NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Γενικά Βιβλία / Παιδικά βιβλία / Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντογιατρό

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντογιατρό
Τριβιζάς, Ευγένιος

Εκδόσεις
Κέδρος

ISBN: 978-960-04-0459-3
Σελίδες: 36
Σχήμα: 19Χ20-Βάρος: 222.00 γραμ.
Εξώφυλλο: Πανόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: Ενημέρωση 04/2015

Τιμή | 9.9 €

προσθήκη στο καλάθι

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ,

?λλοι κροκόδειλοι θέλουν να κοιτάζουν το φεγγάρι, άλλοι να ξαπλώνουνε ανάσκελα και άλλοι να πλατσουρίζουνε στη λάσπη. Ο Κορνήλιος, όμως, ο πιο καυχησιάρης και κατεργάρης από όλους τους κροκόδειλους, θέλει να τρώει χέρια. Μέχρι τώρα έχει φάει χέρι σερβιτόρου, χέρι μαέστρου, χέρι μποξέρ, χέρι τροχονόμου, χιλιάδες χέρια! Αμέτρητα! Μόνο χέρι οδοντογιατρού δεν έχει φάει ακόμη. Ώσπου μια μέρα αποφασίζει να βάλει σε εφαρμογή ένα καταχθόνιο σχέδιο και να φάει χέρι οδοντογιατρού. Θα τα καταφέρει άραγε; Ποιος ξέρει;


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Ο γιατρός έκανε μια ένεση στον Κορνήλιο κι έχωσε μετά το χέρι του στο πελώριο στόμα για να του σφραγίσει το δόντι.- Μη φοβάσαι! Δε θα σε πονέσω! τον καθησύχασε.- Το ξέρω, απάντησε ο Κορνήλιος. Εγώ θα σε πονέσω!- Τι είπες;- Τίποτα. Τίποτα.Ο γιατρός άρχισε να σφραγίζει.«Μανούλα μου! Τι ωραίο παχουλό χεράκι!» χάρηκε ο Κορνήλιος. «Ας το γλείψω λίγο, να δω τι γεύση έχει!»Και με την άκρη της γλώσσας έγλειψε το χέρι του γιατρού.«Νόστιμο φαίνεται!» συλλογίστηκε.-Πάψε να μου γλείφεις το χέρι! τον μάλωσε ο γιατρός.- Το γλείφω από ευγνωμοσύνη!- Συγκρατήσου και άσε με να κάνω τη δουλειά μου!«Να του το φάω τώρα ή αργότερα;» αναρωτιόταν ο Κορνήλιος. «Ας του το φάω τώρα να ξεμπερδεύουμε! Τέτοιο ωραίο χέρι δεν το ξαναβρίσκεις εύκολα μέσα στο στόμα σου!»«Χλααααπ!» έκανε να χάψει το χέρι του οδοντογιατρού. Αλλά τίποτα! Δεν τα κατάφερε! Τα σαγόνια του δεν έκλειναν. Είχαν μουδιάσει από την ένεση!«Βρε, να πάρει η οργή!» μουρμούρισε. «Τι πάθανε οι μασέλες μου; Αγκύλωση;»«Αχά!» κατάλαβε ο γιατρός. «Αυτό το αχάριστο ερπετό πάει να μου φάει το χέρι. Πρώτη φορά βλέπω τέτοια τεράστια αγνωμοσύνη! Θα του δείξω όμως εγώ! Θα του δώσω ένα μάθημα που θα το θυμάται ώσπου να γίνει τσάντα!»...

ΓΝΩΜΕΣ

Η ιστορία του εγωιστή και καυχησιάρη κροκόδειλου Κορνήλιου, που ξεκινάει να πάει στον οδοντογιατρό για να ...του φάει το χέρι! Τι θα γίνει στο τέλος;
Πρωτότυπο και χαρούμενο παραμύθι, με προσεγμένη εικονογράφηση που προκαλεί γέλιο και καλλιεργεί το γλωσσικό αίσθημα των νεαρών αναγνωστών. Η εικονογράφηση του Νίκου Μαρουλάκη είναι χαρούμενη, ευχάριστη και πλούσια σε χρώματα.
Μιχάλης Αργυρίδης, Βιβλία για παιδιά και νέους, Ένας οδηγός για τη σωστή επιλογή των κατάλληλων παιδικών και νεανικών βιβλίων

