NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία I / Ξένη Λογοτεχνία IIΙ / Ο μεγάλος ύπνος

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Ο μεγάλος ύπνος
Raymond Chandler

Εκδόσεις
Κέδρος

ISBN: 978-960-04-5138-2
Μετάφραση: Χρυσόπουλος, Φίλιππος
Σελίδες: 304
Σχήμα: 14 Χ 20,6cm/Βάρος: 335.00 γραμ.
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 11/05/2021

Τιμή | 12.96 €

προσθήκη στο καλάθι

 Λος 'Αντζελες. O ιδιωτικός ντετέκτιβ Φίλιπ Mάρλοου αναλαμβάνει μια υπόθεση για λογαριασμό της οικογένειας Στέρνγουντ. O γέρος στρατηγός Στέρνγουντ, καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι, δέχεται εκβιασμό και ζητά από τον Mάρλοου να δώσει λύση στο πρόβλημά του. Όμως ο Mάρλοου έρχεται αντιμέτωπος και με ένα άλλο πρόβλημα: οι δύο ατίθασες, ανέμελες κόρες του Στέρνγουντ τριγυρίζουν στα κακόφημα στέκια της Πόλης των Aγγέλων. O Mάρλοου τις ακολουθεί κι αποσπάται από τη δουλειά του - και αυτό πριν καν σκοντάψει στο πρώτο πτώμα...

Ο μεγάλος ύπνος εκδόθηκε το 1939 και καθιέρωσε τον πενηντάχρονο τότε Τσάντλερ ως τον κορυφαίο εκπρόσωπο του σκληρού αστυνομικού αφηγήματος.

Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1946 και το 1978, με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Λορίν Μπακόλ και τους Ρόμπερτ Μίτσαμ και Σάρα Μάιλς, αντίστοιχα.

«O μεγάλος ύπνος ξεκινά με την πιο αγαπημένη μου παράγραφο σε ολόκληρη την αστυνομική λογοτεχνία και συνεχίζει έτσι μέχρι τον υπέροχα γραμμένο επίλογο. Ήταν ένα από τα πρώτα αστυνομικά μυθιστορήματα που διάβασα, και εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα».
Iαν Pάνκιν

Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ γεννήθηκε στο Σικάγο το 1888. Όταν ήταν οκτώ ετών οι γονείς του χώρισαν και μετακόμισε με τη μητέρα του στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Κολέγιο Ντάλγουιτς, όπου φοίτησαν μερικοί από τους πιο διάσημους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Επιστρέφοντας στην Aμερική το 1912, εργάστηκε ως λογιστής. Στη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου πολέμου υπηρέτησε στον Καναδικό Στρατό και έλαβε μέρος σε φονικές μάχες στο γαλλικό μέτωπο. Μετά τη λήξη του πολέμου εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια, όπου εργάστηκε σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις και αργότερα παντρεύτηκε. Την εποχή της μεγάλης ύφεσης του 1929 έχασε τη δουλειά του και από τότε άρχισε να ασχολείται σοβαρά με το γράψιμο. Η πρώτη νουάρ ιστορία του δημοσιεύθηκε το 1933 στο αστυνομικό περιοδικό Black Mask, όπου συνέχισε να δημοσιεύει για χρόνια. Το 1939 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά του, Ο μεγάλος ύπνος. Σ' αυτό παρουσίασε για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό τον Φίλιπ Μάρλοου, τον αινιγματικό ιδιωτικό ντετέκτιβ που ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς χωρίς όμως κάποιος να καταφέρει να τον ξεπεράσει. Ακολούθησαν επτά αστυνομικά μυθιστορήματα (όλα με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Μάρλοου) και συλλογές διηγημάτων. Πολλά από τα βιβλία του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από κατάθλιψη. Απεβίωσε το 1959. Υπήρξε ο κορυφαίος εκπρόσωπος του σκληρού αστυνομικού αφηγήματος.
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του: Ο μεγάλος ύπνοςΗ μικρή αδερφήΟ μεγάλος αποχαιρετισμός, Νουάρ ιστορίες τόμος Α', Νουάρ ιστορίες τόμος Β' και Πλεϊμπάκ.
Δείτε εδώ το αφιέρωμά μας για τον Raymond Chandler

Άλλα βιβλία του συγγραφέα