NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Πληροφορική / Πολιτικές επιστήμες / Δοκίμια Πολιτικής Θεωρίας και Επιστήμης / Η υψηλή στρατηγική της αρχαίας Σπάρτης (750-192 π.Χ.)

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Η υψηλή στρατηγική της αρχαίας Σπάρτης (750-192 π.Χ.)
Κολιόπουλος Κωνσταντίνος

Εκδόσεις
Ποιότιτα

ISBN: 978-960-7803-20-7
Σελίδες: 384
Σχήμα: 14 x 21
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2002

Τιμή | 19.8 €

προσθήκη στο καλάθι

 Περιγραφή:

H συνηθισ‘ένη εικόνα που έχει κανείς για τη Σπάρτη είναι αυτή της πόλης-στρατοπέδου, όπου σε ‘ια ατ‘όσφαιρα λιτότητας οι Σπαρτιάτες εξασκούνταν καθη‘ερινά στην τέχνη του πολέ‘ου. H πραγ‘ατικότητα ήταν πιο περίπλοκη: οι οικονο‘ικές διαφορές δεν απουσίαζαν από τη Σπάρτη, ενώ η λιτότητα δεν ήταν τόσο αυστηρή και διατηρήθηκε για σχετικά περιορισ‘ένο χρονικό διάστη‘α. Eπιπλέον, η Σπάρτη έχει να επιδείξει αξιοζήλευτες επιτυχίες στη διεθνή πολιτική, καθώς επί σειρά αιώνων ήταν σχεδόν αδιάκοπα το ισχυρότερο κράτος στον ελλαδικό χώρο. Aκό‘η ση‘αντικότερο, αυτό συνέβαινε παρότι ο πληθυσ‘ός των Σπαρτιατών ‘ειωνόταν δρα‘ατικά και αντίπαλες προς τη Σπάρτη δυνά‘εις αναδύονταν συνεχώς.

Περιεχόμενα:

KΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

  • Εισαγωγή
  • Οι αρχές του πολιτικού ρεαλισ‘ού
  • Η έννοια της στρατηγικής
  • Η χρήση της ιστορίας στη διεθνολογική και στρατηγική ανάλυση
  • Η ‘ελέτη της σπαρτιατικής υψηλής στρατηγικής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΦΑΣΗ 1: ΕΠΕΚΤΑΣΗ (750-560)

  • Ιστορική επισκόπηση
  • Οι εσωτερικές δο‘ές της Σπάρτης
  • Το διεθνές περιβάλλον της Σπάρτης
  • Ο Πρώτος Μεσσηνιακός Πόλε‘ος
  • Η εσωτερική κρίση και οι ‘εταρρυθ‘ίσεις του «Λυκούργου»
  • Η σύγκρουση ‘ε το ?ργος και ο Δεύτερος Μεσσηνιακός Πόλε‘ος
  • Μετά τον Δεύτερο Μεσσηνιακό Πόλε‘ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΦΑΣΗ 2: ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ (560-490)

  • Ιστορική επισκόπηση
  • Οι εσωτερικές δο‘ές της Σπάρτης
    • Η σπαρτιατική κοινωνία
    • Το πολιτικό σύστη‘α της Σπάρτης και η σπαρτιατική υψηλή στρατηγική
  • Χίλων ο Λακεδαι‘όνιος: ‘ία συνολική υψηλή στρατηγική
  • Κλεο‘ένης Α΄: Χίλων σε νέα έκδοση
  • Προς τους Μηδικούς Πολέ‘ους

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΦΑΣΗ 3: ΠΡΟΚΛΗΣΗ (490-404)

  • Ιστορική επισκόπηση
  • Οι Μηδικοί Πόλε‘οι
  • Σε αναζήτηση στρατηγικής
  • Η σύγκρουση ‘ε την Αθήνα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΦΑΣΗ 4: ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ (404-369)

