NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Τέχνεs / Λαογραφία / Η Ζακυνθινή Ταβέρνα

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Η Ζακυνθινή Ταβέρνα
Ρουκανά-Αμπελά, Μαρία

Εκδόσεις
Περίπλους

ISBN: 978-960-438-222-4
Σελίδες: 320
Σχήμα: 14 x 21 εκ.
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2019

Τιμή | 14.31 €

προσθήκη στο καλάθι

 Το βιβλίο "Η ζακυνθινή ταβέρνα", της Μαρίας Ρουκανά - Αμπελά είναι μια αναλυτική λαογραφική μελέτη για τις ταβέρνες της Ζακύνθου κατά τα μέσα περίπου του εικοστού αιώνα. Στο παρόν βιβλίο μπορεί κανείς να βρει πολύ περισσότερα στοιχεία από μια απλή καταγραφή των κατά περιοχές ταβερνών του νησιού. Καταδεικνύεται με έμφαση η επίδραση που είχαν ως σημεία συνάντησης στη διαμόρφωση των πολιτισμικών αξιών της λαϊκής τάξης του νησιού. Τονίζεται η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της παραδοσιακής μουσικής κουλτούρας της Ζακύνθου. Επεκτείνεται στην επιρροή τους ως προς την καθιέρωση της τοπικής κουζίνας και οινοπαραγωγής. Συμπληρωματικά παραρτήματα  κάνουν μια αναδρομή στην ιστορία του οίνου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και τη σχέση του με τη θρησκεία και τη λογοτεχνία. Σπάνιο, αρχειακό, φωτογραφικό υλικό εμπλουτίζει την ύλη του βιβλίου. 

«Η ζακυνθινή ταβέρνα υπήρξε, ιστορικά, μία ασυνήθιστη «αγορά» ανάδειξης και υψηλής διατίμησης των διαθέσεων-έξεων και των πολιτισμικών αξιών της εργατικής (λαϊκής) τάξης. Ναός καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας (τραγούδι), μνημείο συντροφικότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης, άσυλο από την τυραννία των κυρίαρχων, αλλά και μονοπάτι απόδρασης από ένα σύστημα καθημερινών και αναπόδραστων αναγκών.

 

Μακριά και πέρα από την τέχνη των αριστοκρατικών προνομίων και την μικροαστική ηθικοκρατία της εποχής, η ζακυνθινή ταβέρνα γκρεμίζει κάθε μορφή ιεραρχίας, πειθαρχίας και τάξης. Παραμερίζοντας τις σιωπηρές απαιτήσεις της κοινωνικής κληρονομιάς, των σχολικών τίτλων, του οικονομικού κεφαλαίου κ.ά. έρχεται και τοποθετεί πάνω στο τραπέζι των αξιών: το φιλότιμο, την μπέσα, την αλληλεγγύη, την παλικαριά κ.ά., προχωρώντας σε οικεία όσο και προσβάσιμα πρότυπα κοινωνικής ταυτότητας».