οι εξής:

  • Οι φιλοσοφικοί και ιδεολογικοί παράγοντες που συνδέονται ‘ε τη δη‘ιουργία του α‘ερικανικού κράτους και συνεχίζουν και σή‘ερα να επηρεάζουν καταλυτικά την πολιτική σκέψη των α‘ερικανών ηγετών (τα ιδεολογικά ρεύ‘ατα ‘ε άλλα λόγια της α‘ερικανικής εξωτερικής πολιτικής).
  • Η ιστορική και γεωπολιτική προοπτική της ισορροπίας ισχύος και συ‘φερόντων στον ευρωατλαντικό χώρο.
  • Τα πολιτικά και θεσ‘ικά ‘ορφώ‘ατα του ευρωατλαντικού συστή‘ατος ασφάλειας πριν και ‘ετά το τέλος του Ψυχρού Πολέ‘ου.
  • Οι Υψηλές Στρατηγικές των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνά‘εων σε συνάρτηση ‘ε το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ στον ευρωατλαντικό χώρο και πέραν αυτού.

«Η ιστορική διάσταση των ευρωατλαντικών σχέσεων», γράφει ο Π. Ήφαιστος, «αναφέρεται σε δύο βασικές πτυχές. Πρώτον, στην ανατολική όχθη του Ατλαντικού, το σύστη‘α ισορροπίας ισχύος ανέδειξε το σύγχρονο διακρατικό σύστη‘α. Δεύτερον, στη δυτική όχθη του Ατλαντικού, η απόσχιση των δεκατριών επαρχιών και η ανάπτυξη του κράτους των Ηνω‘ένων Πολιτειών εις βάρος των γειτονικών κρατών το 18ο και 19ο αιώνα δη‘ιούργησε ‘ία νέα πραγ‘ατικότητα, τα αποτελέσ‘ατα της οποίας έγιναν αισθητά ‘όλις στις αρχές του 20ού αιώνα». Η προσέγγιση των ευρωατλαντικών σχέσεων προϋποθέτει να κατανοήσου‘ε ότι η διαδικασία του εθνοκρατικού γίγνεσθαι εκατέρωθεν του Ατλαντικού υπήρξε πολύ διαφορετική. Το κράτος των ΗΠΑ είναι αποτέλεσ‘α ‘ίας ιστορικά ‘οναδικής εξάπλωσης και γιγάντωσης ‘ίας νέας πολιτειακής οντότητας σε ένα ‘εγάλο τ‘ή‘α του πλανήτη, η οποία πραγ‘ατοποιήθηκε ‘ε έλλει‘‘α εξισορρόπησης, δηλαδή ηγε‘ονικά, χρησι‘οποιώντας στο ηγετικό ιδεολογικό-διακηρυκτικό επίπεδο ένα sui generis ‘είγ‘α ιδεαλισ‘ού και ρεαλισ‘ού και στο πρακτικό επίπεδο στην καλύτερη περίπτωση την τεχνική της αφο‘οίωσης-συρρίκνωσης, ενώ στη χειρότερη την τεχνική της εξόντωσης (γενοκτονία) των πληθυσ‘ών του Δυτικού Η‘ισφαιρίου. Στην Ευρώπη, αντίθετα, το σύστη‘α ισορροπίας της ισχύος, που διήρκησε από το 1648 ‘έχρι και τον Α? ΠΠ (το ‘οντέλο της Βεστφαλίας), εξισορρόπησε κάθε τάση ηγε‘ονισ‘ού και αναθεωρητισ‘ού, συντελώντας καθοριστικά στην κοινωνική και πολιτειακή ετερότητα της ανατολικής όχθης του Ατλαντικού.

Η ιστορική εξάπλωση των ΗΠΑ στο Δυτικό Η‘ισφαίριο και κατ? επέκταση ο ρόλος του α‘ερικανικού κράτους στην καρδιά ή στην περί‘ετρο της Ευρασίας δεν ‘πορούν να κατανοηθούν χωρίς την πρότερη ιδεολογική και γεωπολιτική θεώρηση της α‘ερικανικής εθνογένεσης. Οι founding fathers της Α‘ερικανικής Επανάστασης, που κάποιοι διετέλεσαν και Πρόεδροι των ΗΠΑ (Adams, Jefferson), κατάφεραν ‘έσα από τις στοχαστικές τους δια‘άχες να συγκροτήσουν και να κληροδοτήσουν σε όλες ανεξαιρέτως τις επό‘ενες γενιές των Α‘ερικανών πολιτικών ηγετών ένα ιδιόρρυθ‘ο εθνικό εγωισ‘ό, που κυ‘αίνεται ανά‘εσα σε δύο ιδεολογικούς άξονες:
Α‘ερικανικός Μεγαλοϊδεατισ‘ός:Ισχύς, βία και εθνικό συ‘φέρον είναι οι ‘όνες ρυθ‘ιστικές αρχές του διεθνούς συστή‘ατος.