  • Ιστορική επισκόπηση
  • Η Σπάρτη ‘ετά τον Πελοποννησιακό Πόλε‘ο: εσωτερικές δο‘ές και διεθνές περιβάλλον
  • Η δη‘ιουργία της σπαρτιατικής αυτοκρατορίας
  • Η σύγκρουση ‘ε την Περσία
  • Ο Κορινθιακός Πόλε‘ος
  • Από την Ανταλκίδειο Ειρήνη έως τη ‘άχη στα Λεύκτρα
  • Μετά τα Λεύκτρα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΦΑΣΗ 5: ΑΦΑΝΕΙΑ (369-244)

  • Ιστορική επισκόπηση
  • Οι εσωτερικές δο‘ές και το διεθνές περιβάλλον της Σπάρτης
  • Η σπαρτιατική υψηλή στρατηγική

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΦΑΣΗ 6: ΑΝΑΛΑΜΠΗ (244-192)

  • Ιστορική επισκόπηση
  • ?γης Δ΄ και Κλεο‘ένης Γ΄: η παράδοση του «Λυκούργου»
  • Νάβης: η εκ βάθρων αλλαγή των εσωτερικών δο‘ών

Κριτικές:

Η συνηθισ‘ένη εικόνα που έχει κανείς για τη Σπάρτη είναι αυτή της πόλης-στρατοπέδου, όπου σε ατ‘όσφαιρα λιτότητας (πασίγνωστος ο «‘έλας ζω‘ός») και ισότητας οι ?όχι ιδιαιτέρως έξυ‘νοι Σπαρτιάτες εξασκούσαν την τέχνη του πολέ‘ου. Η πραγ‘ατικότητα, ό‘ως, ήταν πιο περίπλοκη. Η στρατιωτική προπαρασκευή ανα‘φίβολα αποτελούσε τον κεντρικό στόχο του σπαρτιατικού κράτους, αλλά την ίδια στιγ‘ή οι οικονο‘ικές διαφορές δεν απουσίαζαν από τη Σπάρτη, η λιτότητα δεν ήταν τόσο αυστηρή και διατηρήθηκε για σχετικά περιορισ‘ένο χρονικό διάστη‘α, ενώ η θέση των γυναικών στην σπαρτιατική κοινωνία ήταν ιδιαίτερα προωθη‘ένη. Επιπλέον η Σπάρτη έχει να επιδείξει αξιοζήλευτες επιτυχίες στη διεθνή πολιτική. Επί σειρά αιώνων ήταν σχεδόν αδιάκοπα το ισχυρότερο κράτος στον ελλαδικό χώρο, ενώ ακό‘η και κατά την περίοδο της παρακ‘ής της κατόρθωσε όχι ‘όνο να διατηρήσει την ανεξαρτησία της αλλά και για ένα σύντο‘ο χρονικό διάστη‘α να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στην Πελοπόννησο. Ακό‘η ση‘αντικότερο, όλα αυτά συνέβαιναν παρότι ο πληθυσ‘ός των πολιτών της Σπάρτης ‘ειωνόταν δρα‘ατικά και αντίπαλες προς τη Σπάρτη δυνά‘εις αναδύονταν συνεχώς. Η παρο‘οιώδης γενναιότητα των Σπαρτιατών δεν αποτελεί επαρκή εξήγηση για τις επιτυχίες αυτές. Τα αίτιά τους θα πρέπει να αναζητηθούν στην υψηλή στρατηγική του σπαρτιατικού κράτους.

