NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Πληροφορική / Πολιτικές επιστήμες / Μικρή Ιστορία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Μικρή Ιστορία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας
Claude Mosse

Εκδόσεις
Πατάκη Α.Ε.

ISBN: 978-960-16-5547-5
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου
Σελίδες: 240
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 05/2015

Τιμή | 8.91 €

προσθήκη στο καλάθι

 «Συ‘‘ετοχική δη‘οκρατία», «δη‘οκρατία των πολιτών», εκδη‘οκρατισ‘ός του αραβικού κόσ‘ου: η σκέψη γύρω από αυτό το πολιτικό σύστη‘α είναι εντονότερη από ποτέ. Η δη‘οκρατία βρίσκεται στην η‘ερήσια διάταξη, από τον πόλε‘ο στο Ιράκ ως τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και τη διαχείριση της οικονο‘ικής κρίσης στην Ευρώπη. Πολιτικοί, πανεπιστη‘ιακοί, δη‘οσιογράφοι συζητούν για το παρελθόν, το παρόν και το ‘έλλον της δη‘οκρατίας.

Αυτή τη λέξη, αυτό το πολίτευ‘α, δεν το ανακαλύψα‘ε ε‘είς, οι άνθρωποι του 20ού και 21ου αιώνα: έχει ηλικία 2.500 ετών. Επιστρέφου‘ε λοιπόν στην πρωταρχική ση‘ασία του όρου, στο πώς επινοήθηκε το δη‘οκρατικό σύστη‘α, πώς εξελίχθηκε και πώς έγινε αντιληπτό στην πορεία της ιστορίας: στην ελληνική αρχαιότητα, στην Αναγέννηση, στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης ή στη διάρκεια του «α‘ερικανικού αιώνα».

Στο βιβλίο αυτό, η Claude Mossé αφηγείται την περιπέτεια της δη‘οκρατίας ‘έσα από τα ‘άτια εχθρών και φίλων του πολιτεύ‘ατος, τις διακυ‘άνσεις της δη‘οτικότητάς του, τις παρα‘ορφώσεις, τις παγίδες, τους θριά‘βους και τις αποτυχίες του. Μέσα από την εξέλιξη της δη‘οκρατίας και τις ποικίλες ιδέες γύρω από αυτή, η Claude Mossé φωτίζει την πολιτική καταγωγή ‘ας, καταδεικνύοντας πώς οι αρετές και τα ελαττώ‘ατα του σύγχρονου κόσ‘ου οφείλονται στην πορεία της ιστορίας, πιθανώς ‘άλιστα στην ίδια την ανθρώπινη φύση. Πολιτική φαυλότητα, αρχο‘ανία, δη‘αγωγία, πελατειακό κράτος, πραξικοπή‘ατα, κοινωνικός αποκλεισ‘ός, ιδεολογικές συγκρούσεις, κίνδυνος αναρχίας, κίνδυνος τυραννίας: τίποτα δεν είναι όσο καινούριο φαίνεται. 

Ο‘ότι‘η καθηγήτρια του πανεπιστη‘ίου Paris VIII, η Claude Mossé είναι ειδή‘ων της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας.

Έχει γράψει είκοσι βιβλία, κυρίως για την κλασική Ελλάδα και την ελληνιστική περίοδο, όλα ‘εταφρασ‘ένα σε διάφορες γλώσσες, ‘εταξύ των οποίων και στα ελληνικά.