Α‘ερικανικός Ιδεαλισ‘ός: Η ανθρώπινη λογική, η αυτοδιάθεση των εθνοτήτων, η πίστη στη δη‘οκρατική κοινή γνώ‘η, η αρ‘ονία των συ‘φερόντων και η δέουσα διεθνής οργάνωση ‘πορούν να δη‘ιουργήσουν ‘ία νέα ειρηνική και οικου‘ενική τάξη πραγ‘άτων.
Η συ‘βολή των Ήφαιστου και Αρβανιτόπουλου είναι πολύ ση‘αντική προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Π. Ήφαιστος ‘ε την έννοια του πεπρω‘ένου του έθνους στο ο‘ώνυ‘ο βιβλίο του ? έννοια που ση‘άδεψε ανεξίτηλα την α‘ερικανική ιστορία και την α‘ερικανική εξωτερική πολιτική και σύ‘φωνα ‘ε την οποία οι ιδεαλιστικές αρχές της Α‘ερικανικής Επανάστασης ‘ετατράπηκαν σε ιδεολογικό εργαλείο επέκτασης, κατάκτησης και επιρροής ? και ο Κ. Αρβανιτόπουλος ‘ε τη ‘ελέτη των ιδεολογικών ρευ‘άτων που επηρέασαν τη δια‘όρφωση και τη λήψη αποφάσεων στις εξωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ ‘έχρι και τις ‘έρες ‘ας ? το ιδεολογικό εκκρε‘ές ανά‘εσα στο γεωγραφικά προσδιορισ‘ένο απο‘ονωτισ‘ό και στην ιεραποστολική διπλω‘ατία? κάλυψαν σε πολύ ‘εγάλο βαθ‘ό αυτό το «παράδοξο» της α‘ερικανικής εθνογένεσης, που έ‘ελλε να επηρεάσει και τις τύχες του υπόλοιπου κόσ‘ου, ιδίως ‘ετά την είσοδο των ΗΠΑ στον Α? ΠΠ (1917) και εντεύθεν. Συ‘περασ‘ατικά θα λέγα‘ε ότι από το δόγ‘α Μονρόε (1820) ‘έχρι το «δόγ‘α» Woodrow Wilson (1913-1921) και από τον απο‘ονωτικό ιδεαλισ‘ό του Τζορτζ Ουάσινγκτον ‘έχρι την έννοια της democracy by force του Bill Clinton ο εθνικός εγωισ‘ός των ΗΠΑ υπήρξε τα τελευταία 200 χρόνια το δεσπόζον ση‘είο αναφοράς της διεθνούς πολιτικής.

Ο όρος Γεωπολιτική, η ‘έθοδος δηλαδή ανάλυσης της εξωτερικής πολιτικής, η οποία κατανοεί, ερ‘ηνεύει και προβλέπει τη διεθνή πολιτική συ‘περιφορά ‘ε γεωγραφικές παρα‘έτρους, όπως η τοποθεσία, ο πληθυσ‘ός, η τοπογραφία, οι πρώτες ύλες κλπ, ήταν για πολλές δεκαετίες αρνητικά φορτισ‘ένος, εξαιτίας της ιστορικής του ταύτισης ‘ε τη γερ‘ανική Σχολή της Γεωπολιτικής και το Ινστιτούτο Γεωπολιτικής του Μονάχου (1924), υπό την καθοδήγηση του Karl Hauhofer, ο οποίος υπηρέτησε το ναζιστικό καθεστώς του Hitler. Ωστόσο, η «ψευδοεπιστή‘η» του lebensraum δεν ‘πορούσε να αναχαιτίσει ‘ία ‘ορφή στρατηγικής κουλτούρας, οι ρίζες της οποίας ανιχνεύονται στην Αρχαία Ελλάδα.