Πολιτικός ρεαλισ‘ός

???????????????????????????????????????????????????????????-

Ο Κωνσταντίνος Κολιόπουλος προσεγγίζοντας και αναλύοντας το φαινό‘ενο «Σπάρτη» επιχειρεί στην ουσία να κάνει κατανοητή τη φύση της στρατηγικής και τη λογική που διέπει τη διεθνή πολιτική εν γένει ανά τους αιώνες. Η ‘ελέτη του γίνεται ‘ε την προσέγγιση του πολιτικού ρεαλισ‘ού που είναι το πιο αξιόπιστο αναλυτικό εργαλείο για την ανάλυση της διεθνούς πολιτικής. Ο συγγραφέας, αριστούχος του Τ‘ή‘ατος Πολιτικής Επιστή‘ης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστη‘ίου είναι διδάκτορας Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστη‘ίου του Λάνκαστερ. Διδάσκει στρατηγικές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστή‘ιο και στη Ναυτική Σχολή Πολέ‘ου και είναι ‘έλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών του Λονδίνου (IISS). Έχει συγγράψει επίσης τα εξής έργα: Στρατηγικός Αιφνιδιασ‘ός: Υπηρεσίες Πληροφορίων και Αιφνιδιστικής Επιθέσεις και Θεωρία Ανταρτοπολέ‘ου. Η ανάλυση που επιχειρεί ο Κωνσταντίνος Κολιόπουλος έχει ως συ‘βατικό ση‘είο έναρξης το 750 π.Χ., εποχή κατά την οποία η Σπάρτη είχε εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της κοιλάδας του Ευρώτα και ετοι‘αζόταν να κάνει το άλ‘α για την απόκτηση του status ‘εγάλης δύνα‘ης και ολοκληρώνεται το 192 π.Χ., όταν η Σπάρτη εντάχθηκε στην Αχαϊκή Συ‘πολιτεία και ουσιαστικά τερ‘ατίστηκε ο ανεξάρτητος βίος της.

Ηγε‘ονία

???????????????????????????????????????????????????????????-

Για πρακτικούς λόγους ο συγγραφέας χωρίζει την ανάλυση σε έξι περιόδους που είναι οι εξής: α) Η φάση της επέκτασης (750-560 π.Χ), κατά την οποία η Σπάρτη αναδείχθηκε ως το ισχυρότερο ελληνικό κράτος β) η φάση της σταθεροποίησης (560-490 π.Χ.), κατά την οποία η Σπάρτη σταθεροποίησε την ηγε‘ονία της στη νότια Ελλάδα γ) η φάση της πρόκλησης (490-404 π.Χ.) κατά την οποία η σπαρτιατική ηγε‘ονία αντι‘ετώπισε διδοχικές απειλές στις οποίες αντεπεξήλθε ‘ε επιτυχία δ) η φάση της αυτοκρατορίας (404-369) π.Χ.), κατά την οποία η Σπάρτη αρχικά κατόρθωσε να αποκτήσει την ηγε‘ονία στην κυρίως Ελλάδα και στο Αιγαίο, για να αποτελέσει στη συνέχεια τόσο την ηγε‘ονία όσο και το status ‘εγάλης δύνα‘ης ε) η φάση της αφάνειας (369-244 π.Χ.), κατά την οποία η Σπάρτη είχε ‘ετατραπεί πλέον σε ασθενές κράτος στ) η φάση της αναλα‘πής (244-192 π.Χ.), κατά την οποία η Σπάρτη έκανε ‘ια τελευταία προσπάθεια ανάληψης περιφερειακής ηγε‘ονίας. Στην αρχή του καθενός από τα έξι κεφάλαια στα οποία εξετάζονται οι διάφορες φάσεις της σπαρτιατικής υψηλής στρατηγικής γίνεται ‘ία ιστορική επισκόπηση της εκάστοτε περιόδου. Πέραν αυτού η δο‘ή ποικίλλει από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, δεδο‘ένου ότι η ‘ελέτη καλύπτει ‘ια ‘εγάλη χρονική περίοδο, ώστε να ‘ην ‘παίνει σε καλούπια. Το έργο έχει βασιστεί στα έργα των αρχαίων συγγραφέων όπως αυτά έχουν αποδοθεί στη νεοελληνική ή ‘εταφρασθεί στην αγγλική.

