NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Ιατρική & υγεία / Ιστορία / Γενναίος Κολοκοτρώνης

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Γενναίος Κολοκοτρώνης
Ιωάννης Β. Δασκαρόλης

Εκδόσεις
Παπαζήση

ISBN: 978-960-02-3725-2
Σελίδες: 290
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2021

Τιμή | 14.84 €

προσθήκη στο καλάθι

 Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, ο έφηβος οπλαρχηγός του 1821, πήρε τα όπλα κατά των Τούρκων σε ηλικία μόλις 16 ετών, αμέσως μόλις ξέσπασε η Επανάσταση του 1821. Σε ηλικία 17 ετών, διακρίθηκε ως έφηβος οπλαρχηγός στις μάχες κατά της «Στρατιάς των Επτά Πασάδων» του Δράμαλη, συντελώντας στην καταστροφή του μέχρι τότε μεγαλύτερου στρατεύματος εισβολής στη μακραίωνη ιστορία της Πελοποννήσου. Πολέμησε στο πλευρό του Καραϊσκάκη στην εκστρατεία στο Φάληρο το 1827 και διακρίθηκε στις μάχες που προηγήθηκαν της καταστροφής στο Ανάλατο. Κατά την κρίσιμη περίοδο 1826-1827, μαζί με τον πατέρα του πολέμαρχο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Πλαπούτα και τον Νικηταρά, αντιμετώπισε με επιτυχία την εισβολή της στρατιάς του Ιμπραήμ και τους τουρκοπροσκυνημένους, κρατώντας άσβεστη την επαναστατική φλόγα μέχρι τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και την άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα. Όταν μάλιστα ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Καποδίστριας, στηρίχθηκε στον Γενναίο ως στρατιωτικό στυλοβάτη της κυβέρνησής του.
Έως σήμερα, δεν είχε γραφτεί μια πλήρης βιογραφία για αυτόν τον έφηβο οπλαρχηγό, που μάλιστα αργότερα εξελίχθηκε σε πρωθυπουργό της Ελλάδας. Αυτή η εκπληκτική προσωπικότητα -πρότυπο για τη νεολαία της Ελλάδας ως πρόμαχος της ελευθερίας-είχε παραμείνει ιστορικά στη σκιά της εκτυφλωτικής λάμψης του πατέρα του, που ήταν ο σημαντικότερος πρωταγωνιστής της ελληνικής επανάστασης. Προς κάλυψη επομένως αυτού του μεγάλου κενού στην ιστοριογραφία, προς επανόρθωση της ιστορικής αδικίας εις βάρος του Γενναίου και προς αποκατάστασή του στην αρμόζουσα θέση του στο πάνθεον των ηρώων του 1821, παραδίδεται η παρούσα μελέτη στην κρίση της ελληνικής νεολαίας.

O Ιωάννης Β. Δασκαρόλης γεννήθηκε το 1977 και κατάγεται από τη Μεσσήνη (Νησί) Μεσσηνίας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MBA του Πανεπιστημίου Hertfordshire. Επίσης, είναι υποψήφιος διδάκτωρ Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε ιστορικά περιοδικά και στο διαδίκτυο, έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές εκπομπές για ζητήματα που αφορούν την ιστορία, ενώ το 2019 δημοσιεύτηκε η πρωτότυπη μελέτη του για τα μεσοπολεμικά Δημοκρατικά Τάγματα από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Άλλα βιβλία του συγγραφέα