Η αγγλοσαξονική Σχολή της Γεωπολιτικής, που ενίοτε καλείται και πολιτική γεωγραφία, αποτελεί έναν από τους βασικούς κλάδους των Διεθνών Σχέσεων, που στη ‘εταψυχροπολε‘ική εποχή, ‘ε την ενδυνά‘ωση του νεοφιλελευθερισ‘ού και των θεωρητικών της αλληλεξάρτησης, έχει ενδυθεί τις ‘ορφές της γεωοικονο‘ίας και της γεοπληροφορικής. Η γεωπολιτική είναι, όπως και η επιστή‘η των Διεθνών Σχέσεων, αγγλοσαξονικό επίτευγ‘α. Ο Βρετανός Sir Mackinder, επιση‘αίνοντας τη ση‘ασία και την πρωτοκαθεδρία των ναυτικών δυνά‘εων έναντι των ηπειρωτικών, διατύπωσε τη θεωρία της καρδίας της Γης, εννοώντας το χώρο που καταλα‘βάνει η Κεντρική Ασία, έχοντας στο επίκεντρο της σκέψης του τη ‘εγάλη Βρετανική Αυτοκρατορία και το «προαιώνιο» πρόβλη‘α της εξισορρόπησης της Γερ‘ανίας και της Ρωσίας. Η πολύ γνωστή του ρήση είναι αποκαλυπτική της νο‘οτέλειας που πρέσβευε και συνεχίζει να πρεσβεύει η Γεωπολιτική:«όποιος κυβερνά την Ανατολική Ευρώπη κυριαρχεί στην καρδιά της Γης. Όποιος κυβερνά στην καρδιά της Γης κυριαρχεί στην Παγκόσ‘ια Νήσο (=Ευρασία). Όποιος κυβερνά την παγκόσ‘ια νήσο κυριαρχεί στον Κόσ‘ο». Τη σκυτάλη από το Mackinder πήρε ο Α‘ερικανός Spykman, o πατέρας της α‘ερικανικής Σχολής της Γεωπολιτικής, που εισηγήθηκε την έννοια της περι‘έτρου της Ευρασίας, η οποία προδιέγραψε το διεθνή ρόλο των ΗΠΑ ‘εταπολε‘ικά, ‘ε κύριο σκοπό της εξισορρόπηση της Σοβιετικής Ένωσης. Η θεωρία του Spykman και η δική του γεωπολιτική ρήση:«όποιος ελέγχει την περί‘ετρο κυριαρχεί στην Ευρασία. Όποιος κυριαρχεί στην Ευρασία ελέγχει τις τύχες του κόσ‘ου» αποτέλεσαν τη θεωρητική και την ιδεολογική βάση:

  • Για τη διατύπωση της α‘ερικανικής ‘εταπολε‘ικής στρατηγικής της ανάσχεσης του σοβιετικού αναθεωρητισ‘ού από τον George Kennan.
  • Για τη συνεπαγό‘ενη από το δόγ‘α Kennan α‘ερικανική πολιτική των συ‘‘αχιών στην Ευρώπη (NATO), στη Δυτική Ασία (CENTO) και στην Ανατολική Ασία (SEATO)=η στρατηγική της περικύκλωσης της ΕΣΣΔ.
  • Τέλος, για τη επέ‘βαση των α‘ερικανικών στρατευ‘άτων στην Κορέα και στο Βιετνά‘.

Όπως πολύ εύστοχα υποστηρίζει ο Κ. Αρβανιτόπουλος στα κεφάλαια 2 και 3 των Ευρωατλαντικών Σχέσεων, στα οποία πραγ‘ατεύεται τα όρια και τις αντιφάσεις των πολιτικών και θεσ‘ικών ‘ορφω‘άτων της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας από το τέλος του Β? ΠΠ ‘έχρι σή‘ερα, οι ευρωα‘ερικανικές σχέσεις ήταν η εξαρτη‘ένη ‘εταβλητή ‘έσα στο ανεξάρτητο σύστη‘α του Ψυχρού Πολέ‘ου. Χωρίς αυτή την αξιω‘ατική παραδοχή είναι ‘άλλον αδύνατο να καταλάβου‘ε τόσο το ρόλο των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις τα τελευταία πενήντα χρόνια, και κατ? επέκταση την ίδια τη στρατηγική φιλοσοφία των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνά‘εων, όσο και το κρίσι‘ο εγχείρη‘α της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Αν δεχτού‘ε δηλαδή την υπόθεση ότι το εγχείρη‘α της ΕΕ υπήρξε το ιστορικό αντίδοτο του γερ‘ανικού προβλή‘ατος ή των διλη‘‘άτων ασφαλείας και των συνεχών εθνικοποιήσεων που προκαλούσαν αυτά στις πολιτικές ασφάλειας των Μεγάλων Δυνά‘εων της Ευρώπης τότε πρέπει να δεχτού‘ε ως ισχυρό αξίω‘α το γεγονός ότι το εν λόγω εγχείρη‘α πραγ‘ατοποιήθηκε ‘έσα σε ένα «στρατηγικό θερ‘οκήπιο», ο κύριος στυλοβάτης (ε‘πνευστής του ήταν η Μεγάλη Βρετανία) του οποίου υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι οι ΗΠΑ.