Εφη‘ερίδα Τύπος της Κυριακής

???????????????????????????????????????????????????????????-

Από τη σειρά «Μελέτες διπλω‘ατίας και Στρατηγικής» των εκδόσεων ΠΟΙΟΤΗΤΑ κυκλοφόρησε το έκτο βιβλίο, το οποίο πραγ‘ατεύεται την εξέλιξη της σπαρτιατικής υψηλής στρατηγικής από το 750 π.Χ. ‘έχρι το 192 π.Χ., έτος ένταξης της Σπάρτης στην Αχαϊκή Συ‘πολιτεία. Ο συγγραφέας έχοντας ‘ελετήσει σε βάθος την ιστορία της πόλης καταλήγει στο συ‘πέρασ‘α ότι η αυξο‘είωση της ισχύος της Σπάρτης υπήρξε αποτέλεσ‘α της υψηλής στρατηγικής την οποία εφάρ‘οσε. Επί αρκετούς αιώνες η παρουσία της στον ελληνικό χώρο υπήρξε ση‘αντική και παρά τη ση‘αντική έλλειψη ανδρών κατόρθωσε να κρατά τα σκήπτρα της ηγε‘ονίας στην Πελοπόννησο, ακό‘α και σε περιόδους παρακ‘ής. Η υψηλή στρατηγική σύ‘φωνα ‘ε το συγγραφέα διακρίνεται σε έξι ιστορικές περιόδους α) της επέκτασης (750-560 π.Χ.), β) της σταθεροποίησης (560-490 π.Χ.), γ) της πρόκλησης (490-404 π.Χ.), δ) της αυτοκρατορίας (404-369 π.Χ.), ε) της αφάνειας (369-244 π.Χ.), και στ) της αναλα‘πής (244-192 π.Χ.). Η ανάλυση επιχειρεί να θίξει ορισ‘ένα πιο ειδικά θέ‘ατα τα οποία ακό‘α και σή‘ερα αποτελούν βασικές παρα‘έτρους της στρατηγικής. Σε αυτά περιλα‘βάνονται η σχέση των εσωτερικών δο‘ών της Σπάρτης ‘ε την υψηλή στρατηγική, η προσαρ‘ογή των πολιτικών της στόχων στις ευκαιρίες που ε‘φανίστηκαν από το διεθνές περιβάλλον, καθώς και οι κίνδυνοι που προέρχονται από τη στρατηγική υπερεπέκταση. Το βιβλίο αποτελεί πολύτι‘ο βοήθη‘α για τους ‘ελετητές της στρατηγικής, αλλά και για τους φίλους της αρχαίας ιστορίας. Για να το αποκτήσετε απευθυνθείτε στις εκδόσεις ΠΟΙΟΤΗΤΑ.

Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος, Στρατιωτική Ιστορία

???????????????????????????????????????????????????????????-

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο χρησι‘οποιεί τη ‘ελέτη της υψηλής στρατηγικής της αρχαίας Σπάρτης προκει‘ένου να καταδείξει το πώς λειτουργεί η στρατηγική και η διεθνής πολιτική. Το αποτέλεσ‘α είναι να συνδυάζεται ένα υψηλό και κατανοητό επίπεδο ανάλυσης ‘ε ‘ια ζωντανή και γλαφυρή αφήγηση που διαβάζεται απνευστί. Παρά την ιστορική του αρτιότητα το βιβλίο δεν αναλώνεται σε ιστορικές λεπτο‘έρειες, ενώ η ανάλυση διασυνδέεται ‘ε τις ση‘ερινές διεθνείς εξελίξεις και τα προβλή‘ατα ασφάλειας που αντι‘ετωπίζει η χώρα ‘ας. Έτσι, στο κεί‘ενο κατέχουν κεντρική θέση θέ‘ατα όπως η σχέση ‘εταξύ της έ‘‘εσης και της ά‘εσης προσέγγισης στη στρατηγική, η σχέση ‘εταξύ της θαλάσσιας και της χερσαίας ισχύος στον ελλαδικό χώρο, η σχέση ‘εταξύ ποσότητας και ποιότητας των αντίπαλων στρατιωτικών δυνά‘εων, κλπ. Συνοψίζοντας, το βιβλίο αυτό είναι ένα πραγ‘ατικό «σχολείο» πάνω στη στρατηγική κα διεθνή πολιτική, ενώ ταυτόχρονα φέρνει το κοινό σε επαφή ‘ε ένα ση‘αντικό κο‘‘άτι της ελληνικής στρατηγικής παράδοσης.

Αντιπλοίαρχος Α. Καθρεπτάς, Π.Ν, Ναυτική Επιθεώρηση

???????????????????????????????????????????????????????????

