NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Έλληνες Εκδότες / Μάντου / Μπένου / Διεθνείς οικονομικές σχέσεις

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Διεθνείς οικονομικές σχέσεις
Πολυχρονόπουλος Γεώργιος, Τσούνης Νικόλαος

Εκδόσεις
Μπένου

ISBN: 978-960-359-154-2
Κωδικός: 86198113
Σελίδες: 544
Σχήμα: 17 x 24 εκ.
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2019

Τιμή | 33.39 €

προσθήκη στο καλάθι
Διεθνείς οικονομικές σχέσεις

 Το βιβλίο αυτό γράφτηκε προκειμένου να καλύψει ανάγκες όσον αφορά την υλη του μαθήματος "Διεθνής Οικονομική" (Διεθνές Εμπόριο και Διεθνείς Νομισματικές Σχέσεις) στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστημών των ΑΕΙ.

Η πολυετής διδασκαλία μας σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού καθώς και οι παρατηρήσεις των φοιτητών μας σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο βοήθησαν στην ανάλυση των θεμάτων της Διεθνούς Οικονομικής ώστε να γίνουν πιο κατανοητά και να βοηθήσουν στον εντοπισμό προβλημάτων στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα ο κόσμος βρίσκεται πάνω σε ένα βουνό από χάρτινα χρέη, μια "φούσκα" από άυλες αξίες. Η υφήλιος χαρακτηρίζεται από χάρτινα, πλασματικά κεφάλαια (repos, options, CDO, CDS, futures, swaps, hedge funcs ή junk bonds). Η φούσκα εξερράγη το 2008 με θύμα την Lehman Brothers και η χώρα μας είναι στην πιο επικίνδυνη περιοχή.

Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών στη χώρα μας καθώς και του χάους που χαρακτηρίζει τη διεθνή και την ευρωπαϊκή Οικονομία, είναι προφανές ότι τα Διεθνή Οικονομικά και οι μακροοικονομικές επιπτώσεις αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο κατανόησης αλλά και επίλυσης των θεμάτων αυτών.

Όσον αφορά τη δομή του βιβλίου, στο πρώτο μέρος αναλύονται τα θέματα της Καθαράς Θεωρίας Διεθνούς Εμπορίου  με τις απόψεις των Μερκαντιλιστών, τις απόψεις των Κλασικών (Adam Smith, David Ricardo), με τα εμπειρικά ευρήματα της κλασικής θεωρίας, με τη Νεοκλασική Θεωρία, το θεώρημα των H-O-S, τις τεχνολογικές θεωρίες που εξηγούν τις ροές εμπορίου, την οικονομική μεγέθυνση τη διεθνή εξειδίκευση, την εξαθλιωτική ανάπτυξη και τα μοντέλα Εμπορίου. Επίσης αναλύονται, η δασμολογική Πολιτική, οι συμβάσεις ρύθμισης Διεθνούς Εμπορίου, οι τελωνειακές ενώσεις και οι μορφές Οικονομικής Ολοκλήρωσης.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η νομισματική οικονομική θεωρία με τις απόψεις των κλασικών οικονομολόγων και τις απόψεις του Keynes για τη ζήτηση χρήματος, η προσφορά χρήματος και η ποσοτική θεωρία του χρήματος το Ισοζύγιο Διεθνών Πληρωμών, η Συναλλαγματική Ισοτιμία και οι Αγορές Συναλλάγματος, οι ?ριστες Νομισματικές Περιοχές, η διεθνής ρευστότητα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Νομισματική Ισορροπία, ο μηχανισμός ταυτόχρονης νομισματικής και εισοδηματικής ισορροπίας οι σχέσεις διακύμανσης μεταξύ συναλλαγματικής ισοτιμίας και όρων εμπορίου, το πρόβλημα των Μεταβιβαστικών Πληρωμών και οι Διεθνείς Νομισματικές Μεταρρυθμίσεις.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Καθηγητή Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρη Καλλιβωκά για την πολύπλευρη συμβολή του, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό ορισμένων διαγραμμάτων καθώς και τις κυρίες Έλενα Γκίκα, Βίκυ Κολοβίνου και Νίκη Χατζηδάκη για την πολύτιμη βοήθεια τους στην επεξεργασία των κειμένων. Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε την βοήθεια του Αναπληρωτή Καθηγητή Κλήμη Νταλιάνη και του Καθηγητή Εφαρμογών Δημήτρη Παπακυριακόπουλου για τη βοήθεια τους στα μαθηματικά παραρτήματα.

Νίκος Τσούνης - Γιώργος Πολυχρονόπουλος

 

Άλλα βιβλία του συγγραφέα