NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία I / Η Κάρι μας

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Η Κάρι μας
Theodore Dreiser

Εκδόσεις
Gutenberg

ISBN: 978-960-01-1936-7
Μετάφραση: Έλλη Φιλοκύπρου
Σελίδες: 760
Σχήμα: 14 x 21 εκ.
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2018

Τιμή | 23.4 €

προσθήκη στο καλάθι

 Νέα, όμορφη, γεμάτη «τρελά όνειρα για μακρινούς, ασαφείς θριάμβους» η Κάρι ξεκινά, τον Αύγουστο του 1899, από το χωριό της για το Σικάγο. Μια καινούργια ζακέτα κι ένα καπελάκι είναι τα πρώτα που επιθυμεί. Ο μισθός, όμως, από την κουραστική δουλειά που βρίσκει με μεγάλη δυσκολία δεν επαρκεί, κυρίως επειδή η αδελφή της και ο γαμπρός της κρατούν ένα μέρος του για τα έξοδα της φιλοξενίας της. Ο καλοντυμένος κύριος που γνώρισε στο τρένο λαχταρά να τη διευκολύνει· αρχικά μ? ένα «δάνειο», μετά με όμορφα δώρα, στο τέλος προσφέροντας ένα σπίτι πολύ διαφορετικό από το φτωχικό της αδελφής της. Ο μόνος τρόπος να κατακτήσει το δικό της «αμερικανικό όνειρο» για μια καλύτερη ζωή είναι να αρχίσει να ενδίδει στις προτάσεις του; Πού θα την οδηγήσει αυτός ο δρόμος; Τι θα κάνει όταν ένας άλλος, παντρεμένος αυτή τη φορά, άντρας γοητευτεί τόσο από τη δροσιά της που να είναι έτοιμος ν? αλλάξει τη ζωή του; Και τι όταν αποφασίσει ν? ανέβει στη σκηνή του θεάτρου; 

- Μέσα από μια ιστορία ελκυστική και διαβαστερή σαν χολυγουντιανό σενάριο μια διεισδυτική κριτική στον αμερικανικό τρόπο ζωής. 

- Ο Σκοτ Φιτζέραλντ είχε φτιάξει μια λίστα με τα αγαπημένα του βιβλία. Πρώτη ήταν Η Κάρι μας

- Επηρέασε συγγραφείς όπως ο ο Φόκνερ, ο Ντος Πάσος. 

- Δύο Αμερικανοί Νομπελίστες, ο Σολ Μπέλοου και ο Σινκλέρ Λιούις στη τελετή παραλαβής του βραβείου τον χαρακτήρισαν «πρότυπό» τους υπονοώντας πως αυτός έπρεπε να το πάρει, αλλά δεν συνέβη για πολιτικούς λόγους. 

- Σκανδάλισε τις ΗΠΑ το 1900 και χαρακτηρίστηκε «ρυπαρή και ανήθικη». 

- Γοήτευσε την Ευρώπη το 1901. Χαρακτηρίστηκε «έργο υψίστης δύναμης, ακριβές όπως η ίδια η ζωή». 

- Ο Ντράιζερ ήταν επίσης πολύ πετυχημένος σεναριογράφος του Χόλυγουντ και πολύ φίλος του Τσάρλι Τσάπλιν. Από τις πιο γνωστές ταινίες του το Μια θέση στον ήλιο με τον Μοντγκόμερι Κλιφτ και τη Λιζ Τέιλορ. 

- Η Κάρι μας το 1952 έγινε ταινία με τον Λόρενς Ολίβιε και την Τζένιφερ Τζόουνς και προτάθηκε για δύο Όσκαρ (ελληνικός τίτλος: Συντρίμμια του έρωτα). 

- Ιδιαίτερα  πολιτικοποιημένος και ακτιβιστής ( «Τσόμσκι» του 1950 τον χαρακτηρίζουν). Ήταν από τους πρώτους στη «μαύρη λίστα του Χόλυγουντ» του γερουσιαστή Μακάρθι με τους σταρ  «προδότες της Αμερικής». Μαζί του ο Ντασέν, ο Τσάπλιν, ο Μπρεχτ, ο Όρσον Ουέλς (την εποχή του μακαρθισμού περιέγραφε σχετικά πρόσφατα το Καληνύχτα και καλή τύχη του Κλούνεϊ).  

- Από τα βιβλία του εμπνεύστηκε ο Γούντι ?λεν το Match Point.