NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία I / Ξένη Λογοτεχνία IIΙ / Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού
Έλενα Χουζούρη

Εκδόσεις
Πατάκη

ISBN: 978-960-16-8994-4
Σελίδες: 224
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 06/2021

Τιμή | 9.99 €

προσθήκη στο καλάθι

 Αθήνα, Οκτώβριος 1989. Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα πληροφορεί τον δημοσιογράφο Δη΅ήτρη Κ. για την εν ψυχρώ εκτέλεση του εικοσιεπτάχρονου «'Ατακτου» από αστυνομικές δυνάμεις, πυροδοτώντας μια σειρά απρόβλεπτων και ανεξέλεγκτων κα­τα­στάσεων. Μέσα στο ιδιαίτερα ταραγμένο πολιτικό κλίμα της εποχής, η εκτέλεση του νεαρού αναρχικού ανατρέπει εκ θεμελίων τις βεβαιότητες τόσο του στενού του φίλου Δη΅ήτρη Κ. όσο και του μεγαλύτερου αδερφού του Τάσου, στελέχους της κομμουνιστικής αριστεράς. Οι δύο άντρες, που έχουν μεγαλώσει από παιδιά μαζί, θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν πότε και πώς ο 'Ατακτος πέρασε «στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού». Θα βρεθούν έτσι αντιμέτωποι με το νεανικό παρελθόν τους, της «ηρωικής» προηγούμενης δεκαετίας. Μέσα σε ένα εύφλεκτο εικοσιτετράωρο, θα προβληματιστούν για τη στάση τους απέναντι στην πορεία προς την αυτοκαταστροφή του 'Ατακτου: ο μεν Δημήτρης Κ. βουτηγμένος στα προσωπικά του αδιέξοδα, ο δε Τάσος ταγμένος στο, υπεράνω όλων, κομματικό του καθήκον. Τελικά θα αναγκαστούν να αναμετρηθούν με τις πεποιθήσεις τους, τις επιλογές τους, τα λάθη τους, τις ψευδαισθήσεις τους, τις ενοχές τους. Καθώς η πολιτική κατάσταση θα αγριεύει, και στους δυο θα απομείνει η πικρή γεύση ενός επικείμενου fin de siècle, των διαψεύσεων και των απογοητεύσεων της γενιάς τους. 

Ένα μυθιστόρημα-ρέκβιεμ για μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Η Έλενα Χουζούρη έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και μία συγκεντρωτική συλλογή των ποιημάτων της (2011). Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2004 με το μυθιστόρημα Σκοτεινός Βαρδάρης (νέα έκδοση, Εκδόσεις Πατάκη, 2019) και ακολούθησαν τα μυθιστορήματά της Πατρίδα από βαμβάκι (Κέδρος, 2009), Δύο φορές αθώα (Κέδρος, 2013) και Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ (Εκδόσεις Πατάκη, 2016). Κυκλοφορούν επίσης η συγκεντρωτική έκδοση κριτικών και δοκιμίων της για την ποίηση Εξ αγχιστείας (Γαβριηλίδης, 2001) και οι μελέτες της Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάν­νου (Επίκεντρο, 2012) και Η στρατιωτική ζωή στη νεοελληνική λογοτεχνία (Επίκεντρο, 2020).

Τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, γαλλικά, σερβικά, βουλγαρικά και τουρκικά. Επίσης έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λί­στες των κρατικών λογοτεχνικών βρα­βείων, των βραβείων των περιοδικών Διαβάζω και Αναγνώστης και του The Athens Prize of Literature. Το βιβλίο της Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ τι΅ήθηκε με το βραβείο πεζογραφίας 2016 του περιοδικού Κλεψύδρα. Ως κριτικός της λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί με μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες και γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά. 

Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον τομέα πολιτισμού και βιβλίου, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ καθώς και της Εταιρείας Συγγραφέων, στο ΔΣ της οποίας χρημάτισε αντιπρόεδρος (2009-2011) και γενική γραμματέας (2011-2013). 

Άλλα βιβλία του συγγραφέα