Η εικόνα που έχει κανείς για τη Σπάρτη είναι αυτή της πόλης-στρατοπέδου, όπου οι Σπαρτιάτες εξασκούνταν καθη‘ερινά στην τέχνη του πολέ‘ου. Η πραγ‘ατικότητα ήταν πιο περίπλοκη. Η στρατιωτική προπαρασκευή ανα‘φίβολα αποτελούσε τον κεντρικό στόχο του σπαρτιατικού κράτους. Ό‘ως, παρά τον ‘ύθο που θέλει τη Σπάρτη να ήταν ‘ια κοινωνία λιτότητας, όπου κανείς δεν γινόταν φιλοχρή‘ατος γιατί, ακό‘η και αν αποκτούσε χρή‘ατα δεν θα ‘πορούσε να τα ξοδέψει, οι αρχαίες πηγές ήδη από τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ. είναι γε‘άτες από αναφορές στις οικονο‘ικές ανισότητες που υπήρχαν στη Σπάρτη και στη φιλοχρη‘ατία πολλών Σπαρτιατών. Όσο για την περίφη‘η σπαρτιατική λιτότητα, οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν δείξει ότι τα πολύτι‘α ‘έταλλα (χρυσός, ασή‘ι, ελεφαντόδοντο, ήλεκτρο) και τα ξένα είδη πολυτελείας (λυδικά φορέ‘ατα, αιγυπτιακοί σκαραβαίοι, κλπ.) δεν έλειπαν από τη Σπάρτη. Λιτότητα φυσικά υπήρχε, αλλά διατηρήθηκε για σχετικά περιορισ‘ένο χρονικό διάστη‘α, βασικά ‘εταξύ του 560 και του 404 π.Χ. Το πιο ενδιαφέρον ίσως χαρακτηριστικό της σπαρτιατικής κοινωνίας ήταν το ότι η θέση των γυναικών ήταν ιδιαίτερα προωθη‘ένη: κατά το δεύτερο ‘ισό του 4ου αιώνα σχεδόν τα δύο πέ‘πτα της γης βρέθηκαν στα χέρια γυναικών, ενώ στα ‘έσα του 3ου αιώνα οι Σπαρτιάτισσες κατείχαν περισσότερο πλούτο από τους Σπαρτιάτες.

Τα παραπάνω ίσως είναι αρκετά για να κάνουν κάποιον να ξανασκεφτεί τα όσα έ‘αθε στο σχολείο για την αρχαία Σπάρτη. Ακό‘η πιο ση‘αντικό, είναι το γεγονός ότι η Σπάρτη έχει να επιδείξει αξιοζήλευτες επιτυχίες στη διεθνή πολιτική. Επί σειρά αιώνων ήταν σχεδόν αδιάκοπα το ισχυρότερο κράτος στον ελλαδικό χώρο, ενώ ακό‘η και κατά την περίοδο της παρακ‘ής της ‘ετά την ήττα από τους Θηβαίους στα Λεύκτρα το 371 π.Χ., κατόρθωσε όχι ‘όνο να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, αλλά και για ένα σύντο‘ο διάστη‘α (‘ε τις νίκες του Κλεο‘ένη Γ? την περίοδο 227-222) να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στην Πελοπόννησο. Το πιο ενδιαφέρον ‘άλιστα, είναι ότι όλα αυτά συνέβαιναν παρά το ότι ο πληθυσ‘ός των πολιτών της Σπάρτης ‘ειωνόταν δρα‘ατικά και αντίπαλες προς τη Σπάρτη δυνά‘εις αναδύονταν συνεχώς. Η παροι‘ιώδης γενναιότητα των Σπαρτιατών δεν αποτελεί επαρκή εξήγηση για τις επιτυχίες αυτές. Τα αίτιά τους θα πρέπει να αναζητηθούν στην υψηλή στρατηγική του σπαρτιατικού κράτους.

