NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις / Φοντάνα Αμορόζα

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Φοντάνα Αμορόζα
Κυριάκος Μαργαρίτης

Εκδόσεις
Αρμός

ISBN: 978-960-615-306-8
Σελίδες: 560
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2020

Τιμή | 21.6 €

προσθήκη στο καλάθι

 Η Φοντάνα Αμορόζα (ή: Πηγή του Ερώτα) είναι ένας μικρός κόλπος στο δυτικότερο άκρο της Κύπρου. Εδώ στήνω το μεγάλο μου κόλπο, να πιάσω τον Ήλιο, σαν λάφυρο, με ένα καμάκι που είναι δικό του. Στη Φοντάνα λένε ότι μεθούσε η Αφροδίτη τους έρωτες, αν και άλλοι ισχυρίζονται ότι ο τόπος ήταν ένα πειρατικό ορμητήριο. Μα υπάρχει διαφορά; Το επ' εμοί, στην άκρη της νύχτας, ή στην ακτή της, τραγουδώ τον πιο ερωτικό ποιητή του νησιού, τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη: Ηλιοβασίλεμα ύστερα. Δύση της Κύπρου, είσαι / ωραία και μεγάλη σε διάρκεια. Αυτή η διάρκεια (η ωραιότητά της) με οδηγεί ξανά στην Αθήνα, στην οδό Ακαδημίας 67, για να γίνει το πλιάτσικο ένα τίμιο δώρο, και στη δύση να δω την ανατολή του φωτός: είμαστε, ασφαλώς, στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Θα θέλατε ν? ανάψουμε ένα κεράκι; Να παίξουμε, ας πούμε, με τη φωτιά; Μακάρι.

Ο Κυριάκος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. Παρακολούθησε σπουδές κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το 1998 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, το ιστορικό μυθιστόρημα Ο Γιωρκής ο Καρπασίτης. Την περίοδο 2001-2011 κυκλοφόρησαν οχτώ βιβλία του για παιδιά. Το τελευταίο εκ των οποίων, με τίτλο Τα τρύπια τείχη, τιμήθηκε με αναγραφή στον πίνακα White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου. Η συλλογή διηγημάτων Μικροί ερωτικοί θρήνοι έλαβε το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη στην Κύπρο το 2002. Και ήταν η κυπριακή συμμετοχή για τη λογοτεχνία στη 12η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο (Νάπολη, 2005). Ανάμεσα 2006 και 2013 εκδόθηκαν πέντε έργα αφηγηματικής μυθοπλασίας. Όλα εισαγωγές σε ευρύτερους μυθιστορηματικούς κύκλους, το σώμα των οποίων έμεινε ανέκδοτο ή ανολοκλήρωτο. Από το 2017 συνεργάζεται με το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος. Συντάσσοντας κείμενα για τη ζωγραφική, το σχέδιο, τα κόμικς και το animation. Τα άρθρα και τα δοκίμιά του εκκινούν από θέματα όπως η στρατιωτική ιστορία και η θεωρία του μυθιστορήματος, και επιχειρούν μιαν εκβολή στην οντολογία του προσώπου και την ησυχαστική γνωσιολογία της αγάπης. Το τελευταίο μυθιστόρημά του, με τίτλο Κρόνακα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

 

Προοίμιο ημερολόγιο εργασίας : Το φθινόπωρο του 2009, με ένα είδος νόστου στην ελληνική λογοτεχνία, ύστερα από μια δεκαετή περιπλάνηση στα ξένα, διάβασα για πρώτη φορά το έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, συγκεκριμένα τα ποιητικά βιβλία από την Αχαιών Ακτή και μετά, και τη μόλις εκδοθείσα, τότε, δίτομη συλλογή δοκιμίων, άρθρων και συνεντεύξεων του ποιητή, υπό τον τίτλο Ολισθηρός ιστός. Καίτοι είχα περάσει την πρώτη νιότη, και η πλάκα εντός είχε σκληρύνει, η σφραγίδα αυτής της ποίησης ήταν πανίσχυρη, ενώ η συγγένεια με τον ποιητή μού φάνηκε αμέσως φυσική: το όνομα, η οντολογία, η καταγωγή. Επειδή δεν πιστεύω στις συγκυρίες, περιγράφω μιαν ευτυχή συντυχιά.