NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Μυθιστόρημα / Ελληνική Πεζογραφία-2 / Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική
Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Νίκος Χρυσός

Εκδόσεις
Καστανιώτη

ISBN: 978-960-03-6563-4
Μετάφραση: Σπηλιοπούλου - Ν. Χρυσός
Σελίδες: 272
Σχήμα: 14 x 21 εκ.
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 15/05/2019

Τιμή | 13.5 €

προσθήκη στο καλάθι

 Στον συλλογικό αυτό τόμο μελετάται για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την πολιτική. Πανεπιστημιακοί, ειδικοί ερευνητές του έργου του, πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ποικίλες πτυχές αυτής της σχέσης μέσα από πρωτότυπη έρευνα, που φέρνει στο φως άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά στοιχεία. Εξετάζονται η εξέλιξη και το βάθος της πολιτικής σκέψης του Καζαντζάκη, οι δεσμοί του με τις μεγάλες ιδεολογίες ?ιδιαίτερα με τον κομμουνισμό και τον φασισμό?, η ενεργή πολιτική του δράση (οι σχέσεις του με τα πολιτικά κόμματα και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, ο ρόλος του στον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου, η ιδεολογική του στροφή προς την αφρικανική Ήπειρο και οι αγώνες του για τη στήριξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου), καθώς και οι συνέπειες της πολιτικής του τοποθέτησης (στάση των διανοουμένων της Αριστεράς απέναντί του, δυσμενής αντιμετώπιση από τις επίσημες ελληνικές αρχές, αστυνομική επιτήρηση, απέλαση από τη Μεγάλη Βρετανία). Έτσι, βάσει της θεματικής του, το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους ερευνητές αλλά και σε κάθε αναγνώστη του Καζαντζάκη. Καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και διανοητή, ανασυνθέτοντας με λόγο και αντίλογο την πολιτική του σκέψη και δράση, που είχε τόσο αποφασιστική επίπτωση στη ζωή και στο έργο του. 

Γράφουν: Peter Bien, Αθηνά Βουγιούκα, Κωνσταντίνος A. Δημάδης, Σήφης Μιχελογιάννης, Μιχάλης Πάτσης, Γιώργος Ρωμαίος, Φωτεινή Τομαή, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Νίκος Χρυσός, Νίκος Ψιλάκης

 Η Ιωάννα Κ. Σπηλιοπούλου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτωρ της Κλασικής Αρχαιολογίας. Υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα) με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία και Διαχείριση του Πολιτισμού».

Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την επιτύμβια ρωμαϊκή τέχνη, την πρόσληψη της αρχαιότητας στο Βυζάντιο και τη Δύση, τον ελληνικό Νεοκλασικισμό, τη Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών, τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών ως ξένης γλώσσας και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία (με έμφαση στην πολιτισμική διάσταση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη). Από το 2015, είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) και από το 2017 επίτιμο μέλος της.

Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο, Το μυστικό της τελευταίας σελίδας, κυκλοφόρησε το 2009 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. Επιμελήθηκε τη σχολιασμένη επανέκδοση του βιβλίου Αξέχαστοι καιροί του Λευτέρη Αλεξίου, που κυκλοφόρησε το 2014, επίσης από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.