NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Δοκίμια, Μελέτες ,Μαρτυρίες, / Δεύτερη πραγματεία περί κυβερνήσεως

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Δεύτερη πραγματεία περί κυβερνήσεως
John Locke

Εκδόσεις
Π.Ε.Κ.

ISBN: 978-960-435-232-6
Μετάφραση: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης
Σελίδες: 308
Σχήμα: 14 x 21 εκ.
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2018

Τιμή | 18 €

προσθήκη στο καλάθι

 Το έργο του John Locke Δύο πραγματείες περί κυβερνήσεωςαποτελεί όχι μόνο τη βασική έκθεση της πολιτικής θεωρίας του ?γγλου φιλοσόφου, αλλά και ένα από τα κλασικά κείμενα της ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης. Σε αυτό θεμελιώνεται η πολιτική ιδεολογία που έγινε γνωστή με το όνομα φιλελευθερισμός και η οποία εδώ και αιώνες επιδρά αποφασιστικά στη διαμόρφωση των δυτικών κοινωνιών. Ο Locke, αφού αναίρεσε στην Πρώτη Πραγματεία την επιχειρηματολογία του Sir Robert Filmer υπέρ της ελέω Θεού απολυταρχίας, στη Δεύτερη Πραγματεία προχωρεί στην ανάπτυξη μιας διαφορετικής, και τολμηρής στις συνεπαγωγές της, θεωρίας της πολιτικής νομιμότητας, του χαρακτήρα της κοινωνίας και της οργάνωσης της πολιτείας.

Στο έργο αυτό επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τις βασικές έννοιες της πολιτικής θεωρίας ?όπως την έννοια της φυσικής κατάστασης των ανθρώπων, της ιδιοκτησίας, του κοινωνικού συμβολαίου, του χαρακτήρα της πολιτείας και των θεσμών που την απαρτίζουν, καθώς και τις σχέσεις των εξουσιών μεταξύ τους? με κανονιστικό αίτημα την αξία της ελευθερίας και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων του ατόμου. Εισάγει πρώτος την ιδέα της εξουσίας ως καταπιστεύματος, τη διάκριση των εξουσιών και την ιδέα της επανάστασης στις περιπτώσεις που οι φορείς της εξουσίας παραβιάζουν το καταπίστευμα και καταπατούν τη διάκριση των εξουσιών.
Η ελληνική έκδοση συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγική μελέτη και σχόλια, καθώς και από βιβλιογραφικές αναφορές που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να εμβαθύνει στη μελέτη τόσο του έργου αυτού όσο και της φιλελεύθερης πολιτικής παράδοσης γενικότερα.

Ο μεταφραστής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, είναι ομότιμος καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα κυριότερα βιβλία του στα ελληνικά περιλαμβάνουν: Νεοελληνικός ΔιαφωτισμόςΟι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (1996), Ιώσηπος Μοισιόδαξ, β΄ έκδοση (2004), Πολιτικοί στοχαστές των νεοτέρων χρόνων, στ΄ έκδοση (2007), Νεότερη Πολιτική ΘεωρίαΘεωρίες της ελευθερίας(2016). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Eξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας (2016) και με το αριστείο ιστορικών και κοινωνικών επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών (2018).

Ο John Locke γεννήθηκε το 1632 στο Wrington του Somerset και πέθανε το 1704 στο Oates του Essex. ?ρχισε τις σπουδές του στο κολλέγιο Westminster και τις συνέχισε στο Christ Church της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία, χημεία και ιατρική. Έγινε λέκτορας αρχαίων Ελληνικών στο ίδιο κολλέγιο αλλά απολύθηκε για τις πολιτικές του ιδέες. Από το 1667 συνδέθηκε με την οικογένεια του Ashley Cooper, κόμητα του Shaftesbury, ανέλαβε την εκπαίδευση του γιου του και συμμερίστηκε την πολιτική τύχη του. Από το 1675 ως το 1679 παρέμεινε στη Γαλλία. Το 1683 κατέφυγε ως πολιτικός εξόριστος στην Ολλανδία, απ' όπου επέστρεψε μετά την Ένδοξη Επανάσταση του 1688 και ανέλαβε διάφορα δημόσια αξιώματα, από τα οποία παραιτήθηκε οριστικά για λόγους υγείας το 1700.

Κύρια έργα του: A Letter on Toleration (1689), An Essay concerning Human Understanding(1689), Two Treatises of Government (1690), Some Thoughts concerning Education (1693), On the Reasonableness of Christianity (1695).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Peter Laslett, Για την πρώτη έκδοση στα ελληνικά
Πρόλογος στην τρίτη έκδοση
Πρόλογος στην πρώτη έκδοση
Πρόλογος στη δεύτερη έκδοση
Ευχαριστίες

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Εισαγωγή: Η πολιτική σκέψη του John Locke ως ερμηνευτικό πρόβλημα
Ι. Οι μεταμορφώσεις μιας φυσιογνωμίας
ΙΙ. Η ιστορικότητα ενός κειμένου
ΙΙΙ. Το πολιτικό πρόσωπο του John Locke

ΔΕΥΤΕΡΗ  ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ  ΠΕΡΙ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Σημείωση για το κείμενο
Ο Πρόλογος
Τα περιεχόμενα του Πρώτου και του Δεύτερου Βιβλίου

ΤΟ  ΔΕΥΤΕΡΟ  ΒΙΒΛΙΟ

I. Η Εισαγωγή
II. Περί της φυσικής καταστάσεως
III. Περί της καταστάσεως πολέμου
IV. Περί δουλείας
V. Περί ιδιοκτησίας
VI. Περί πατρικής εξουσίας

VII. Περί πολιτικής κοινωνίας
VIII. Περί των απαρχών των πολιτικών κοινωνιών
IX. Περί των σκοπών της πολιτικής κοινωνίας και κυβερνήσεως
X. Περί των μορφών της πολιτικής κοινότητας
XI. Περί της εκτάσεως της νομοθετικής εξουσίας
XII. Περί της νομοθετικής, εκτελεστικής και ομοσπονδιακής εξουσίας της πολιτικής κοινότητας
XIII. Περί της υπαγωγής των εξουσιών της πολιτικής κοινότητας
XIV. Περί προνομίας
XV.  Περί πατρικής, πολιτικής και δεσποτικής εξουσίας από κοινού εξεταζομένων
XVI. Περί κατακτήσεως

XVII. Περί σφετερισμού
XVIII. Περί τυραννίας
XIX. Περί της διαλύσεως της κυβερνήσεως

Σχόλια
Βιβλιογραφική σημείωση
Ευρετήριο κυρίων ονομάτων