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το κύριο ανατομικό γνώρισμα του κροκόδειλου (κοφτερά δόντια- τεράστιες σιαγόνες) ως αφετηρία κωμικών ευρημάτων και αφηγηματικών περιπετειών. Το χιούμορ και το αστείο, ως βασικά χαρακτηριστικά ύφους και πλοκής, ακυρώνουν την ούτως ή άλλως λανθάνουσα επιθετικότητα της μορφής του κροκόδειλου. Τελικά, ο Κορνήλιος προβάλλεται ως ένας από τους χαρακτηριστικότερους και τους πιο συμπαθείς ήρωες του ζωικού μυθοπλαστικού βασιλείου του Ευγένιου Τριβιζά παρά την αδηφάγα και καταβροχθιστική μανία του.
Τζίνα Καλογήρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Έγραψαν για τη σειρά «Ιστορίες από το Νησί των Πυροτεχνημάτων»:

Στην εκπληκτική αυτή σειρά βρίσκουμε υπέροχο μύθο, ιδιοφυή γραφή και πολύ καλή εικονογράφηση.
ΔΙΑΒΑΖΩ

Χαρισματικά σε επινοήσεις πρόσωπα... αξιοσημείωτη φρεσκάδα.
ΤΑ ΝΕΑ

Στη σειρά «Ιστορίες από το Νησί των Πυροτεχνημάτων» κυρίαρχο στοιχείο είναι η φλογοβόλα φαντασία σε συνδυασμό με το κωμικό στοιχείο, αρετές που εισβάλλουν κυριολεκτικά στο φτωχό εναλλακτικό κύκλωμα που χαρακτηρίζει ακόμα το παιδικό βιβλίο.
ΑΥΓΗ

Προεξάρχων στο χιούμορ και το λόγο το σατιρικό, ο Ευγένιος Τριβιζάς εισάγει τις μικρές ηλικίες σε περίεργους σουρεαλιστικούς συνειρμούς με τις «Ιστορίες από το Νησί των Πυροτεχνημάτων».
ΈΝΑ

Η σειρά έχει εικονογραφηθεί αριστουργηματικά από τους Βάλλυ Λιάπη, Νίκο Μαρουλάκη και Αλέξη Κυριτσόπουλο.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

«Η Μυρτώ και το κουνουπάκι», ένα βιβλίο-συμπυκνωμένο ζουμί του  ελληνικού παιδικού καλοκαιριού. Θαλασσινό και ξένοιαστο, αστείο και σπαραχτικό μαζί. Μιλάει για αρχές και τελειώματα, για κύκλους της ζωής, για έρωτα και θάνατο. Και μιλάει για όλα αυτά σε νήπια! Αν ήταν ποίημα, θα ήταν το παιδικό «?ξιον εστί». Ένα μαγικό ανάγνωσμα!
Ρίκα Βαγιάνη, http://www.protagon.gr/

Το κουνουπάκι ξετρελαίνει το παιδάκι! Το έστειλα στη Δανάη στη Γαλλία. Είναι δυόμισι χρονώ...  Με πήρε στο τηλέφωνο και μου λέει «κουνου-κουνο»,  μόλις της απάντησα «κουνουπάκι» έσκασε στα γέλια. Το κακό είναι ότι ήθελε να της το διαβάσω κι εγώ ολόκληρο από το τηλέφωνο. Πολύ μου κόστισε ο Τριβιζάς, μα αφού ξετρελάθηκε η Δανάη με το βιβλίο, χαλάλι του!
?λκη Ζέη, Ραδιοτηλεόραση

Greek teachers and those who want to enrich their libraries with quality produced fantasy and adventure children's books should look at those books.
MOTHER TONGUE NEWS

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα τουρκικά από τον εκδοτικό οίκο ALTIN KITAPLAR

ΤΡΙΒΙΖΑΣ, ΕΥΓΕΝΙΟΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΟΥΡΑΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 2003 για το σύνολο του έργου του

