NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Δοκίμια, Μελέτες ,Μαρτυρίες, / Αυτοβιογραφία

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Αυτοβιογραφία
π. Γεώργιος Πυρουνάκης

Εκδόσεις
Αρμός

ISBN: 978-960-615-271-9
Σελίδες: 144
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2020

Τιμή | 12.15 €

προσθήκη στο καλάθι

 [...] Να αποκτήσει επίγνωση των δικαιωμάτων του ο Λαός; Πού με λεύθερο τρόπο να τα διεκδικεί και να τα ασκεί;Μόνο για καθήκοντα πρέπει να μιλούμε και να πιέζουμε! Έτσι μας θέλουν.

Παρά ταύτα, νομίζω ότι συντελέστηκε το σημαντικό. Οι σπόροι έπεσαν. Και στον Κλήρο και στο Λαό.

Μεγάλος αριθμός παπάδων του Λαού παρακολουθούν και, αν δεν μπορούν, γιατί καταπιέζονται και εκφοβίζονται, να εκδηλωθούν, πάντως επιδοκιμάζουν, προσεύχονται και περιμένουν καταλληλότερες συνθήκες.

Για τους δεσποτάδες, βέβαια, δεν γίνεται λόγος. Όπως και για τους ?ρχοντες τους κοσμικούς, όλων των αποχρώσεων. Και οι μεν και οι δε είναι εραστές και φύλακες της Εξουσίας!

Ο π. Γεώργιος Πυρουνάκης γεννήθηκε το 1910. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στον Πειραιά όπου και υπήρξε συμμαθητής με σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Νίκος Καββαδίας. Μερικά από τα έργα του είναι οι νυχτερινές Δημοτικές Σχολές στη Δραπετσώνα, την Αγια Σοφία, τον Αγιο Νικόλαο και τα Ταμπούρια. Ο Σύνδεσμος Νέων Πειραιώς, οι Φιλικές Εστίες, τα Σπίτια Στοργής, τα Φιλικά Αναρρωτήρια. Η ίδρυση γραφείου για τη μελέτη και την καταγραφή των προβλημάτων των εργαζόμενων νέων, το Οικοτροφείο Σιβιτανιδείου κ.α. Ασχολήθηκε με την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης. Λόγω των πιέσεων που δεχόταν για τις δράσεις του το 1964 ζήτησε να αποσπασθεί σε μια μικρή Ενορία. Έτσι το διάστημα της Χούντας βρέθηκε στον Αγιο Στέφανο Αττικής ως βοηθός ιερέα. Ανακρίθηκε και διώχθηκε τα χρόνια εκείνα, αλλά δεν σταμάτησε να υπερασπίζεται έμπρακτα πολιτικούς κρατούμενους, δίνοντας το παρών σε πολλές δίκες της εποχής. Επανήλθε και πάλι στην Ελευσίνα το 1974, ξεκινώντας αγώνα για την κάθαρση μέσα στην Εκκλησία. Ο αγώνας αυτός θα διαρκέσει έξι ολόκληρα χρόνια, ώσπου το 1980 θα οδηγηθεί σε δίκη κατηγορούμενος από αρχιερείς της εποχής για τη δράση του. «Μόνο για φόνο δεν τον κατηγορούν», δηλώνει ο Γεώργιος Μαύρος μέσα στο Κοινοβούλιο. Αθωώνεται και συνεχίζει τι έργο του. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στους νέους. Πέθανε στις 16 Μαΐου του 1988