NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Γενικά Βιβλία / Δίκαιο-Νομικά Βιβλία / Νομοθεσία ,Νομολογία,Θεωρία / Ναυτικό δίκαιο / Οι διεθνείς, υπερεθνικές και διεθνικές ρυθμίσεις του χρόνου ναυτικής εργασίας και οι επιπτώσεις του στη ναυτική ασφάλεια, 2021

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Οι διεθνείς, υπερεθνικές και διεθνικές ρυθμίσεις του χρόνου ναυτικής εργασίας και οι επιπτώσεις του στη ναυτική ασφάλεια, 2021
Δέσποινα Κ. Κιλτίδου

Εκδόσεις
Σάκκουλα

ISBN: 978-960-648-271-7
Σελίδες: XXVIII + 410
Σχήμα: 17 x 24 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2021

Τιμή | 45 €

προσθήκη στο καλάθι

 

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτελεί το νομικό πλαίσιο του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και έχει ενσωματωθεί στη συνέχεια τόσο στο δίκαιο της ΕΕ όσο και στα δίκαια των κρατών μελών. Το βασικό ερώτημα που προσεγγίζει η συγγραφέας είναι αν και σε ποιο βαθμό το διεθνές νομοθετικό πλαίσιο του χρόνου ναυτικής εργασίας έχει εναρμονίσει επαρκώς τις αντίστοιχες εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις και πρακτικές. Το ζήτημα της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των ναυτικών δεν εκλαμβάνεται, ωστόσο, ως στεγνό νομικό ζήτημα, αλλά τοποθετείται στο ευρύτερο νομικό, κοινωνικό και εργονομικό του περιβάλλον.

Στην εισαγωγή αναλύονται θεμελιώδεις έννοιες του ναυτικού εργατικού δικαίου, όπως το πλοίο, ο ναυτικός, ο εφοπλιστής και ο πλοιοκτήτης. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η διεθνοποίηση των συστατικών στοιχείων της ναυτικής εργασίας και διερευνώνται οι επιπτώσεις της στις συνθή­κες εργασίας των ναυτικών. Στο δεύτερο μέρος της μονογραφίας προσεγγίζεται ο σεβασμός του νόμιμου χρόνου εργασίας των ναυτικών ως προϋπόθεση της ναυτικής ασφάλειας. Επιπρόσθετα, διερευνάται η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα ζη­τήματα της κοινής ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής καθώς και οι επιπτώσεις της πολιτικής αυτής στις προσπάθειες ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων των ναυτικών, μέσω της ρύθμισης του χρόνου εργασίας τους.

Στο τρίτο μέρος διερευνάται η συμβολή της διεθνούς συλλο­γικής διαπραγμάτευσης στον κλάδο της ναυτιλίας και ειδικότερα ο ρόλος των δι­εθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά τη θέσπιση κανόνων που αφορούν τη ναυτική εργασία και ειδικότερα το χρόνο εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών.

Ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας διατυπώνει τις σκέψεις της αναδεικνύει μια βαθιά μελέτη του αντικειμένου, με τεκμηριωμέ­νες με στέρεα επιχειρήματα απόψεις που καταλήγουν σε ενδιαφέρουσες προτάσεις με αναφορές στη νομολο­γία και σε ξενόγλωσση κυρίως βιβλιογραφία, που συντελούν στη διαμόρφωση ενός εμπεριστατωμένου και ολοκληρωμένου έργου που στόχο έχει να προάγει την έρευνα στον κλάδο του ναυτικού εργατικού δικαίου.