NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Μυθιστόρημα / Ελληνική Πεζογραφία-3 / Warum

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Warum
Λευτέρης Ξανθόπουλος

Εκδόσεις
Καστανιώτη

ISBN: 978-960-03-6806-2
Σελίδες: 152
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 25/12/2020

Τιμή | 12.6 €

προσθήκη στο καλάθι

 Περίληψη

Μεσημέρι Χριστουγέννων στο κέντρο της πόλης και ο άντρας με τα σκούρα γυαλιά βγαίνει από τη Μερτσέντες, βοηθά το παιδί να σταθεί στα πόδια του, το χτυπά στην πλάτη και του λέει: «Ίσα το κορμί σου, ρε μάγκα, τι σόι άντρας είσαι;»

Βράδυ στην κάμαρή του, ο ποιητής του βουνού και της στάνης Κώστας Κρυστάλλης, καθώς γράφει σκυμμένος επάνω από το φτηνό χαρτί του τυπογραφείου, έχει την πρώτη του άγρια αιμόπτυση.

Προς το τέλος του δείπνου στην Εκάλη, η Σοφία ρωτάει τον Τάσο με παράπονο: «Μήπως μου χρωστάς κάτι από τότε;»

Μετά το μεθύσι στην ταβέρνα, ο Γιώργος ο τρελός γίνεται ταύρος ασυγκράτητος και ορμά στους βασανιστές του σαν αστροπελέκι.

Σ'ένα μικρό ψαροχώρι, ένα παιδί μπαίνει στη θάλασσα ως το γόνατο. Βελόνες το τρυπούν, το κρύο νερό το τσιμπάει. Ένα δελφίνι βουτάει, χάνεται για λίγο και ανεβαίνει από την υγρή φάτνη της θάλασσας κουβαλώντας το μικρό του.

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες για τις εποχές που φεύγουν απαράλλαχτα κάθε φορά, μαζί με τα ανείπωτα, τα αναπάντεχα και τα θαυμαστά του κόσμου τούτου, που όλα φωλιάζουν σε αυτές τις μοναδικές και ανυπόκριτες γιορτινές ημέρες.

Λευτέρης Ξανθόπουλος

 

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1945. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών χωρίς να δώσει πτυχιακές εξετάσεις. Στην Αγγλία σπούδασε κινηματογράφο στο The London Film School. Δημοσίευσε δεκαοχτώ βιβλία (ποίηση, πεζό, δοκίμιο, μαρτυρία, μετάφραση) και σκηνοθέτησε περισσότερες από σαράντα ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ: «Καλή πατρίδα, σύντροφε - Beloiannisz», «Ο δραπέτης», «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα», «Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης», «Ποιος είναι ο τρελός λαγός (Μίλτος Σαχτούρης)», «Κληρονόμος πουλιών (Μίλτος Σαχτούρης)», «Στα Τουρκοβούνια», «Επί Κολωνῴ», «Σκοτεινός συνωμότης (Μιχάλης Κατσαρός)», «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα (Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος)», «Πού το πάει ο Καραγκιόζης», «Η πικρή ιστορία του Αντρέι Γκορένκο (Αννα Αχμάτοβα)», «Ο κήπος με τ'αμέτρητα παράθυρα (Νίκος Εγγονόπουλος)», «Ευλογημένα χέρια (Χρήστος Καπράλος)», «Η εποχή των Κενταύρων (Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος)», «Πάρε τα δώρα (Κική Δημουλά & Τίτος Πατρίκιος)», «Μπλοκ 25 (Μαρτυρία ομηρίας, ολοκαυτώματος)» και πολλά άλλα ακόμα. Έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2020.