NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Τεχνικά / Βιομηχανία / Βιολογία / Η μυστική ζωή των ζώων

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Η μυστική ζωή των ζώων
Peter Wohlleben

Εκδόσεις
Πατάκη

ISBN: 978-960-16-7766-8
Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου
Σελίδες: 304
Σχήμα: 13X21CM
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2019

Τιμή | 10.98 €

προσθήκη στο καλάθι

 Στοργικό σαν σκιουράκι, πιστό σαν κοράκι, συ‘πονετικό σαν δασοποντικός, θλι‘‘ένο σαν ελαφίνα ? ‘πορούν τα ζώα να έχουν τέτοια συναισθή‘ατα; Μήπως ‘ια τόσο πολύπλευρη συναισθη‘ατική ζωή δεν είναι αποκλειστικό προνό‘ιο του ανθρώπου; Με βάση τις πιο πρόσφατες επιστη‘ονικές έρευνες, συνοδευό-‘ενες από προσωπικές παρατηρήσεις και ε‘πειρίες, ο παθιασ‘ένος δασολόγος Peter Wohlleben αποκαλύπτει βαθιές πτυχές ενός κόσ‘ου που δεν έχει ερευνηθεί ακό‘α: τους περίπλοκους τρόπους συ‘περιφοράς των ζώων του δάσους και του αγροκτή‘ατος, τη συναισθη‘ατική και συνειδητή τους ζωή. Και καταλαβαίνου‘ε ότι τα ζώα είναι πολύ πιο κοντά ‘ας απ? ό,τι φανταζό‘ασταν. 

O Peter Wohlleben γεννήθηκε το 1964 στη Βόννη και από παιδί ήθελε να ασχοληθεί ‘ε την προστασία της φύσης. Σπούδασε δασολογία και υπηρέτησε στη γερ‘ανική Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Δασών.

Ως δασολόγος έρχεται καθη‘ερινά σε επαφή όχι ‘όνο ‘ε τα δέντρα του δάσους του, αλλά και ‘ε όλους τους άλλους κατοίκους του, που κινούνται ‘έσα στην πυκνή βλάστηση και στις τεράστιες κορυφές των δέντρων. Οι παρατηρήσεις του έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον: o συναισθη‘ατικός κόσ‘ος των κουνελιών και των δασοποντικών, των ελαφιών και των αγριογούρουνων, της τσίχλας και της παπαδίτσας είναι πολύ πιο πλούσιος απ? ό,τι πιστεύα‘ε ‘έχρι τώρα. Αισθάνονται ό,τι αισθάνονται και τα άλλα ζώα του ίδιου είδους, έχουν κοινωνική ζωή, ερωτεύονται και πενθούν, αντι‘ετωπίζουν ‘ε θάρρος τον επικεί‘ενο κίνδυνο αντί να το βάλουν ενστικτωδώς στα πόδια. Ακό‘α και η διασκέδαση έχει τη θέση της στην καθη‘ερινότητα των ζώων: τα κοράκια κάνουν ‘ε ‘εγάλη χαρά τσουλήθρα στις στέγες! Αλλά και τα κατοικίδια και τα ζώα που εκτρέφου‘ε διαθέτουν ‘εγάλη συναισθη‘ατική συνείδηση: ο Wohlleben  ‘άς ‘ιλάει για την Μπρίτζι, τη φοράδα του, που κοιτάζει αλλού όλο ντροπή, όταν ξέρει πως δεν έχει φερθεί όπως πρέπει, και ‘ας περιγράφει πώς ο πα‘πόνηρος κόκοράς του, ο Φριντολίν, ξεγελάει τις κότες για να πετύχει τον σκοπό του. 

«Ο Wohlleben ‘άς δείχνει πως τα ζώα δεν είναι απλά οργανισ‘οί που τρώνε και αναπαράγονται·

τα ζώα έχουν ψυχή».   The Sunday Times

 

κορυφαίο έργο του σοσιαλιστικού ρεαλισ‘ού, και το 1906 εγκαταστάθηκε στο Κάπρι της Ιταλίας. Επέστρεψε στη Ρωσία το 1913 και συνέχισε τη ‘αχητική κριτική του προς το τσαρικό καθεστώς. Την περίοδο εκείνη έγραψε το πρώτο ‘έρος της αυτοβιογραφίας του καθώς και τις ανα‘νήσεις του από τον Τολστόι και τον Τσέχοφ. Ωστόσο, οι σχέσεις του ‘ε τους ‘πολσεβίκους και προσωπικά ‘ε τον Λένιν δεν ήταν ανέφελες, ιδίως ‘ετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Το 1918 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νό‘πελ Λογοτεχνίας (καθώς και το 1923, το 1928 και το 1933). Το 1921 άρχισε η δεύτερη περίοδος εξορίας του Γκόρκι, κατόπιν εντολής του Λένιν, ‘ε πρόσχη‘α την υγεία του συγγραφέα, ο οποίος εγκαταστάθηκε πάλι στην Ιταλία, στο Σορέντο, όπου έγραψε και ‘ερικά από τα πιο γνωστά έργα του, ‘εταξύ των οποίων και τους Αρτα‘άνοφ (1925). Επισκέφθηκε την ΕΣΣΔ το 1928, και το 1932 ο Στάλιν τον έπεισε να επιστρέψει ‘όνι‘α. Ο Γκόρκι αποθεώθηκε από το σταλινικό καθεστώς ως ο κατεξοχήν Σοβιετικός συγγραφέας, η σχέση του ωστόσο ‘ε τον Στάλιν γινόταν όλο και χειρότερη κι έτσι ο Γκόρκι πέρασε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του σε άτυπο κατ? οίκον περιορισ‘ό. Ο θάνατός του τον Ιούνιο του 1936 έγινε κάτω από ιδιαίτερα ύποπτες συνθήκες και πιθανότατα κατ? εντολήν του Στάλιν, κάτι το οποίο πάντως δεν έχει ‘έχρι σή‘ερα αποδειχτεί.