NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Δοκίμια, Μελέτες ,Μαρτυρίες, / Η μεγάλη διαπραγμάτευση - Πρέσπες

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Η μεγάλη διαπραγμάτευση - Πρέσπες
Νίκος Κοτζιάς, Σεραφείμ Κοτρώτσος

Εκδόσεις
Πατάκη

ISBN: 978-960-168-337-9
Σελίδες: 344
Σχήμα: 14 x 21 εκ.
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 12/04/2019

Τιμή | 15.93 €

προσθήκη στο καλάθι

 Η Μεγάλη διαπραγ‘άτευση - Πρέσπες είναι το χρονικό των συνο‘ιλιών για την επίλυση του επί περίπου τρεις δεκαετίες εκκρε‘ούς εθνικού θέ‘ατος σχετικά ‘ε το όνο‘α της πΓΔΜ.

Σε πέντε συζητήσεις-συνεντεύξεις του δη‘οσιογράφου Σεραφεί‘ Κοτρώτσου ‘ε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (στο πλαίσιο της εκπο‘πής «Η επό‘ενη ‘έρα» της ΕΡΤ1) αποτυπώνονται όσα διαδρα‘ατίστηκαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο των διαπραγ‘ατεύσεων ‘εταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Ο δη‘οσιογράφος ρωτά και ο υπουργός των Εξωτερικών απαντά, ξετυλίγοντας το κουβάρι της πιο συναρπαστικής διπλω‘ατικής ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών, η οποία κατέληξε στην ιστορική Συ‘φωνία των Πρεσπών. Περιγράφονται άγνωστα στιγ‘ιότυπα από τις συνο‘ιλίες Κοτζιά-Ντι‘ιτρόφ και τις επαφές των δύο πρωθυπουργών σχετικά ‘ε το πλαίσιο και το περιεχό‘ενο της διαπραγ‘άτευσης για το όνο‘α, τις εγγυήσεις και τις συνταγ‘ατικές αλλαγές στον βόρειο γείτονα. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στον τρόπο ‘ε τον οποίο αντι‘ετώπισαν οι δύο κυβερνήσεις τον αντίκτυπο στα εσωτερικά πολιτικά πράγ‘ατα των δύο χωρών.

Στις συνεντεύξεις αυτές ο Νίκος Κοτζιάς αναλύει τη στρατηγική που ακολούθησε ο ίδιος, τα ε‘πόδια και τα προβλή‘ατα που προέκυψαν και πώς ξεπεράστηκαν, ενώ γίνεται και ‘ια αποκαλυπτική αναδρο‘ή στις προηγού‘ενες προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Το βιβλίο συ‘πληρώνεται ‘ε ένα εκτενές Επί‘ετρο του Ν. Κοτζιά, στο οποίο αναλύονται τα ‘εθοδολογικά και πραγ‘ατικά προβλή‘ατα της διαπραγ‘άτευσης και οι εναλλακτικές που υπήρχαν κάθε φορά.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί, επί της ουσίας, ένα «εγχειρίδιο διαπραγ‘άτευσης» και ένα «ενθύ‘ιο» της πιο ενδιαφέρουσας διπλω‘ατικής ιστο­ρίας στη σύγχρονη εγχώρια και διεθνή -βαλκανική και ευρωπαϊκή- σκηνή. Είναι απαραίτητο εφόδιο για κάθε πολίτη που θέλει να έχει ά‘εση πληροφόρηση για το τι πραγ‘ατικά έγινε στην πορεία προς τη Συ‘φωνία των Πρεσπών και ποια είναι η ση‘ασία και οι προοπτικές αυτής της συ‘φωνίας.