NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία I / Το μεγάλο δίχτυ και άλλες ιστορίες

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Το μεγάλο δίχτυ και άλλες ιστορίες
Γιουντόρα Γουέλτυ

Εκδόσεις
Καστανιώτη

ISBN: 978-960-03-6388-3
Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου
Σελίδες: 480
Σχήμα: 14 x 21 εκ.
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 12/04/2018

Τιμή | 20.7 €

προσθήκη στο καλάθι

Τρεις αξιοσέβαστες κυρίες αποφασίζουν, χωρίς τον ξενοδόχο, αν ένα κορίτσι με νοητική υστέρηση θα κλειστεί σε ίδρυμα ή θα παντρευτεί. Ένας πλασιέ χάνει τον δρόμο και το αυτοκίνητό του με απρόβλεπτες συνέπειες. Μια νιόπαντρη διαβάζει στην εφημερίδα ότι την πυροβόλησε ο άντρας της στο πόδι και αναρωτιέται για το συμβάν. Ένας έφηβος ενηλικιώνεται μέσα από την ατέρμονη παρατήρηση του παράξενου σπιτιού που βρίσκεται απέναντι από το δικό του. Μια παρέα γεροντοκόρες εκδράμουν και θυμούνται την καταπίεση που υπέστησαν από μια επιβλητική προσωπικότητα που δεν υπάρχει πια. Ένας νεαρός σύζυγος συγκεντρώνει κάμποσους συντοπίτες του για να γριπίσουν το ποτάμι, μήπως και βρουν την έγκυο γυναίκα του η οποία, καταπώς φαίνεται, πήγε να πνιγεί πάνω στην απελπισία της.  Η Γιουντόρα Γουέλτυ, γέννημα θρέμμα του Μισισίπι, από τις κορυφαίες φωνές στον χώρο της πεζογραφίας του 20ού αιώνα και απαράμιλλη δεξιοτέχνις του διηγήματος, παρουσιάζεται εδώ με δεκαπέντε αριστουργηματικές ιστορίες. Η συγγραφέας έχει μέσα της τον Μαρκ Τουέιν και τον Γουίλιαμ Φώκνερ, τον Αντόν Τσέχοφ και τη Βιρτζίνια Γουλφ, ενσωματώνει τον αμερικανικό μοντερνισμό του Νότου και τον ευρωπαϊκό σουρεαλισμό. Μια ανεπανάληπτη πένα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

 

«Μια λυρική αριστοτέχνις του διηγήματος? Με τις υποβλητικές ιστορίες της, εγνωσμένες για την καλλιέπεια του ύφους, τους έξυπνους διαλόγους τους και το λεπτό χιούμορ, έγινε μία από τις πλέον σεβαστές και αγαπητές μορφές των αμερικανικών γραμμάτων»

The New York Times

 

 

«Τα διηγήματά της είναι παραπλανητικά απλά. Αφορούν συνηθισμένους ανθρώπους, αλλά αυτά που τους συμβαίνουν και ο τρόπος με τον οποίο η ίδια τα αφηγείται, είναι εξόχως ασυνήθιστα. Μια εξαίσια συγγραφέας, ένα εκλεκτό βιβλίο»

The New Yorker


«Νομίζω ότι στα Χρυσά μήλα η μις Γουέλτυ έχει βρει την ιδανική φόρμα στη γραφή της. Πάντως για συγγραφέα του αναστήματός της τίποτε δεν είναι οριστικό ?σαν τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα; Αμερικανίδα, με σκόπιμα τοπικιστικό χαρακτήρα στο σκηνικό της, δεν ?ανήκει? με τη στενή έννοια σε κανένα έθνος, σε καμιά ήπειρο, μια που έχει βρει ένα μέσο επικοινωνίας που ανοίγεται στους ωκεανούς»

Ελίζαμπεθ Μπόουεν

Η Γιουντόρα ?λις Γουέλτυ υπήρξε πεζογράφος, δοκιμιογράφος και φωτογράφος. Γεννήθηκε στο Τζάκσον του Μισισίπι το 1909. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Γουισκόνσιν και διαφήμιση στη Νέα Υόρκη. Εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων Ένα παραπέτασμα από πράσινο και άλλες ιστορίες (1941), Το μεγάλο δίχτυ και άλλες ιστορίες (1943), Τα χρυσά μήλα (1949) και Η νύφη του Ίνισφελεν και άλλες ιστορίες (1955). Ο συγκεντρωτικός τόμος The CollectedStories of Eudora Welty (1980) απέσπασε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου (1983) στην κατηγορία της μυθοπλασίας. Το 1973 είχε τιμηθεί με το Βραβείο Πούλιτζερ για το βιβλίο της TheOptimist?s Daughter (1972). ?λλα έργα της: οι νουβέλες The Robber Bridegroom (1942) και The Ponder Heart (1954) και τα μυθιστορήματα Delta Wedding (1946) και Losing Battles(1970). Έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για την εξαιρετική συνεισφορά της στα αμερικανικά γράμματα. Έγινε η πρώτη εν ζωή συγγραφέας των ΗΠΑ που εντάχτηκε στην περίφημη Library of America. Πέθανε το 2001.