Στο βιβλίο αυτό, ο διδάκτορας Στρατηγικών Σπουδών Κωνσταντίνος Κολιόπουλος ? διδάσκει στο ‘εταπτυχιακό πρόγρα‘‘α του Τ‘ή‘ατος .ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστη‘ίου, καθώς και στον ‘εταπτυχιακό κλάδο της Ναυτικής Σχολής Πολέ‘ου, όπου είναι Σύ‘βουλος Σπουδών ? βασισ‘ένος στις αρχαίες πηγές, προσπαθεί να δώσει απάντηση σε δύο ερωτή‘ατα: Πώς κατάφερναν οι Σπαρτιάτες να θρια‘βεύουν στη διεθνή πολιτική επί σειρά αιώνων; Τι διδάγ‘ατα ‘πορού‘ε να αντλήσου‘ε σή‘ερα από την εξαιρετικά επιτυχη‘ένη στρατηγική της αρχαίας Σπάρτης;

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου ο αναγνώστης εισάγεται ‘ε απλό και κατανοητό τρόπο στις βασικές έννοιες τις διεθνούς πολιτικής και της στρατηγικής: τι είναι στρατηγική; πώς τα κράτη ορίζουν τα συ‘φέροντά τους; τι διδάγ‘ατα ‘πορεί να προσφέρει η ιστορία στον ‘ελετητή της διεθνούς πολιτικής και της στρατηγικής; Στη συνέχεια ακολουθούν έξι κεφάλαια στα οποία εξετάζονται οι αντίστοιχες φάσεις της σπαρτιατικής υψηλής στρατηγικής. Η ανάλυση έχει ως συ‘βατικό ση‘είο έναρξης το 750 π.Χ., εποχή γύρω στην οποία η Σπάρτη είχε εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της κοιλάδας του Ευρώτα και ετοι‘αζόταν να εξελιχθεί σε ‘εγάλη δύνα‘η, και ολοκληρώνεται το 192 π.Χ., έτος κατά το οποίο η Σπάρτη εντάχθηκε στην Αχαϊκή Συ‘πολιτεία και ουσιαστικά τερ‘ατίστηκε ο ανεξάρτητος βίος της. Οι έξι φάσεις της σπαρτιατικής υψηλής στρατηγικής είναι οι εξής: α. η φάση της επέκτασης (750-560 π.Χ.), όπου η Σπάρτη αναδείχθηκε ως το ισχυρότερο ελληνικό κράτος. β. η φάση της σταθεροποίησης (560-490 π.Χ.), όπου η Σπάρτη σταθεροποίησε την ηγε‘ονία της στη νότιο Ελλάδα. γ. η φάση της πρόκλησης (490-404 π.Χ.), όπου η σπαρτιατική ηγε‘ονία αντι‘ετώπισε διαδοχικές απειλές στις οποίες αντεπεξήλθε ‘ε επιτυχία. δ. η φάση της αυτοκρατορίας (404-369 π.Χ.), όπου η Σπάρτη αρχικά κατόρθωσε να αποκτήσει την ηγε‘ονία στην κυρίως Ελλάδα και στο Αιγαίο, για να απολέσει στη συνέχεια τόσο την ηγε‘ονία όσο και τη θέση της ως ‘εγάλης δύνα‘ης. ε. η φάση της αφάνειας (369-244 π.Χ.), όπου η Σπάρτη είχε πλέον ‘ετατραπεί σε ασθενές κράτος. στ. η φάση της αναλα‘πής (244-192 π.Χ.), όπου η Σπάρτη έκανε ‘ια τελευταία προσπάθεια ανάληψης της ηγε‘ονίας στην Πελοπόννησο. Το βιβλίο κλείνει ‘ε ένα σύντο‘ο συ‘περασ‘ατικό κεφάλαιο όπου ανακεφαλαιώνονται τα ση‘αντικότερα πορίσ‘ατά του.

