NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Γαστρονομία / Διατροφή - Διαιτητική / Notes για Διατροφή @ ευζωία

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Notes για Διατροφή @ ευζωία
Σφλώμος Κωνσταντίνος

Εκδόσεις
Τσότρα

ISBN: 978-618-5309-85-5
Σελίδες: 250
Σχήμα: 25χ18cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2019

Τιμή | 14.31 €

προσθήκη στο καλάθι
Notes για Διατροφή @ ευζωία

Η Διατροφή κατέχει - αδιαφιλονίκητα - πρωταγωνιστικό ρόλο στην προάσπισης της Υγείας και τη διασφάλιση της Ευζωίας του ανθρώπου. Όχι μόνον του σώματος αλλά και του πνεύματος και της ψυχής του. Πώς όμως η Διατροφή εμπλέκεται καθοριστικά στις παραπάνω σχέσεις; Ποια τρόφιμα έχουν θετική επίδραση στις ψυχοσωματικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ποια μπορεί να αναστείλουν την πορεία μας προς το επιθυμητό ΕΥ ζην; Αυτήν την πορεία επιχειρεί να ιχνηλατήσει και να υποστηρίξει το Βιβλίο - Διατροφικό Αλμανάκ 2020 «NOTES για ΔΙΑΤΡΟΦΗ @ ΕΥΖΩΙΑ». Στόχος του  είναι η προσφορά στον - όχι κατ' ανάγκη ειδικό - καταναλωτή ενός «μπούσουλα» προκειμένου να προσεγγίσει, εύκολα κι απλά, το ΕΥ ζην, σύμφωνα με  το μέτρο άριστο του Κλεόβουλου και την άποψη του Πλάτωνα ότι ?το καλόν ουκ άμετρον. Ιχνηλάτες μας για τη σωστή   διαδρομή / διατροφή, είναι τα υγιεινά τρόφιμα.  Το γράμμα και το πνεύμα του πονήματος και του συγγραφέα γίνονται αντιληπτά, από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Στο εξώφυλλο, αποτυπώνονται μερικές απλές πυθαγόρειες συμβουλές, όπως: Να αποφεύγετε την παχυσαρκία - Πυθαγόρας, ο φιλόσοφος, ή  Όταν πίνει μια γυναίκα.... μην την παρεξηγείτε - Πυθαγόρας, ο στιχουργός. Καταγράφονται επίσης διάφορα ευφυολογήματα περί διατροφής και ευζωίας του ανθρώπου, όπως: Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μας αγωνίζεται για την τροφή του κι ο άλλος μισός για να χάσει βάρος!, Τρώγε αργά αλλά απόφευγε τα «γρήγορα φαγητά»! Τελικά, Τρώγε απ΄ όλα, με Μέτρο και ΑΦΜ (Απλά-Φυσικά-Μεσογειακά).                                                                                     

Αντί Προλόγου, παρατίθενται ορισμένα διλήμματα του καταναλωτή, ο οποίος παλεύει καθημερινά για να καταλάβει και να επιλέξει (ως πιο υγιεινό), μεταξύ του αρχαίου κυκεώνα και του παραδοσιακού μας αχταρμά.... Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου τεκμηριώνεται η στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων διατροφικών συνηθειών / σχημάτων και της Υγείας του ανθρώπου. Θίγονται ακόμη ορισμένα διατροφικά ζητήματα που συμβάλλουν  και αυτά - με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας το καθένα και ανάλογα με τα ακολουθούμενα διαιτολόγια - την Ευζωία του ανθρώπου. Χαρακτηριστικότερα  παραδείγματα: η άσκηση,  το άγχος και η χαλάρωση.  Στα κεφάλαια που ακολουθούν, αναλύονται  όσες έννοιες κρίνονται απαραίτητες για τη σαφή κατανόηση των βασικών θεμάτων τα οποία εμπλέκονται στην τροφική αλυσίδα και την υγιεινή διατροφή. Αναφέρονται κυρίως τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και η πορεία τους (μεταβολισμός) στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι συγκεκριμένες αναφορές επικεντρώνονται σε καίρια ζητήματα που απασχολούν- όλο και περισσότερο - το χώρο των διατροφικών επιστημών και των επιστημών υγείας. Τέτοια  είναι: ο Γλυκαιμικός  Δείκτης των τροφών, η αλκαλική διατροφή, οι δυσανεξίες σε λακτόζη και γλουτένη, τα τριγλυκερίδια, η χοληστερόλη, τα λιπαρά οξέα και βέβαια, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Έτσι, τα θέματα που περιγράφονται στα επόμενα κεφάλαια και αναφέρονται στη συμβολή της Διατροφής στη σωματική και ψυχοπνευματική Υγεία του ανθρώπου, γίνονται πιο εύκολα κατανοητά. Τα δύο τελευταία κεφάλαια του βιβλίου είναι αφιερωμένα στα τρόφιμα ειδικής διατροφής, που προτείνονται για συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων (διαβητικοί, παχύσαρκοι κλπ), καθώς και στις διατροφικές επιλογές  οι οποίες απαιτούνται για τα συστηματικά αθλούμενα άτομα. Η συστηματική άσκηση αποτελεί άλλωστε μία εξίσου κρίσιμη συνιστώσα της υγείας και της ευζωίας του ανθρώπου.

Η εύμορφη, αλλά μερικές φορές  δύσβατη -κυρίως λόγω έλλειψης ορθολογικής ενημέρωσης - πορεία προς το ΕΥ ζην, υποστηρίζεται από απλά (όχι όμως εις βάρος της επιστημονικής τεκμηρίωσης) κείμενα και εικονογραφήματα, που πηγάζουν από τις Απλές και Φυσικές προτάσεις του Ιπποκράτη. Ο Κώος γιατρός, μέντορας της Μεσογειακής δίαιτας, έγραφε στα Περί διαίτης κείμενα του: «άσε  την τροφή σου να λειτουργήσει ως φάρμακο» και «παν το πολύ τη φύσει πολέμιον». Το Απλό, το Φυσικό και το Μεσογειακό, αποτελούν και την πεμπτουσία (ή το .... «ΑΦΜ») μιας σύγχρονης διατροφικής αντίληψης, αλλά και των περισσοτέρων ζητημάτων Υγείας, άρα και Ευζωίας, του ανθρώπου. Το βιβλίο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα που παρεμβάλλονται στο τέλος κάθε κεφαλαίου, παρουσιάζει  (ενδεικτικά) και άλλες συνιστώσες / NOTES ευζωίας του ανθρώπου, όπως: Νότες  μουσικής & Σημειώσεις γαστρονομίας, Νότες φιλοσοφίας & Σημειώσεις...αμπελοφιλοσοφίας.  Είναι δομημένο ως ημερολόγιο της νέας χρονιάς, με 12 κεφάλαια (1κεφ./μήνα), εν  είδει Διατροφικού Αλμανάκ του 2020. 

Άλλα βιβλία του συγγραφέα