NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Τέχνεs / Θέατρο / Θέατρο - Σπουδή και διδασκαλία / Θέατρο στην εκπαίδευση και αρχαία Ελληνική σκέψη

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Θέατρο στην εκπαίδευση και αρχαία Ελληνική σκέψη
Σίμος Π. Παπαδόπουλος

Εκδόσεις
Παπαζήση

ISBN: 978-960-02-3720-7
Σελίδες: 368
Σχήμα: 14 x 21 cm/Βάρος 452gr,
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2021

Τιμή | 18.13 €

προσθήκη στο καλάθι

 Με το νέο του βιβλίο ο Σίμος Παπαδόπουλος επανέρχεται στο οικείο γι? αυτόν πεδίο του Θεάτρου στην Εκπαίδευση, κάνοντας μια εμβύθιση στην αρχαία ελληνική σκέψη και επιχειρώντας να αναδείξει σύγχρονους τρόπους αξιοποίησής της στην εκπαίδευση, μέσα από τη μέθοδο της 'Διερευνητικής Δραματοποίησης'  και τις θεατρικές τεχνικές της.
Αξιοποιώντας στοιχεία από αυτήν, ως μέθοδο προσέγγισης και ερμηνείας, επιχειρεί να αναλύσει εμβληματικές έννοιες της αρχαίας ελληνικής σκέψης, όπως 'δικαιοσύνη' και 'μέτρο', 'ευδαιμονία' και 'αρετή', προτείνοντας κάθε φορά συγκεκριμένα θεατρικά εργαστήρια, που αντλούν τη θεματική τους από το αρχαίο δράμα ('Ορέστεια', 'Πέρσες'), τη μυθολογία (Ηρακλής), την ιστοριογραφία ('Δημηγορίες Θουκυδίδη'), τη λογοτεχνία (Ομήρου 'Ιλιάδα'). Με παιδαγωγική ευαισθησία και επάρκεια, με θεατρολογική και φιλολογική κατάρτιση, ο συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει ένα υποδειγματικό μελέτημα θεατροπαιδαγωγικής έρευνας, χρήσιμο για κάθε παιδαγωγό, θεατρολόγο και φιλόλογο που ασχολείται, ή πρόκειται να ασχοληθεί με τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στην εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα με την παροχή αγωγής και παιδείας στους ανήλικους μαθητές.
Θόδωρος Γραμματάς, Ομότιμος καθηγητής ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ

Ο Σίμος Παπαδόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και εμψυχωτής θεάτρου. Το έργο του επικεντρώνεται στη θεατρική και θεατροπαιδαγωγική έρευνα και συγγραφή, με μονογραφίες, δημοσιεύματα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, επιστημονικές επιμέλειες βιβλίων, εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και εποπτεία στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τη Θεατρική Αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συμμετέχει σε ερευνητικά έργα, μεταπτυχιακά προγράμματα και επιτροπές, στο πλαίσιο των οποίων έχει αναλάβει την οργάνωση ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και την έκδοση συλλογικών τόμων. Έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές και διπλωματικές εργασίες, που αφορούν τη διεπιστημονική σύνδεση της Παιδαγωγικής του Θεάτρου με αντικείμενα από τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στο ΔΠΘ και σε άλλα πανεπιστήμια. Στην κατεύθυνση αυτή υπηρετεί τη λειτουργική σχέση θεωρίας και πράξης με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ, ΔΠΘ «Ετερότητα και Παιδαγωγική του Θεάτρου» και με τις μελέτες του «Με τη Γλώσσα του Θεάτρου» (Κέδρος, 2007) και «Παιδαγωγική του Θεάτρου» (2010). Η ερευνητική, διδακτική και καλλιτεχνική δράση του αναφέρεται στην παιδαγωγική του θεάτρου, στην ανάλυση του δραματικού κειμένου, στο θέατρο για παιδιά και νέους, στο έργο των Μπρεχτ και Τσέχωφ.