NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Έλληνες Εκδότες / Ταλάντης Ευθύμιος / Ταλάντης Ευθ. Χαράλαμπος / Γιουγκοσλαβία 1991-2001- Το αιματηρό τέλμα της βαλκανικής υπερδύναμης

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Γιουγκοσλαβία 1991-2001- Το αιματηρό τέλμα της βαλκανικής υπερδύναμης
Ταλάντης Ευθ. Χαράλαμπος

Εκδόσεις
Κεντρική-Διάθεση Bookstation.gr

ISBN: 978-618-83563-1-3
Σελίδες: 350
Σχήμα: 17 x 24 εκ.
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2018

Τιμή | 32.26 €

προσθήκη στο καλάθι

 Από το πρώιμο στάδιο της ανθρώπινης ιστορίας, ο γεωγραφικά περιορισμένος χώρος των Βαλκανίων υπήρξε πεδίο σφοδρών συ­γκρούσεων, βίαιων αναταραχών και αστάθειας. Στο επίκεντρο όλων αυτών των συνθηκών την περίοδο του 20ου αιώνα, βρέθηκε μια κρα­τική οντότητα που όμοιά της δεν είχε υπάρξει στο πρόσφατο παρελ­θόν της Ευρωπαϊκής Ηπείρου· το πολυεθνικό κράτος της Γιουγκοσ­λαβίας.

Η αστείρευτη σταθερότητά του στο όνομα του κομμουνιστικού ιδεώδους, που συντηρούνταν από τον Στρατάρχη Γίοσιπ Μπρόζ Τίτο με την αρχή της εθνικής ισότητας, κατέρρευσε στο λυκαυγές της δε­καετίας του '90, όταν έκανε την δυναμική εμφάνισή του στη πολιτική σκηνή της χώρας, ο ακραίος εθνικισμός. Ο Μεγαλοϊδεατισμός των σλαβικών φύλων από τις οποίες απαρτιζόταν το γιουγκοσλαβικό οι­κοδόμημα, σε συνδυασμό με τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων, προ­κάλεσαν έκρηξη «εμφυλίων παθών», τα οποία έμελλε να διαρκέ­σουν περίπου μια δεκαετία και να μείνουν στην ιστορία ως «Γιου­γκοσλαβικοί Πόλεμοι».

Στο παρόν έργο, «Γιουγκοσλαβία 1991-2001 / Το αιματηρό τέλμα της βαλκανικής υπερδύναμης», γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις πολιτικοστρατιωτικές πτυχές των φονικών αυτών συ­γκρού­σεων, που μοιραία οδήγησαν στο να αλλάξει ο χάρτης των Βαλκα­νίων, αφήνοντας ωστόσο μείζονος σημασίας ζητήματα χωρίς ουσια­στική λύση (Διχοτόμηση Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κοσσυφοπέ­διο, ονο­μασία Δημοκρατίας των Σκοπίων).

 

Χαράλαμπος Ευθ. Ταλάντης

.

'Αμφισσα, 2018

 

Άλλα βιβλία του συγγραφέα