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος του πτυχίου Master of Laws (University College) και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science) και Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου Λονδίνου.
Διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Reading και διευθύνει το Τμήμα Εγκληματολογικών Μελετών του ίδιου Πανεπιστημίου (Director fo Cominal Justice Studies). Έχει διδάξει επίσης στο Bramshill Police College, τo Central London Polytechnic και το London School of Economics. από το 1993-1998 ήταν επισκέπτης καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εγκληματολογικά και νομικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Lancet, British Journal of Criminology, Annales Internationales de Criminologie κ.α.
Με τη λογοτεχνία ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία για παιδιά, ένα βιβλίο για ενήλικες (Ο Ερωτευμένος Πυροσβέστης) και πάνω από 20 θεατρικά έργα, μα και λιμπρέτα για όπερες.
Έργα του έχουν τιμηθεί με βραβεία από την "Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών", τον "Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου" και τη "Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά". Στην Αγγλία και στην Αμερική βιβλία του έχουν λάβει μεταξύ άλλων: το Parents Choice Amazing Accomplishment Award, το the Sheffield Children's Book Award Commendation, το Judson, Massachusetts Children's Choice Award, το Arizona Library Association Young Readers Award.
Το θεατρικό του έργο Το όνειρο του σκιάχτρου παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival. Τον ίδιο χρόνο το έργο του Χίλιες και Μία Γάτες σε μετάφραση του Z. Rudrinski βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα. Το 1993 το βιβλίο του Τα Τρία Μικρά Λυκάκια έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers (Picture Books).
Βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες.
Στην Αμερική η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα της Μινεάπολης (Ε.Μ. Αndersen Library) αποφάσισε να συγκεντρώσει το σύνολο των λογοτεχνικών βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά, μελέτες για το έργο του, χειρόγραφα και άλλο υλικό σε μια ειδική ερευνητική συλλογή. Η έκθεση των πρώτων αποκτημάτων της συλλογής έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το Μάιο του 2000, όπου ο Ευγένιος Τριβιζάς μίλησε με θέμα "Τα στερεότυπα του καλού και του κακού στην Παιδική Λογοτεχνία" και στην εισήγησή του απάντησε ο γνωστός θεωρητικός της Παιδικής Λογοτεχνίας, Καθηγητής Jack Zipes.

Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων επέλεξαν τον Ευγένιο Τριβιζά ως υποψήφιο για το σημαντικότερο διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, το Astrid Lindgren Memorial Award (2013).

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

- για τη σειρά: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ

Στην εκπληκτική αυτή σειρά βρίσκουμε υπέροχο μύθο, ιδιοφυή γραφή και πολύ καλή εικονογράφηση.
ΔΙΑΒΑΖΩ

Χαρισματικά σε επινοήσεις πρόσωπα... αξιοσημείωτη φρεσκάδα.
ΤΑ ΝΕΑ

Στη σειρά κυρίαρχο στοιχείο είναι η φλογοβόλα φαντασία σε συνδυασμό με το κωμικό στοιχείο, αρετές που εισβάλλουν κυριολεκτικά στο φτωχό εναλλακτικό κύκλωμα που χαρακτηρίζει ακόμα το παιδικό βιβλίο.
ΑΥΓΗ

Προεξάρχων στο χιούμορ και το λόγο το σατιρικό, ο Ευγένιος Τριβιζάς εισάγει τις μικρές ηλικίες σε περίεργους σουρεαλιστικούς συνειρμούς.
ΕΝΑ

για το βιβλίο: Η ΜΥΡΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΑΚΙ
«Η Μυρτώ και το κουνουπάκι», ένα βιβλίο-συμπυκνωμένο ζουμί του  ελληνικού παιδικού καλοκαιριού. Θαλασσινό και ξένοιαστο, αστείο και σπαραχτικό μαζί. Μιλάει για αρχές και τελειώματα, για κύκλους της ζωής, για έρωτα και θάνατο. Και μιλάει για όλα αυτά σε νήπια! Αν ήταν ποίημα, θα ήταν το παιδικό «?ξιον εστί». Ένα μαγικό ανάγνωσμα!
Ρίκα Βαγιάνη, (διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική από το protagon.gr)

Το κουνουπάκι ξετρελαίνει το παιδάκι! Το έστειλα στη Δανάη στη Γαλλία. Είναι δυόμισι χρονώ...  Με πήρε στο τηλέφωνο και μου λέει «κουνού-κουνού». Μόλις της απάντησα «κουνουπάκι», έσκασε στα γέλια. Το κακό είναι ότι ήθελε να της το διαβάσω κι εγώ ολόκληρο από το τηλέφωνο. Πολύ μου κόστισε ο Τριβιζάς, μα αφού ξετρελάθηκε η Δανάη με το βιβλίο, χαλάλι του!
?λκη Ζέη, ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

- για τη σειρά: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ

Ο κ. Τριβιζάς με τις μικρές του Ιστορίες φέρνει έναν καταιγισμό ευφυΐας, φαντασίας και πρωτοτυπίας...
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

- για τη σειρά: ΜΑΚΡΟΥΛΑ ΜΙΚΡΟΥΛΙΚΑ

Ο Ευγένιος Τριβιζάς, έκανε πάλι - όπως πάντοτε άλλωστε - το θαύμα του! Τα παιδιά θα ξετρελαθούν!

Χαριτωμένα κείμενα με φαντασία, χιούμορ, ευρηματικότητα και ποίηση, από ένα «βιρτουόζο» των παιδικών μας γραμμάτων, καταπληκτικό δημιουργό κειμένων για παιδιά, πρωτότυπο λογοπαίκτη και λογοπλάστη, τον καλύτερο - ίσως - του είδους, σήμερα στη χώρα μας!
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Άλλα βιβλία του συγγραφέα