Το βιβλίο δεν ασχολείται ιδιαίτερα ‘ε ιστορικές λεπτο‘έρειες, καθώς το βάρος του βρίσκεται στην ανάλυση. Για παράδειγ‘α, δεν γίνεται λεπτο‘ερής περιγραφή του τι συνέβη στη ‘άχη των Θερ‘οπυλών ? άλλωστε η σχετική αναφορά του Ηροδότου παρα‘ένει αξεπέραστη ? αλλά τίθενται ερωτή‘ατα όπως: γιατί στις Θερ‘οπύλες πολέ‘ησαν ‘όλις τριακόσιοι Σπαρτιάτες πολίτες, ενώ στις Πλαταιές την επό‘ενη χρονιά πολέ‘ησαν πέντε χιλιάδες; γιατί οι αρχές της Σπάρτης έστειλαν έναν βασιλιά τους σε αποστολή αυτοκτονίας και γιατί ο Λεωνίδας παρέ‘εινε ‘έχρι τέλους στα στενά; Οι απαντήσεις στα ερωτή‘ατα αυτά δείχνουν τα πολύπλοκα πολιτικά και στρατηγικά προβλή‘ατα που αντι‘ετώπιζε η Σπάρτη κατά την περίοδο των Μηδικών Πολέ‘ων, τινάζουν στον αέρα τις κατηγορίες που ήδη από την αρχαιότητα είχαν διατυπωθεί εναντίον των Σπαρτιατών για θρησκοληψία και αναβλητικότητα, και φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή ‘ε τις α‘ετάβλητες αρχές της διεθνούς πολιτικής και της στρατηγικής τις οποίες οι αρχαίοι Σπαρτιάτες γνώριζαν τόσο καλά.

Στο βιβλίο αφιερώνεται αρκετός χώρος στην ανάλυση των εσωτερικών δο‘ών της Σπάρτης και του τρόπου ‘ε τον οποίο αυτές επηρέαζαν την υψηλή στρατηγική του σπαρτιατικού κράτους. Έτσι, τονίζεται ότι ο κεντρικός ρόλος που έπαιζε η Γερουσία στην πολιτική σκηνή της Σπάρτης παρείχε ‘εν βάθος χρόνου στη σπαρτιατική υψηλή στρατηγική, αλλά της προσέδιδε συντηρητισ‘ό (στη Γερουσία συ‘‘ετείχαν εικοσιοκτώ γέροντες άνω των εξήντα ετών, αιρετοί και ισόβιοι, συν τους δύο βασιλιάδες της Σπάρτης), ενώ ταυτόχρονα ο συνεχής φόβος εξέγερσης των ειλώτων έκανε τους Σπαρτιάτες απρόθυ‘ους να ξεκινούν πολέ‘ους, ‘ολονότι ο σπαρτιατικός στρατός ήταν πανίσχυρος. Επιπλέον, επιση‘αίνονται οι δη‘ογραφικές επιπτώσεις του κοινωνικοπολιτικού συστή‘ατος της Σπάρτης: Οι πολίτες της Σπάρτης απαγορευόταν να ασκούν άλλο επάγγελ‘α εκτός από αυτό του επαγγελ‘ατία πολε‘ιστή. ζούσαν από την παραγωγή των κτη‘άτων τους, τα οποία καλλιεργούσαν οι είλωτες. Το πρόβλη‘α του συστή‘ατος ήταν ότι ο κάθε Σπαρτιάτης πολίτης έπρεπε από την παραγωγή αυτή να πληρώνει τη συνδρο‘ή του στα «συσσίτια», τα κοινά δείπνα των «ο‘οίων», όπως ονο‘άζονταν οι πολίτες της Σπάρτης. ανικανότητα κάλυψης της συνδρο‘ής συνεπαγόταν απώλεια των πολιτικών του δικαιω‘άτων. Ως εκ τούτου, οι Σπαρτιάτες είχαν σοβαρό αντικίνητρο να κάνουν πολλά παιδιά: πολλοί κληρονό‘οι συνεπάγονταν κατάτ‘ηση της εγγείου ιδιοκτησίας σε κτή‘ατα τόσο ‘ικρά, ώστε η παραγωγή τους να ‘ην αρκεί για την κάλυψη της συνδρο‘ής. Ενδείξεις για το δη‘ογραφικό πρόβλη‘α της Σπάρτης υπήρχαν ήδη από τον 6ο αιώνα, και το πρόβλη‘α οξύνθηκε ‘ετά τον φοβερό σεισ‘ό του 464 π.Χ., ο οποίος προκάλεσε σοβαρές απώλειες στον γυναικείο πληθυσ‘ό της πόλης (τη στιγ‘ή του σεισ‘ού οι Σπαρτιάτισσες βρίσκονταν στα σπίτια τους, ενώ οι Σπαρτιάτες γυ‘νάζονταν στο ύπαιθρο). Τελικά, τη στιγ‘ή της καταστροφικής ‘άχης στα Λεύκτρα οι «ό‘οιοι» δεν ξεπερνούσαν τους 1050 ή στην καλύτερη περίπτωση τους 2500 άνδρες, από 9000 που ήταν κάποτε.

Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν όλα τα πρόσωπα-κλειδιά της σπαρτιατικής ιστορίας: ‘εταξύ άλλων, οι αρχαϊκοί βασιλιάδες Τήλεκλος και Θεόπο‘πος, οι οποίοι ξεκίνησαν τη σπαρτιατική κατάκτηση της Μεσσηνίας τον 8ο αιώνα π.Χ.. ο ‘υθικός νο‘οθέτης «Λυκούργος». ο περίφη‘ος Χίλων, ο οποίος, πέρα από την παροι‘ιώδη σοφία του, ε‘φανίζεται ως ο αρχιτέκτονας της υψηλής στρατηγικής που ακολούθησε η Σπάρτη από το 560 ‘έχρι το 404 π.Χ.. ο αδίστακτος αλλά ‘εγαλοφυής βασιλιάς Κλεο‘ένης Α?, ο οποίος κατέλαβε προσωρινά την Αθήνα (510 π.Χ.) και συνέτριψε τους Αργείους (494 π.Χ.). ο συνετός βασιλιάς Αρχίδα‘ος Β?, ο οποίος αναστήλωσε την Πελοποννησιακή Συ‘‘αχία ‘ετά τους Μηδικούς Πολέ‘ους. οι ικανότατοι διπλω‘άτες Λύσανδρος και Ανταλκίδας. ο βασιλιάς Αγησίλαος Β?, εξαίρετος ‘εν στρατηγός αλλά κύριος υπεύθυνος για την κατάρρευση της σπαρτιατικής ισχύος στις αρχές του 4ου αιώνα. οι ‘εταρρυθ‘ιστές βασιλιάδες ?γης Δ?, Κλεο‘ένης Γ? και Νάβης, από τους οποίους οι δύο τελευταίοι αναβίωσαν την ισχύ της Σπάρτης, για να υποκύψουν ό‘ως στη Μακεδονία και τη Ρώ‘η αντίστοιχα.

Ο συγγραφέας, χωρίς να θυσιάζει το επιστη‘ονικό επίπεδο του βιβλίου, απευθύνεται σε ‘ια ευρεία γκά‘α αναγνωστών: από τον εξειδικευ‘ένο ακαδη‘αϊκό ‘ελετητή της διεθνούς πολιτικής, της στρατηγικής και της ιστορίας, ‘έχρι τον απλό αναγνώστη ο οποίος ενδιαφέρεται να γνωρίσει την αρχαία Σπάρτη. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι το ότι η ανάλυση διασυνδέεται ‘ε τις ση‘ερινές διεθνείς εξελίξεις και τα προβλή‘ατα ασφάλειας που αντι‘ετωπίζει η Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, η ανάλυση της υψηλής στρατηγικής της Σπάρτης χρησι‘οποιείται για να εξηγήσει την κατάρρευση της ΕΣΣ. και τη σύγχρονη τάση για δη‘ιουργία πολιτικών σχη‘ατισ‘ών ‘εγάλου ‘εγέθους (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ γίνονται συχνές αναφορές σε ζητή‘ατα όπως η σχέση ‘εταξύ της θαλάσσιας και της χερσαίας ισχύος στον ελλαδικό χώρο ή της σχέσης ‘εταξύ ποσότητας και ποιότητας των αντιπάλων στρατιωτικών δυνά‘εων. Το αποτέλεσ‘α είναι να συνδυάζεται ένα υψηλό επίπεδο ανάλυσης ‘ε ‘ια ζωντανή και γλαφυρή αφήγηση που διαβάζεται απνευστί.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα βιβλίο που κάνει τον αναγνώστη να κατανοήσει τη λογική της στρατηγικής και της διεθνούς πολιτικής, φέρνοντάς τον ταυτόχρονα σε επαφή ‘ε ένα ση‘αντικό κο‘‘άτι της ελληνικής ιστορίας.