NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία I / Ο Γαλατάς

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Ο Γαλατάς
Anna Burns

Εκδόσεις
Gutenberg

ISBN: 978-960-01-2009-7
Σελίδες: 553
Σχήμα: 13 x 20 εκ.
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2019

Τιμή | 16.92 €

προσθήκη στο καλάθι
Ο Γαλατάς

 Ένα μυθιστόρημα «μοναδικό» και «καθηλωτικό», όπως το χαρακτήρισε η επιτροπή που το επέλεξε πρόσφατα για το επίζηλο βραβείο Booker. Η ενηλικίωση ενός κοριτσιού σε μια συντηρητική κοινωνία και σε μια εποχή βίαιων πολιτικών ταραχών. 

Στην ανώνυμη πόλη όπου οι δολοφονίες και οι βόμβες αποτελούν καθημερινότητα και η θρησκευτική και πολιτική ατζέντα ρυθμίζει τις ζωές των ανθρώπων, το να είσαι «ενδιαφέρουσα» μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνο. Η ανώνυμη «Μεσαία Αδελφή», η 18χρονη ηρωΐδα του βιβλίου, ξεχωρίζει επειδή περπατά στους δρόμους της πόλης διαβάζοντας κλασικά μυθιστορήματα, επειδή μαθαίνει γαλλικά, επειδή επιλέγει τον «σχεδόν φίλο» της με τα δικά της κριτήρια και προσπαθεί να τον κρύψει από τη μητέρα της.

  Όταν ο Γαλατάς, ο παντρεμένος αρχηγός μιας από τις τοπικές παρακρατικές οργανώσεις, στρέφει το βλέμμα του πάνω της, το κουτσομπολιό οργιάζει και η κοπέλα αίφνης γίνεται ιδιαίτερα «ενδιαφέρουσα», πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζει να κινδυνεύει. 

  Μια ιστορία πολιτικής βίας και άγριας ενηλικίωσης σε μία κοινωνία όπου το κουτσομπολιό είναι καθημερινή πρακτική. Μια ιστορία που «δονείται με τις αγωνίες της εποχής μας», όπου «η λάθος πίστη ή ακόμα κι ένα ηλιοβασίλεμα μπορούν να αποδειχθούν κάτι ανατρεπτικό» (The Washington Post), από τη γεννημένη το 1962 στο Μπέλφαστ ?ννα Μπερνς

   «Από την πρώτη κιόλας σελίδα», τονίζει ο πρόεδρος της επιτροπής του Man Booker που απένειμε ομόφωνα στον Γαλατά το διάσημο βραβείο, «οι λέξεις της ηρωΐδας μάς τραβάνε στην καθημερινή βία του κόσμου της ?απειλές θανάτου, άνθρωποι που δολοφονούνται από κρατικά τάγματα θανάτου? ενόσω εκείνη καλείται να ανταποκριθεί στην καθημερινή πραγματικότητα της ζωής της ως νεαρής γυναίκας». 

*Έργο εξωφύλλου: Γιάννης Βαλυράκης, The Reader, 2018 

Έγραψαν

«Ένα καθηλωτικό ανάγνωσμα, ένα βιβλίο που σε τυλίγει και σε κρατάει μαγεμένο [?] επίσης ένα βιβλίο διαποτισμένο μ? ένα καυστικό, ενίοτε παλαβιάρικο χιούμορ». The Guardian

«Δονείται με τις αγωνίες της εποχής μας, από την τρομοκρατία και τη σεξουαλική παρενόχληση έως τις τυφλές διακρίσεις, που κάνουν την έννοια της συμφιλίωσης να φαντάζει απατηλή».

The Washington Post 

«Βράζει από μαύρο χιούμορ και εφηβικό θυμό απέναντι στον κόσμο των ενηλίκων και τους βίαιους παραλογισμούς του [?] Για μυθιστόρημα που πραγματεύεται τη ζωή κάτω από πολυποίκιλες μορφές ολοκληρωτικού ελέγχου ?στο επίπεδο της πολιτικής, των σχέσεων ανάμεσα στα δυο φύλα  και του δημόσιου βίου? είναι ένα γοητευτικά σαρκαστικό βιβλίο».

The New Yorker 

«Λίγα λογοτεχνικά έργα βλέπουν το ίδιο καθαρά με τον Γαλατά τους τρόπους με τους οποίους η βία αλλοιώνει τα κοινωνικά δίκτυα, ενθαρρύνοντας τα χειρότερα ένστικτα των ανθρώπων».

The Boston Globe 

«Ο Γαλατάς είναι ένα παθιασμένο επιχείρημα υπέρ της ελεύθερης σκέψης σε ένα μέρος όπου κυριαρχεί η ασπρόμαυρη, διχαστική ιδεολογία».USA Today