NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία I / Βιβλίο της ανησυχίας Β'

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Βιβλίο της ανησυχίας Β'
Pessoa Fernando

Εκδόσεις
Gutenberg

ISBN: 978-960-01-1960-2
Μετάφραση: Μαρία Παπαδήμα
Σελίδες: 423
Σχήμα: 17 x 24 εκ.
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2018

Τιμή | 17.1 €

προσθήκη στο καλάθι

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ

 Το διασημότερο βιβλίο του μεγάλου Πορτογάλου συγγραφέα στην πλέον πρόσφατη και ολοκληρωμένη εκδοχή του. Η μεγαλοφυΐα του Πεσσόα στο απόγειό της. 

Αντι-μυθιστόρημα, βιογραφία του πιο κοντινού στον Πεσσόα ετερώνυμου του Μπερνάρντο Σοάρες, ημερολόγιο, χρονικό, ένα είδος λογοτεχνίας από μόνο του; Τι  είναι το Βιβλίο της Ανησυχίας που εκτόξευσε τον συγγραφέα του στο πάνθεον των μεγαλύτερων συγγραφέων όλων των εποχών και τον τοποθέτησε στον περίφημο Δυτικό Kανόνα του Χάρολντ Μπλουμ πλάι στον Δάντη και τον Σαίξπηρ;

Γεννήθηκε με τη δημοσίευση το 1913 ενός αποσπάσματος και συνέχισε να γράφεται μέχρι τον θάνατο του Πεσσόα το 1935.  Εκδόθηκε 50 χρόνια αργότερα και καθώς ο δημιουργός του δεν είχε αφήσει παρά μόνο τον τίτλο του και ελάχιστες οδηγίες, συχνά αντικρουόμενες, από τότε μελετητές του μεγάλου Πορτογάλου συγγραφέα, επιμελητές και μεταφραστές συνθέτουν τα αποσπάσματά του καταθέτοντας τη δική τους εκδοχή του Βιβλίου της Ανησυχίας.

Η παρούσα μετάφραση βασίζεται στην πιο πρόσφατη και πιο έγκυρη πορτογαλική εκδοχή του, εκείνη του άοκνου μελετητή του Πεσσόα Ρίτσαρντ Ζένιθ και περιλαμβάνει 481 αποσπάσματα, τα μεγάλα κείμενα που είχε επιλέξει για το βιβλίο ο συγγραφέας του, καθώς και κείμενα του Πεσσόα που αναφέρονται σε αυτό.

«Αυτό που έχουμε μπροστά μας», γράφει ο Ρ. Ζενίθ, «είναι το  βιβλίο-όνειρο, το βιβλίο-απελπισία, το αντι-βιβλίο, πέρα από οποιαδήποτε λογοτεχνία. Αυτό που έχουμε σ? αυτές τις σελίδες είναι η μεγαλοφυΐα του Πεσσόα στο απόγειό της».

Σκέψεις, αποφθέγματα, όνειρα, ιστορίες, περιγραφές, ένα μαγικό βιβλίο που μαγνητίζει. Ο κάθε αναγνώστης, τονίζει η μεταφράστρια του Πεσσόα Μαρία Παπαδήμα, μπορεί να το διαβάσει «ακολουθώντας ευλαβικά την αρίθμηση ή ανοίγοντας τυχαία κάποια σελίδα, ανακατεύοντας τα αποσπάσματα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, να συνθέσει το δικό του Βιβλίο της Ανησυχίας δημιουργώντας με τον συγγραφέα του μια σχέση καινοφανή και απολύτως μοντέρνα, γράφοντας εν τέλει το δικό του προσωπικό βιβλίο». 

ΕΓΡΑΨΑΝ 

Τι είναι Το βιβλίο της Ανησυχίας; Φανταστείτε μια μίξη αποφθεγμάτων του Κόλεριτζ ημερολογιακών σημειώσεων του Πολ Βαλερί και μεγάλων αυτοβιογραφικών κειμένων του Ρόμπερτ Μούζιλ. Και πάλι κάτι θα έλειπε για να περιγραφεί αυτό το μοναδικό στο είδος του βιβλίο.

The Guardian 

Πολλές φορές έχει ειπωθεί πως αν δεν υπήρχε ο Πεσσόα, ο Μπόρχες θα έπρεπε να τον ανακαλύψει. Ο Χάρολντ Μπλουμ τον τοποθετεί, πλάι στον Δάντη και τον Σαίξπηρ, στους 24 συγγραφείς στους οποίους στηρίζεται η δυτική λογοτεχνία. Ο Τζορτζ Στάινερ τον χαρακτηρίζει «γίγαντα». Αποτελεί μόνος του ένα αυτόνομο λογοτεχνικό είδος που πρέπει να ανακαλύψετε.

The Independent 

Το αριστούργημα του μεγαλύτερου Πορτογάλου συγγραφέα. Η γοητεία της μοναξιάς, ο τρόπος που η θλίψη χρωματίζει τον κόσμο.

The New Yorker 

Με το μοναδικό στο είδος του και ανεξάντλητο για τον αναγνώστη Βιβλίο της Ανησυχίας ο Πεσσόα έκανε τον πνευματικό κόσμο της Ευρώπης να κοιτά τη Λισαβόνα με την ίδια ευλάβεια που κοιτά το Παρίσι του Προυστ, το Δουβλίνο του Τζόις και την Πράγα του Κάφκα.

Die Zeit 

Ένα μαγικό «κινούμενο» βιβλίο που μαγνητίζει

Süddeutsche Zeitung 

Δεν θα βρείτε άλλο βιβλίο τόσο στενά δεμένο με την ίδια τη ζωή. Γι? αυτό το λέει Βιβλίο της Ανησυχίας, γιατί η ανησυχία είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τη ζωή οι ρομαντικοί, αυτοί που ξέρουν ότι αν η καρδιά αρχίσει να σκέφτεται, θα σταματήσει.

El País 

Το έπος μια πολύ ευαίσθητης συνείδησης που βρίσκει καταφύγιο στο όνειρο

Άλλα βιβλία του συγγραφέα