NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία I / Ξένη Λογοτεχνία IIΙ / Ο Εθελοντής

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Ο Εθελοντής
Jack Fairweather

Εκδόσεις
Gutenberg

ISBN: 978-960-01-2171-1
Σελίδες: 522
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2020

Τιμή | 22.5 €

προσθήκη στο καλάθι

 1940: Οι Ναζί έχουν κατακτήσει την Πολωνία και μόλις έχουν αρχίσει να φτιάχνουν ένα νέο στρατόπεδο, το 'Aουσβιτς. Η πολωνική αντίσταση δεν έχει πληροφορίες για αυτό, ανησυχεί όμως ότι κάτι τρομερό συμβαίνει, εξαιτίας των πολλών αγγελτηρίων θανάτου που στέλνονται στις οικογένειες όσων είχαν οδηγηθεί εκεί. Ένας τρόπος υπάρχει να μάθουν τι γίνεται: να συλληφθεί κάποιος εθελοντικά. Ποιος όμως θα βάλει τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο για χάρη ανθρώπων που δεν γνωρίζει;

Ο Βίτολντ Πιλέτσκι, 40 χρονών, αγρότης, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών αναλαμβάνει, μετά από πολύ μικρό δισταγμό, την αποστολή αυτή. Επί τρία χρόνια στέλνει πληροφορίες για την καθημερινότητα στο ?ουσβιτς, για τα βασανιστήρια και τις αρρώστιες, τους φούρνους που κτίζονται, τα καραβάνια των Εβραίων που αρχίζουν να έρχονται, τα αέρια που χρησιμοποιούνται για την εξόντωσή τους. Παράλληλα οργανώνει έναν κρυφό αντιστασιακό στρατό μέσα στο ?ουσβιτς, σαμποτάζ, αποδράσεις, ακόμα και φόνους Ναζί.

Οι πληροφορίες που συλλέγει στέλνονται στην πολωνική αντίσταση και από εκεί στα επιτελεία των Συμμάχων, ακόμα και στον ίδιο τον Τσώρτσιλ, αλλά μένουν ανεκμετάλλευτες ενώ, μετά το τέλος του πολέμου και την είσοδο των Σοβιετικών, ο αφανής αυτός ήρωας χαρακτηρίζεται «προδότης». 

- Η εκπληκτική αληθινή ιστορία του Βίτολντ Πιλέτσκι, μέλους της πολωνικής αντίστασης κατά των Ναζί. 

- Μέχρι σήμερα η ιστορία αυτή παρέμενε άγνωστη. Όχι τυχαία: ο Πιλέτσκι μετά τον πόλεμο συνέχισε την αντίσταση, αυτή τη φορά εναντίον των Σοβιετικών, με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί από το καθεστώς της Πολωνίας και να αποσιωπηθεί η δράση του. 

- Το ενδιαφέρον του βιβλίου δεν εξαντλείται στις συγκλονιστικές λεπτομερείς περιγραφές της καθημερινότητας στο ?ουσβιτς και στη δράση του Πιλέτσι: Αποδεικνύει επίσης ότι ήδη από το 1941, χάρη στις πληροφορίες που έστελνε ο Πιλέτσκι, και οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί γνώριζαν για τη γενοκτονία των Εβραίων. 

- Είναι γραμμένο σαν μυθιστόρημα αγωνίας, αλλά όλα όσα περιγράφει είναι αληθινά. Βασίζεται στα ημερολόγια του Πιλέτσκι, σε επίσημα έγγραφα και σε μαρτυρίες συγγενών, συνεργατών και συγκρατουμένων του. 

- Το βιβλίο πρόκειται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο από την βραβευμένη με Όσκαρ παραγωγό Τέσα Ρος (Μπίλι Έλιοτ: γεννημένος χορευτής, 12 χρόνια σκλάβος, Slumdog Millionaire)

 - Ο  Fairweather είναι βραβευμένος δημοσιογράφος. Υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής, επικεφαλής της αποστολής της Daily Telegraph στη Βαγδάτη κατά τον Α΄ Πόλεμο του Ιράκ και μετά της Washington Post στο Αφγανιστάν. Έχει επιβιώσει μιας απόπειρας απαγωγής και ενός βομβαρδισμού και για τις ανταποκρίσεις από τα πεδία πολέμου έχει τιμηθεί με το βρετανικό βραβείο δημοσιογραφίας και το βραβείο της παγκόσμιας ένωσης πολεμικών ανταποκριτών.

Για την πολύχρονη έρευνά του για τον Εθελοντή τιμήθηκε με το βραβείο Costa.