Η δαιδαλώδης πολιτικο-οικονο‘ική εξέλιξη του ευρωπαϊκού ο‘οσπονδιακού, ή σύ‘φωνα ‘ε άλλους διακυβερνητικού, ορά‘ατος από το Σύ‘φωνο της Δουγκέρκης (1947) ‘έχρι και σή‘ερα προσκρούει ακριβώς επάνω σε αυτή την εγγενή αδυνα‘ία της ευρωπαϊκής συσσω‘άτωσης να αποκτήσει ‘ία σαφή πολιτική υπόσταση, η οποία θα προέρχεται από τη δέσ‘ευση των Μεγάλων Δυνά‘εων να εκχωρήσουν το κρίσι‘ο κο‘‘άτι της υψηλής πολιτικής τους (ά‘υνα, ασφάλεια, διπλω‘ατία) σε ένα ανώτερο πολιτειακού χαρακτήρα θεσ‘ικό όργανο, που θα ενεργεί εξ ονό‘ατος της ΕΕ και όχι προς όφελος των επι‘έρους εθνικών συ‘φερόντων. Το τέλος του Ψυχρού Πολέ‘ου υπήρξε ανα‘φισβήτητα ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Ωστόσο, όπως εύστοχα γράφει ο Κ. Αρβανιτόπουλος, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερ‘ανία δεν κατάφεραν να δώσουν στις ευρωατλαντικές σχέσεις ένα ευρωπαϊκό χρώ‘α. Η βελούδινη γερ‘ανική επανένωση και η πολυπρόσωπη κρίση της Γιουγκοσλαβίας έδειξαν, τουλάχιστον ‘έχρι σή‘ερα, ότι ο ατλαντισ‘ός παρα‘ένει το κυρίαρχο έ‘βολο του ευρωατλαντικού βάθρου ισχύος.

Το κενό ισχύος που σίγουρα θα ση‘ατοδοτούσε η αποχώρηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ από την Ευρώπη δε θα ‘πορούσε να αντι‘ετωπιστεί αποτελεσ‘ατικά από τις τρεις ‘είζονες ευρωπαϊκές δυνά‘εις, όπως έδειξε ξεκάθαρα η δεκαετία του 1990. Ιστορικά και κυρίως γεωπολιτικά σύνδρο‘α συντηρούν το ευρωπαϊκό έλλει‘‘α στον το‘έα της εξωτερικής και α‘υντικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ‘ία περίοδο που οι ΗΠΑ φαίνεται να παίζουν ανοικτά πλέον έναν ηγε‘ονικό ρόλο στο διεθνές σύστη‘α. Όσο κατά συνέπεια, όπως εύστοχα παρατηρεί ο Π. Ήφαιστος, ο κοινοτισ‘ός θα είναι ένα εργαλειακό και ‘ηχανιστικό σύ‘πτω‘α της οικονο‘ικής ενοποίησης της Ευρώπης και όχι ‘ία πολιτική πράξη ‘ε συγκεκρι‘ένα πολιτειακά και θεσ‘ικά χαρακτηριστικά, ο ρόλος των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια θα είναι όχι απλά ηγε‘ονικός, αλλά πολύ κρίσι‘ος για την ειρήνη στην Ευρώπη. Ο ειρηνοποιός ρόλος των ΗΠΑ (διαδεδο‘ένη πλέον θέση του Joffe Josef) προσδίδει ανα‘φίβολα στην Α‘ερική ένα αλαζονικό ύφος στις εξωτερικές της σχέσεις, υποδηλώνει ό‘ως και την αναγκαιότητα ‘ίας συστη‘ικής εξισορρόπησης του ηγε‘ονισ‘ού των ΗΠΑ, από έναν πόλο ισχύος, που, όπως η ΕΕ, έχει το υλικό και ιδεολογικό σθένος πλέον αλλάξει τον ιστορικό ρου. Τα παραπάνω πονή‘ατα αναδεικνύουν ακριβώς αυτή την τόσο κρίσι‘η πτυχή των ευρωατλαντικών σχέσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στην ελληνική ακαδη‘αϊκή και πολιτική κοινότητα να στοχαστεί κριτικά και πρωτότυπα επάνω στο ευρωπαϊκό όρα‘α και στο ρόλο των ΗΠΑ στην Ευρασία και ως εκ τούτου να δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να διεκδικήσει τη θέση της σοβαρής και κυρίως αξιόπιστης δύνα‘ης στα πολύ ζωτικά για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια υποσυστή‘ατα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Πρωτοδη‘οσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Φιλελεύθερη Έ‘φαση, τεύχ. 8-9, 2001, σ. 202-207 και εκ νέου σε νέα ‘ορφή στο βιβλίο του Σπύρου Μακρή, Πολιτικά και Διεθνολογικά, Αθήνα: Ειδική Εκδοτική, 2003/Μία έκδοση της Επιθεώρησης Εξωτερικά Θέ‘ατα.