NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία I / Ξένη Λογοτεχνία IIΙ / Υπόθεση 40/61: Η δίκη του 'Αιχμαν

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Υπόθεση 40/61: Η δίκη του 'Αιχμαν
Χάρι Μούλις

Εκδόσεις
Καστανιώτη

ISBN: 978-960-03-6798-0
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μπονάτσου
Σελίδες: 256
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 24/05/2021

Τιμή | 13.5 €

προσθήκη στο καλάθι

 Το 1961 ο Χάρι Μούλις μετέβη στο Ισραήλ για να παρακολουθήσει, ως ανταποκριτής του ολλανδικού περιοδικού Elseviers Weekblad, ένα γεγονός ιστορικών διαστάσεων, τη δίκη του διαβόητου ?ντολφ'Αιχμαν στην Ιερουσαλήμ. Τα άρθρα του συγγραφέα συγκεντρώθηκαν και κυκλοφόρησαν την επόμενη χρονιά σε βιβλίο υπό τον τίτλο Υπόθεση 40/61. Μολονότι ο ίδιος το χαρακτήρισε με μετριοφροσύνη ως ένα ρεπορτάζ, πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω. Συνιστά, πέρα από μια ιδιαιτέρως προσωπική μαρτυρία, ένα συγκλονιστικό δοκίμιο για τη μαζική εξόντωση των Ευρωπαίων Εβραίων από τους ναζιστές, δοσμένο όμως μέσα από την εξονυχιστική ακτινογράφηση του σκοτεινού υπόβαθρου που διέπλασε τον «αρχιτέκτονα» του Ολοκαυτώματος. Ο ?ιχμαν, ένας κατά τα λοιπά συνηθισμένος τεχνοκράτης, ενσάρκωσε, σύμφωνα με τον Μούλις, μια πρωτόφαντη πολιτισμική μορφή, το είδος της «ανθρώπινης μηχανής» η οποία, εκτελώντας εντολές και αδιαφορώντας για τις ηθικές τους συνέπειες, ήταν ικανή για όλα, όχι μόνο να φτάσει στα άκρα αλλά και να τα ξεπεράσει. Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, ένα διεισδυτικό, διαχρονικό πορτρέτο του κακού. 

«Ο Χάρι Μούλις είναι ο μοναδικός συγγραφέας που έγραψε για το συγκεκριμένο ζήτημα με κεντρικό του θέμα τον κατηγορούμενο, και του οποίου η κρίση για τον 'Αιχμαν συμπίπτει σε ορισμένα βασικά σημεία με τη δική μου».

Χάνα 'Αρεντ 

«Η ανάλυση της 'Αρεντ βασίζεται στην ακαδημαϊκή της κατάρτιση. Του Μούλις, στη λογοτεχνική του διαίσθηση».

Ντέμπορα Ντουόρκ 

«Στο βιβλίο του Υπόθεση 40/61 για τη δίκη του 'Αιχμαν, ο Μούλις είναι συνεπαρμένος, απορροφημένος από το αίνιγμα του κακού, όχι απλώς τη συμπτωματική πραγματικότητα του πόνου, ούτε καν την περιστασιακή μοχθηρία των ανθρώπων, αλλά από εκείνη την εγγενή, απέραντη αχρειότητα του κοσμικού σύμπαντος».

The Times Literary Supplement

Ο Χάρι Μούλις υπήρξε ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες της Ολλανδίας και της Ευρώπης κατά τον εικοστό αιώνα. Γεννήθηκε το 1927 στο Χάαρλεμ από πατέρα αυστροουγγρικής καταγωγής και μητέρα Εβραία από την Αμβέρσα. Πέθανε το 2010 στο ?μστερνταμ, όπου είχε περάσει και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Δημοσίευσε μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια, θεατρικά και φιλοσοφικά κείμενα. Το εκτεταμένο και πολυβραβευμένο έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Το μυθιστόρημα Το πέτρινο νυφικό κρεβάτι (Het stenen bruidsbed, 1959) ήταν το πρώτο σημαντικό βιβλίο του. Στη συνέχεια αξιοσημείωτη επιτυχία γνώρισαν τα μυθιστορήματά του Η απόπειρα (De aanslag, 1982) και Τα στοιχεία (De elementen, 1988). Το 1992 εξέδωσε το αριστούργημά του Η ανακάλυψη του ουρανού (De ontdekking van de hemel), που αγαπήθηκε από τους συμπατριώτες του και χάρισε στον ίδιο διεθνή αναγνώριση. ?λλα βιβλία του στις Εκδόσεις Καστανιώτη, τα μυθιστορήματα Η διαδικασία και Ζίγκφριντ, ο γιος του κτήνους καθώς και η συλλογή διηγημάτων Ο προστατευόμενος.