NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Γενικά Βιβλία / Λεξικογραφία για όλους

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Λεξικογραφία για όλους
Μαριάννα Κατσογιάννου, Βακαλοπούλου Αννα

Εκδόσεις
Παπαζήση

ISBN: 978-960-02-3711-5
Σελίδες: 392
Σχήμα: 17 x 24 cm/Βάρος 680gr
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2021

Τιμή | 23.85 €

προσθήκη στο καλάθι

 το πρώτο πρωτότυπο  ( όχι μεταφρασμένο ) ελληνικό έργο αναφοράς με αποκλειστικό αντικείμενο τη λεξικογραφία .
Όποιος ασχολείται με τη λεξικογραφία σήμερα δεν μπορεί παρά να έχει παρατηρήσει την αντίθεση ανάμεσα στην άνθηση που γνωρίζει ο κλάδος τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα και στην ανυ­παρξία ενός πρωτότυπου ελληνικού έργου αναφοράς με αποκλειστικό αντικείμενο τη λεξικογραφία. Η εμφάνιση νέων λεξικών, η επανέκδοση παλαιότερων και οι αυξανόμενοι ρυθμοί δημοσίευσής τους στο διαδί­κτυο έχουν φέρει τη λεξικογραφία πιο κοντά σε ερευνητές και ευρύ κοινό. Η παραγωγή νέων έργων και η ανάδειξη της λεξικογραφίας σε ακαδημαϊκό αντικείμενο έκαναν μέχρι πρότινος εμφανές το συγκεκρι­μένο κενό στη βιβλιογραφία.
Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Λεξικογραφία για όλους.
Μια γλωσσολόγος και μια λεξικογράφος παρουσιάζουν ζητήματα και αρχές λεξικογραφικής πρακτικής ως βάση για την τυπική διδασκαλία του αντικειμένου αλλά και για λόγους αυτοδιδασκαλίας. Ποια η σχέ­ση λεξικογραφίας και γλωσσολογίας, σε τι διαφέρουν τα διάφορα είδη λεξικών μεταξύ τους, από πού αντλούν τα λεξικά το υλικό τους, πώς γράφονται οι ορισμοί και τα παραδείγματα; Αυτά και άλλα ερωτήματα φιλοδοξεί να απαντήσει αυτό το εγχειρίδιο, που απευθύνεται σε επαγ­γελματίες της λεξικογραφίας, σε ερευνητές που ασχολούνται με το αντι­κείμενο, σε όσους συλλέγουν και επεξεργάζονται γλωσσικό υλικό με στόχο να δημιουργήσουν ένα λεξικό αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέ­ρεται για τα ζητήματα που κρύβει αυτή η απολαυστική δραστηριότητα.

Η Μαριάννα Κατσογιάννου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου) γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά από ένα πτυχίο γαλλικής και ελληνικής φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, σπούδασε στα Πανεπιστήμια Paris V-René Descartes (D.E.A. γενικής και εφαρμοσμένης γλωσσο­λογίας) και Paris VII-Denis Diderot (D.E.S.S. γλωσσικής τεχνολογίας και τεχνικής μετά­φρασης, διδακτορικό γλωσσολογίας). Έχει εργαστεί στο LACITO (Laboratoire de Lan­gues et Civilisations à Tradition Orale) στο Παρίσι και στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου στην Αθήνα. Από το 2002 δι­δάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών). Ενδιαφέρεται ερευνητικά για τη μελέτη των διαλέκτων της ελληνικής και για τη γλωσ­σική τεχνολογία με εφαρμογές σε θέματα λεξικογραφίας, μετάφρασης και ορολογίας.
Η 'Αννα Βακαλοπούλου (συνεργαζόμενη ερευνήτρια Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ)/ΕΚ Αθηνά), γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Λεξικογραφία (Πανεπιστήμιο του Exeter, Ηνωμένο Βασίλειο), με την οποία ασχολεί­ται επαγγελματικά από το 1997, έχοντας συ­νεργαστεί με διαφόρους φορείς και εκδότες. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει Το Πρώτο Μου Λεξικό για το Δημοτικό (2000, Πατάκης) και το Ελληνοτουρκικό λεξικό για παιδιά 6-14 ετών (2004, Ελληνικά Γράμματα). Έχει σχεδιάσει και συγγράψει (είτε μόνη της είτε ως μέλος ομάδων) περισσότερα από είκοσι λεξικά: έντυπα, ηλεκτρονικά, μονόγλωσσα, δίγλωσσα, πολύγλωσσα, πολυτροπικά? Έχει συνεισφέρει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρώτου νεοελληνικού ηλε­κτρονικού σώματος κειμένων γενικής γλώσ­σας στην Ελλάδα.