NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογιστική / Κώδικες Φορολογικής Νομοθεσίας / Διαρκής κωδικοποίηση Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Διαρκής κωδικοποίηση Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς
Ξένος Χαράλαμπος ? Ξένου Μαριάνθη

Εκδόσεις
ΣΟΛ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.

ISBN: 978-960-6650-55-0
Σχήμα: 17x24
Εξώφυλλο: χαρτόδετο

Τιμή | 45 €

προσθήκη στο καλάθι

 Τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.) είναι ένα πλαίσιο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς διαφορετικό από εκείνο που προδιαγράφεται από το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο και τις περί αποτιμήσεως διατάξεις των άρθρων 42α ? 43γ του Κ.Ν. 2190/1920.

Πέραν των επιμέρους διαφορών στη λογιστική αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων, η θεμελιώδης διαφορά εστιάζεται στο γεγονός ότι, ενώ για την αρχική καταχώριση ενός στοιχείου στις οικονομικές καταστάσεις και τα δύο πλαίσια υιοθετούν τον κανόνα του κόστους, για τη μεταγενέστερη αποτίμηση, το μεν πλαίσιο του  Κ.Ν. 2190/1920 υιοθετεί τον κανόνα της αποτίμησης στην κατ? είδος χαμηλότερη αξία μεταξύ κτήσεως και τρέχουσας, τα δε Δ.Π.Χ.Α. υιοθετούν τον κανόνα της εύλογης αξίας. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι το πλαίσιο του  Κ.Ν. 2190/1920 είναι ένα συντηρητικό πλαίσιο, ενώ αυτό των  Δ.Π.Χ.Α. είναι ένα ουδέτερο πλαίσιο.

Στην έννοια των Δ.Π.Χ.Α. περιλαμβάνονται:
(α) τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς Δ.Π.Χ.Α.,
(β) τα  Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Δ.Λ.Π.),
(γ) οι Διερμηνείες της Επιτροπής Διερμηνειών Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς  (Ε.Δ.Δ.Π.Χ.Α.) και
(δ) οι Διερμηνείες της προηγούμενης Μόνιμης Επιτροπής Διερμηνειών (Μ.Ε.Δ.)

Με τον Κανονισμό 1606/2002, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησαν τα Δ.Π.Χ.Α. για την κατάρτιση των ενοποιημένων λογαριασμών των εταιρειών που έχουν εισηγμένους τίτλους σε χρηματιστήριο κράτους μέλους.
Με κανονισμούς που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει τις περισσότερες από τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στα Δ.Π.Χ.Α. από την αρχική υιοθέτησή τους μέχρι σήμερα. Οι αλλαγές αυτές συνίστανται στην έκδοση νέων Δ.Π.Χ.Α., καθώς και στην αναθεώρηση, τροποποίηση ή βελτίωση υφιστάμενων Δ.Π.Χ.Α..

Επειδή οι αλλαγές αυτές είναι διάσπαρτες στους διάφορους κανονισμούς δημιουργήθηκε μια δαιδαλώδης κατάσταση, η οποία καθιστούσε πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να γνωρίζει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος το τι ακριβώς ισχύει.

Η παρούσα εργασία είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας κωδικοποίησης σε ενιαίο κείμενο, όλων αυτών των κανονισμών και αποβλέπει στην παροχή της αναγκαίας πληροφόρησης για τα ισχύοντα Δ.Π.Χ.Α στους μαχόμενους με τη Λογιστική.