NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Μυθιστόρημα / Ιστορικό μυθιστόρημα / Η Οργή του Σουλτάνου

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Η Οργή του Σουλτάνου
Ηλίας Κολοβός,Μοχαμάντ Σχαριάτ-Παναχί

Εκδόσεις
Ε.Α.Π.

ISBN: 978-618-5497-11-8
Σελίδες: 352
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2021

Τιμή | 17.1 €

προσθήκη στο καλάθι

 Στην παρούσα έκδοση μεταφράζονται από τα οθωμανικά τουρκικά στα ελληνικά τα διατάγματα (φιρμάνια) που εξέδωσε ο σουλτάνος Μαχμούτ Β' το 1821, όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση. Ο σουλτάνος εξοργίστηκε με την Επανάσταση. Σ' ένα από τα διατάγματά του σημειώνει, μάλιστα, ότι έχει ''αφήσει τις ανέσεις'' του για να απαντά ''χωρίς καθυστέρηση'' στη σχετική αλληλογραφία με τους πασάδες, τον βεζίρη και τους λοιπούς αξιωματούχους. Τα έγγραφα που δημοσιεύονται αποτελούν σημαντική πηγή προκειμένου να εξεταστεί και να ερμηνευθεί η αντίδραση της εξουσίας απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση, η πλευρά του '''Αλλου'' και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αντίδραση αυτή εκφράστηκε το 1821 με ένα εγχείρημα κοινωνικής μηχανικής, με στόχο να κινητοποιηθούν οι μουσουλμάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον των επαναστατών, χωρίς όμως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αντίθετα, η Ελληνική Επανάσταση άρχισε να στεριώνει ήδη από τον πρώτο χρόνο της. Δεν το χωρούσε ο νους των Οθωμανών στρατηγών που κλήθηκαν να εκστρατεύσουν εναντίον των εξεγερμένων ότι οι ''άτακτοι ραγιάδες'' θα έπαιρναν τα όπλα και θα ήταν πρόθυμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους έως ότου επιτύχουν τους στόχους τους.

Ο Ηλίας Κολοβός γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του με αντικείμενο την ιστορία της μετάβασης από τη βυζαντινή στην οθωμανική κυριαρχία στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης. Έμαθε τουρκικά και οθωμανική παλαιογραφία στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη, σε αναζήτηση του «'Αλλου» στην ιστορία, αλλά και προκειμένου να συννενοείται με τους φίλους του στην «άλλη» όχθη του Αιγαίου. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος Οθωμανικής Ιστορίας στο ίδιο Τμήμα. Έχει συγγράψει, επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί βιβλία και άρθρα σε ελληνικές και διεθνείς δημοσιεύσεις.

Ο Μοχαμάντ Σχαριάτ-Παναχί γεννήθηκε στην Τεχεράνη και σπούδασε Ιστορία
στο Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας (Ταμπρίζ) στο Ιράν. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την κοινωνία της Θεσσαλονίκης βάσει οθωμανικών πηγών. Είναι επίκουρος καθηγητής Οθωμανικής και Ισλαμικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει επιμεληθεί ένα βιβλίο για την οθωμανική Κορινθία και έχει συγγράψει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.

Ο Σουκρού Ιλιτζάκ γεννήθηκε       και μεγάλωσε στην 'Αγκυρα. Ακολουθώντας τα χνάρια του ρεμπέτικου, από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε σοβαρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Προχωρώντας στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του, αποφάσισε να ειδικευτεί στα λεγόμενα «τρία μιλλέτια» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή τους Έλληνες, τους Αρμενίους και τους Εβραίους. Συνέχισε τις σπουδές του σε Τουρκία, Ελλάδα και ΗΠΑ και το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με θέμα της διατριβής του το οθωμανικό κράτος και την κοινωνία στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης: εξετάζοντας την Επανάσταση ως μια οθωμανική εμπειρία και διερευνώντας ειδικότερα πώς προσπάθησαν να την ερμηνεύσουν και να αντιδράσουν στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω τους ο σουλτάνος Μαχμούτ Β' και η κεντρική κρατική ελίτ. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Γράφει βιβλία και άρθρα στα ελληνικά και συμμετέχει σε διεθνείς δημοσιεύσεις.