NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Εφευρέσεις / Το κρυφό σημειωματάριο του Ντεκάρτ

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Το κρυφό σημειωματάριο του Ντεκάρτ
Αξέλ Ν. Αμίρ

Εκδόσεις
Ενάλιος

ISBN: 978-960-536-603-2
Σελίδες: 400
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 10/2020

Τιμή | 13.4 €

προσθήκη στο καλάθι

 Μπορώ να αμφιβάλλω για όλα τα πράγματα που με περιβάλλουν και για όλα όσα σκέφτομαι, Οι άνθρωποι συχνά σφάλλουν στους συλλογισμούς τους ακόμα και σε απλά θέματα και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύω ότι οι αισθήσεις μου δεν με ξεγελούν ή ότι οι σκέψεις μου δεν είναι παρά σαν τα όνειρά μου όταν κοιμάμαι. Μπορώ να αμφιβάλλω λοιπόν για όλα όσα σκέφτομαι και πιστεύω, αλλά για ένα πράγμα σε καμμία περίπτωση δεν μπορώ να αμφιβάλλω, δηλαδή για το ότι αμφιβάλλω.

Ο Ρενέ Ντεκάρτ (1596-1650) μια από τις σημαντικότερες μορφές της Δυτικής φιλοσοφίας και των μαθηματικών, με το απόφθεγμά του Cogito ergo sum, θέτει για πρώτη φορά το πρόβλημα της σχέσης ύλης-πνεύματος, ψυχής-σώματος, ενώ οι καρτεσιανές συντεταγμένες κατέστησαν δυνατή την πνευματική κατάκτηση του φυσικού χώρου.
Αλλά ο Ντεκάρτ είχε και μια μυστική πλευρά στη ζωή του. Υπήρξε μέλος της αδελφότητας των Ροδόσταυρων και διατηρούσε ένα μυστικό σημειωματάριο, χαμένο πλέον, όπου έγραφε τις σημειώσεις του σε κωδική γλώσσα. Μετά τον θάνατό του ο Λάιμπνιτς ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς όλων των εποχών, πήγε στο Παρίσι σε αναζήτηση αυτού του σημειωματαρίου. Τελικά το βρήκε. Είχε περάσει στην κατοχή του Κλοντ Κλερσλιέ?.
Γιατί ο Ντεκάρτ διατηρούσε κρυφό σημειωματάριο; Ποιό ήταν το περιεχόμενό του; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, θα οδηγήσουν τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με μια από τις μεγάλες μορφές που διαμόρφωσαν την επιστήμη του Δυτικού Πολιτισμού.

Ο Αμίρ Αξέλ είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Η Εξίσωση του ΘεούO Γρίφος της ΠυξίδαςΚβαντικός ΕναγκαλισμόςΟ Καλλιτέχνης και ο ΜαθηματικόςΤο Ημερολόγιο του ΝτεκάρτΤο Μυστήριο του ?λεφΤύχηΤο τελευταίο Θεώρημα του ΦερμάΕίναι αναπληρωτής καθηγητής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Μπέντλεϊ στο Γουόλτχαμ της Μασαχουσέτης.