NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Μυθιστόρημα / Ελληνική Πεζογραφία-2 / Μαύρος Μακεδών

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Μαύρος Μακεδών
Σκρουμπέλος Θανάσης

Εκδόσεις
Τόπος

ISBN: 978-960-6863-89-9
Σελίδες: 304
Σχήμα: 14 x 21 εκ.
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 11/2018

Τιμή | 13.41 €

προσθήκη στο καλάθι

 Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης το Μπλε καστόρινα παπούτσια και Ο Μπαλτάς και άλλες ιστορίες του ίδιου συγγραφέα.  

Στην υπό οθωμανική κατοχή Μακεδονία των αρχών του εικοστού αιώνα δρουν οι τρεις βασικοί ήρωες του Μαύρου Μακεδόνα: ο Σελήμ, ο Μανώλης και ο Στόγιαν. Ο Σελήμ είναι μαύρος, καρπός του έρωτα μιας Θεσσαλονικιάς, κόρης του Κρητικού Σταυρακάκη, εύπορου εμπόρου κρασιών, κι ενός μαύρου Οθωμανού καδή. Ο Μανώλης, συνομήλικος με τον Σελήμ, ζει με τον αγριμοκυνηγό θείο του στον Ψηλορείτη. Ο Στόγιαν είναι Βούλγαρος, συνομήλικος με τους άλλους. Συνεργάζεται στη δολοφονία του Σταυρακάκη και σε αντάλλαγμα οικειοποιείται το σπίτι και το οινοποιείο του δολοφονημένου. Ο φόνος του Σταυρακάκη, παππού του Σελήμ και εργοδότη των γονιών του Στόγιαν, συνδέει μοιραία τους τρεις συνομήλικους νέους. Αν και αγνοούν αυτή τους τη σχέση, κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι καθώς ο πόλεμος αλλάζει μέσα σε λίγους μήνες τα πάντα...

Δράση που κόβει την ανάσα, ανατροπές που ξαφνιάζουν, πειστική απόδοση της ιστορίας και, το κυριότερο, πρόσκληση σε σκέψη για την περιώνυμη ελληνικότητά μας ? σε μια εξαντλητική τοιχογραφία εποχής που τολμά να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Από την κριτική ανάγνωση του Δημοσθένη Κούρτοβικ στην εφημ. Τα Νέα (29.01.11)

Εντυπωσιακό μυθιστόρημα. Σκληρό μυθιστόρημα. Συναρπαστικό στην πλοκή, αλλά και μ΄ έναν τραχύ ρεαλισμό στις περιγραφές, που όχι μόνο δεν μειώνει τη γοητεία τους αλλά και τις φέρνει συχνά κοντά στα όρια μιας άγριας ποίησης, όπου άνθρωποι και φύση συνεργάζονται ή αλληλομαχούν στο πλαίσιο ενός ανορθόδοξου πολέμου με όχι πάντα σαφείς διαχωριστικές γραμμές. Ο Σκρουμπέλος αξιοποιεί ως μυθιστοριογράφος πολλά απ΄ όσα έχει διδαχτεί από τη μακρόχρονη θητεία του στον κινηματογράφο ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης: εντυπωτικές εικόνες, ακριβής, παραστατική γλώσσα, εστίαση σε λεπτομέρειες με σύνθετο σημασιολογικό περιεχόμενο, παράλληλο μοντάζ κ.λπ. Η απόδοση του κλίματος της εποχής, των ποικίλων ηθών της περιοχής, του τρόπου δράσης των ανταρτοομάδων είναι εξαιρετικά πειστική.

Άλλα βιβλία του συγγραφέα