NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Ιατρική & υγεία / Ιστορία / 21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821
Αλεξίου Σπύρος

Εκδόσεις
Τόπος

ISBN: 978-960-499-353-6
Σελίδες: 296
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 03/2021

Τιμή | 12.6 €

προσθήκη στο καλάθι

 Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της ‘νή‘ης ενάντια στη λήθη

Μίλαν Κούντερα
 

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το επίσημο αφήγημα επιδιώκει να αναστήσει στερεότυπα που η ιστορική έρευνα αποδόμησε. Οι 21 ιστορίες του βιβλίου επιδιώκουν να συμβάλουν στην αποδόμηση αυτή. Οδηγός τα λόγια του ∆. Σολωμού, πως «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» και όχι ό,τι συγκυριακά βολεύει την κυρίαρχη τάξη.

Στις μικρές αυτές αφηγήσεις πρωταγωνιστούν αγωνιστές της Επανάστασης που περιφρονεί η επίσημη ιστορία, όπως οι Βλαδιμηρέσκου, Βασιλείου, Καρατζάς, Οικονόμου, Λογοθέτης. Μεγάλες αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του Αγώνα, όπως, μεταξύ άλλων, οι Μαυροκορδάτος και Καραϊσκάκης, παρουσιάζονται μέσα από τα πραγματικά γεγονότα και τις αντιφάσεις τους χωρίς αγιογραφίες ή δαιμονοποιήσεις.

Κρυμμένες αλήθειες της Επανάστασης που έχουν αποσιωπηθεί ή παραποιηθεί επιχειρείται να ανασυρθούν από τη λήθη και τη δια­στρέβλωση. Η εξαφάνιση της Φιλικής Εταιρείας, τα περιβόητα ∆άνεια και γενικότερα η πολιτική των Μεγάλων ∆υνάμεων απέναντι στον Αγώνα. Η στάση των προυχόντων απέναντι στους πρόσφυγες, μετά τη σφαγή στα Ψαρά, αλλά και στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, το «ιστορικό πρόβλημα» που ακούει το όνομα Καποδίστριας. Ιστορίες όπως του Πατσίφικο και του Παπουλάκου  που ακολουθούν χρονικά την Επανάσταση, αλλά συνδέονται με χίλια νήματα μαζί της.

200 χρόνια μετά, ένα φάντασμα συνεχίζει να πλανιέται...