NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ποίηση / Ποίηση (1999-2020)

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Ποίηση (1999-2020)
Βαγγέλης Χρόνης / Vaggelis Chronis

Εκδόσεις
Καστανιώτη

ISBN: 978-960-03-6817-8
Σελίδες: 400
Σχήμα: 14 x 21 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 19/04/2021

Τιμή | 18 €

προσθήκη στο καλάθι

 Ένας συγκεντρωτικός τόμος με το ποιητικό έργο του Βαγγέλη Χρόνη, ενός δημιουργού που χαράσσει πάνω από δυο δεκαετίες μια σημαντική τροχιά στα ελληνικά γράμματα. Από το πρώτο του βιβλίο Ο σύμμαχος χρόνος (Εκδόσεις Στοχαστής, 1999) μέχρι το πιο πρόσφατο, Μελλοντική ελευθερία (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020), ο Βαγγέλης Χρόνης έχει αφήσει ένα προσωπικό, ιδιαίτερο αλλά και πολύ επιδραστικό ίχνος στην ελληνική ποίηση, έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και διακρίσεις. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών και με το Α΄Βραβείο Odysseus Awards (στο πλαίσιο του London Greek Film Festival). 

Ο συγκεντρωτικός τόμος Ποίηση (1999-2020) (με σχέδια του Αλέκου Φασιανού) περιλαμβάνει τις συλλογές:

Ο σύμμαχος Χρόνος (1999), Νέοι στον ?δη (2005), Ένα χωνάκι θλίψη (2010), Η ευθύνη του Μαΐου (2014), Τα αγάλματα και οι ψυχές (2016), Το αρχαίο κεραμίδι (2018), Το φως της σκιάς (2019), Μελλοντική ελευθερία (2020).

Ο Βαγγέλης Χρόνης γεννήθηκε το 1947 στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα στο Oxford School of English και Ναυτιλιακά στο City of London Polytechnic. Είναι υψηλό στέλεχος του Ομίλου Λάτση από το 1971 και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση. Το 1999 δημοσιεύονται για πρώτη φορά ποιήματά του (Ο σύμμαχος χρόνος, Εκδόσεις Στοχαστής). Από τότε έχουν εκδοθεί άλλες έντεκα ποιητικές του συλλογές από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, καθώς και κείμενά του σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο του Νέοι στον ?δη απέσπασε το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2007 (το 2008 κυκλοφόρησε σε CD από τη Minos EMI - απαγγελία Βαγγέλη Χρόνη, μουσική Θάνου Μικρούτσικου, εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό). Το 2016 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο Odysseus Awards, στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης στο πλαίσιο του 9ου ετήσιου London Greek Film Festival. Τον Σεπτέμβριο του 2017 το μονόπρακτό του Και τώρα τι κάνουμε παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, στο πλαίσιο του Θεατρικού Αναλογίου - Analogio Festival, με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Καφετζόπουλο και σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα. Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο. Είναι 'Αρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τιμηθείς για την κοινωφελή του δράση.

Στις 20 Μαΐου 2019, στην έκθεση «Αλέκος Φασιανός - Βαγγέλης Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και ποίηση», που εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και διήρκεσε έως τις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, παρουσιάστηκε το πολύτιμο αρχείο του ποιητή, με χειρόγραφα, επιστολές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρώτες εκδόσεις, παράλληλα με σημαντικά έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, που αποκαλύπτουν το προσωπικό ζωγραφικό του ύφος, τη βαθιά του αναζήτηση για το ωραίο και τη σχέση του με τον ποιητικό κόσμο του Βαγγέλη Χρόνη και φανερώνουν τον κοινό χρόνο της συνεχούς και αμείωτης δημιουργικής τους δράσης ?τριάντα χρόνια στη διάρκεια των οποίων οι δυο τους εναλλάσσουν λέξεις με εικόνες- δείχνοντας, για πρώτη φορά στο σύνολό της, την πολυεπίπεδη εποικοδομητική τους συνεργασία.